Vooruitzichten voor 2021. We bespreken de vooruitzichten op het vlak van obligaties, multi-assets, aandelen en duurzaamheid. Welke opportuniteiten zijn er? Wat zijn de risico’s?
“De wereld staat voor grote uitdagingen, maar de markt is de afgelopen maanden om een aantal redenen bereid geweest om daar geen rekening mee te houden”, zegt Stefan Isaacs van M&G’s.
Ten eerste waren de beleggers in de tweede helft van 2020 relatief licht gepositioneerd inzake obligaties. De beleggers maakten zich zorgen over de volatiliteit en de ineenstorting van de liquiditeit eerder dit jaar en begonnen als gevolg daarvan met het hamsteren van contanten. De vooruitzichten voor 2021 zijn ondertussen volledig gewijzigd: de beleggers zijn in een kort tijdsbestek op zoek gegaan naar rendement en risicovollere activa. Door een gebrek aan liquiditeit zijn de koersen snel de andere kant op gegaan in vergelijking met begin 2020.
Bovendien zagen we een enorme, snelle en efficiënte fiscale en monetaire versoepeling. Dit hielp de markt weer op gang te komen. Het positieve nieuws over de uitrol van het COVID-19-vaccin helpt ook. De markten kijken nu uit naar midden volgend jaar, wanneer de economieën naar verwachting boven de trend zullen beginnen te groeien in het Verenigd Koninkrijk, Europa en de VS en waarbij ze een deel van de verloren gegane productie van het jaar 2020 zullen goedmaken. Terwijl de creditspreads vrijwel teruggekeerd zijn naar het niveau dat we aan het begin van het jaar zagen, is het rendement op overheidsobligaties – vooral die van ontwikkelde landen – opmerkelijk laag gebleven. Enkele recente voorbeelden zijn de tienjarige obligaties in Spanje en Portugal die tegen negatieve rendementen worden verhandeld. Er is een consensus dat we dit jaar waarschijnlijk met reflatie te maken zullen krijgen, dus met hogere obligatierendementen, steilere rendementscurves en hoger geprijsde risicodragende activa.
“Er zijn verschillende risico’s waar we in 2021 op moeten letten, waaronder het balansrisico”, vervolgt Stefan Isaacs. Van een aantal bedrijven zijn de schuld-EBITDA-ratio’s, de schuldratio’s of de rentedekkingsratio’s dit jaar aanzienlijk verslechterd en het zal voor sommige sectoren veel langer duren dan verwacht om zich volledig te herstellen.
Er zou een verdere coronavirus-gerelateerde verstoring kunnen optreden – zoals een vertraging van het uitrollen van vaccins of verdere lockdowns – die op de inkomsten en de balansen van een hele reeks bedrijven zou kunnen wegen. Een andere kwestie is of de centrale banken hun capaciteitslimieten hebben bereikt.
En hoe zit het met de vooruitzichten voor het aantal wanbetalingen bij high yield obligaties ? Hoe gaan we die voorspellen ? Stefan Isaacs : ” Volgens hem zal het vanaf nu beter gaan. Ondanks een aantal risico’s gaat het op de vastrentende markten per definitie om overlevingskansen. We hebben enkele van de zwakste kredieten zien herstructureren en vertrekken, met als resultaat een universum van betere kwaliteit in vergelijking met zes maanden geleden. Ik denk dat de wanbetalingspercentages dit jaar uiteindelijk waarschijnlijk lager zullen zijn dan in 2020″.
Op het economische front ziet Jim Leaviss, drie factoren om nauwlettend in de gaten te houden en die de groeivooruitzichten voor de nabije toekomst ongunstig kunnen beïnvloeden:
“Toch denk ik dat we over veel optimistisch moeten zijn in 2021″, concludeert Jim Leaviss. ” Volgens hem zullen we een doeltreffend vaccin hebben en tegen het midden van het jaar terugkeren naar enige normaliteit op het vlak van reizen, handel en tewerkstelling. De vraag die ik me als obligatiebelegger stel is: hoeveel permanente littekens heeft de economie opgelopen?”
“Vanuit een multi-assetperspectief blijven ze overwogen in aandelen, gezien de steun van het monetaire en fiscale beleid aan de economie”, zegt Maria Municchi. Bovendien is er dankzij het positieve vaccinnieuws meer zicht op waar we over een half jaar zouden kunnen staan. Dit zou een positief momentum voor de winstgevendheid kunnen opleveren. Ze blijven onderwogen in de obligatiemarkten. De rendementen zijn extreem laag in een breed spectrum van vastrentende producten, hoewel sommige bedrijfsobligaties goed hebben gepresteerd en sommige overheidsobligaties tijdens het ergste deel van de crisis voor diversificatie hebben gezorgd. Gezien de huidige renteniveaus is het qua portefeuillebeheer veel moeilijker om een diversificatie te vinden in overheidsobligaties. Vooral de rente op Europese overheidsobligaties blijft laag. Hierdoor kan de koers weinig stijgen in een risk-off omgeving, zodat Europese overheidsobligaties niet interessant zijn voor een portefeuille. Om deze reden geven ze de voorkeur aan een blootstelling aan bijvoorbeeld de Amerikaanse Treasurymarkt.
2021 zou een interessant jaar kunnen worden en zoals altijd moeten we met heel wat risico’s rekening houden. Een van de belangrijkste risico’s:
“Een van de grootste vragen is of Amerikaanse aandelen in 2021 even sterk zullen blijven presteren als in de voorbije tien jaar”, zegt Randeep Somel. De Amerikaanse innovatiecultuur is ideaal voor tech aandelen, en ondanks de komst van een nieuwe president zal de Amerikaanse economie waarschijnlijk sterk en dynamisch blijven. “Zoals de markten er nu voorstaan, met rentes die dicht bij nul liggen, met hoge obligatiekoersen en lage rendementen, zoekt de markt nu naar groei en het zijn die aandelen die zekerheid op groei en rendement bieden, die het goed zullen blijven doen”.
“Duurzaamheid is een ander belangrijk onderwerp om in 2021 in het oog te houden. De consumenten, de industrie en de overheden maken zich steeds meer zorgen over de klimaatverandering. Dit jaar zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de grote koolstofuitstotende landen onder meer het voornemen van de gekozen president Joe Biden om zich weer aan te sluiten bij het historische akkoord van Parijs, en de verrassende en lovenswaardige toezegging van de Chinese president Xi Jinping om in het nationale plan van China te streven naar een piek in de uitstoot tegen 2030, met het oog op een netto neutraliteit tegen 2060.
De Europese bedrijven hebben een sterke cultuur op het vlak van duurzaamheid. Nu we de twee grootste economieën ter wereld in deze richting zien evolueren, zou dit een sterke groeistimulans moeten betekenen voor de bedrijven die goed gepositioneerd zijn”.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be