De banden tussen de twee economische supermachten China en de VS worden steeds losser. David Rees, senior econoom Emerging Markets bij Schroders, geeft aan wat de implicaties kunnen zijn voor beleggers en welke opkomende markten hiervan zouden kunnen profiteren.
De ontkoppeling van de economische en politieke banden tussen de VS en China zal het komende decennium waarschijnlijk een van de belangrijkste factoren voor de opkomende markten zijn.
Sinds Donald Trump ‘America first’ tot zijn motto maakte, is het terugwinnen van politieke, economische en militaire macht van China een populair thema geworden in Washington. Aanstaande president Joe Biden zal hier waarschijnlijk niet of nauwelijks verandering in aanbrengen. Mogelijk zal zijn op consensus-gerichte beleid uiteindelijk zelfs effectiever blijken te zijn in het stimuleren van ontkoppeling. Door de coronapandemie beseffen de bedrijven ondertussen welke risico’s een Chinese toeleveringsketen met zich meebrengt.
De Chinese beleidsmakers hebben al geruime tijd openlijk de wens geuit om de VS van de eerste plaats te stoten. Daarvoor gebruiken zij strategieën als “Made in China 2025” en “Dual Circulation”. Met het eerste werpt China zich op als een wereldleider in productie, met de nadruk op meer technologie-intensieve productie. De “Dual Circulation” omvat het doel om de binnenlandse economie te versterken en tegelijkertijd het belang van China internationaal te vergroten.
Het streven van Beijing om de toeleveringsketens op China te oriënteren via het ‘Belt and Road Initiative’ zorgt voor een grote opschudding van de wereldorde. Amerikaanse agressie heeft deze ambities alleen maar versneld. Het Regional Comprehensive Economic Partnership vormt het grootste handelsblok ter wereld met China als middelpunt.
Rees onderzoekt drie scenario’s die China en de VS kunnen kiezen als de spanningen toenemen, en kijkt welke andere opkomende markten de winnaars en verliezers kunnen zijn in die scenario’s.
In dit scenario blijft de status quo gehandhaafd en veranderen de tarieven niet. Goedkope fabrikanten zouden kunnen verhuizen naar landen als India en Indonesië. Dit zou de economische activiteit en de prestaties van lokale markten stimuleren. De wereldmarkt wordt nauwelijks geraakt. India zal op de langere termijn profiteren.
In dit scenario zou enige reshoring en diversificatie van toeleveringsketens gunstig kunnen uitpakken voor Mexico. Met name high-tech industrie uit de VS kan daarheen verhuizen. Op export gerichte landen in Azië lijden onder het verlies van de high tech productie.
In dit gitzwarte scenario zou de impact groter kunnen zijn, waardoor de wereld in twee markten zou opsplitsen. De ene rond China en de andere rond de VS en de rest van de wereld. De groei zal vertragen en de inflatie stijgt. Dit alles kan uiteraard aanzienlijke langetermijngevolgen hebben voor de activa-allocatie in opkomende markten. Aandelen, spreads, rente en wisselkoersen van opkomende markten lijden eronder. Goud zal profiteren van de vraag uit China en grondstoffen krijgen een kortetermijnboost door bouwactiviteiten.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Interessant! De bekende Hedgefondsmanager Ray Dalio verwacht ook heel wat turbulentie omdat China de nieuwe wereldmacht wordt. Innovatie en educatie zouden daarvoor leidende indicatoren zijn. En dat is ook zeker waar China in uitblinkt. Er komen meer ingenieurs op de arbeidsmarkt en ze doen ondertussen een heel pak meer dan technologie kopiëren. Wechat is bv. de applicatie die facebook altijd al had willen zijn.
bedankt voor de interessante bijdrage! Persoonlijk zien we deze trend hier ook. Het aanbod aan goed geschoolde mensen in Azië is sterk aan het stijgen.Ik ken tarlijke voorbeelden waarbij architecten, informatici, projectleiders, bedienden, …. in België vervangen worden door goedkopere krachten in die regio.
Ervaring leert ons wel dat er een cultuurverschil is en dat de kwaliteit van het werk nog niet op hetzelfde niveau staat.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be