Hoe verwoestend de Covid-19 pandemie ook is, de gevolgen van de klimaatverandering voor de gezondheid en het sterftecijfer zijn potentieel dramatischer.
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat de opwarming van de aarde tussen 2030 en 2050 jaarlijks 250.000 extra sterfgevallen zal veroorzaken door hittestress, ondervoeding, malaria en diarree. De economische gevolgen van de klimaatverandering zullen op de lange termijn even ernstig zijn.
De reactie op Covid-19 is veel groter dan die op de klimaatuitdaging. De grote economieën hebben stimuleringspakketten aangekondigd voor in totaal meer dan 4 biljoen dollar. De omvang van de overheidsinterventies voor Covid-19 is ongeveer tweemaal groter dan die voor financiële crisis. Ze is ook meer dan tienmaal groter dan de jaarlijkse wereldwijde uitgaven om de klimaatverandering te beperken.
De dreiging van het virus heeft het belang van sterk politiek leiderschap en de gevolgen voor het klimaat onderlijnd. De CO2-uitstoot van China is in februari in een periode van vier weken met ongeveer een kwart gedaald. De industrie en het vervoer die meer dan een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaken, zijn vrijwel tot stilstand gekomen. Het ziet er naar uit dat 2020 het vierde jaar in drie decennia zal zijn waarin de wereldwijde uitstoot daalt, en het zal misschien wel de grootste afname ooit zijn.
Maar deze effecten zullen waarschijnlijk van tijdelijke aard zijn. De industriële activiteit en het vervoer zullen weer toenemen en de wereldwijde koolstofuitstoot zal weer groeien. Dit hebben we eerder meegemaakt. Volgens het Global Carbon Project daalde de uitstoot tijdens de financiële crisis van 2008-09 met 1,4% en steeg die in 2010 met bijna 6%. Die stijging kwam er omdat de interventies van overheden en centrale banken de economische activiteit een impuls gaven.
De vooruitgang in de richting van de klimaatdoelstellingen van Parijs 2015 – om de opwarming van de aarde te beperken tot ver onder de 2 graden ten opzichte van het pre-industriële niveau – gaat traag en haperend zegt Schroders.
De keuzes van de politieke leiders in de komende maanden zullen belangrijk zijn. Zij hebben de kans om de huidige crisis aan te wenden om het klimaatbeleid urgent te maken en de overgang naar een koolstofarme economie te bespoedigen. Zij zouden kunnen beginnen met hun stimuleringsmaatregelen af te stemmen op de klimaatdoelstellingen.
Het risico bestaat echter dat de geplande uitgaven van de overheden toekomstige investeringen in klimaatoplossingen bemoeilijken. De overheidsbalansen kunnen de vertragingen nog verder vergroten. Schroders zal de ontwikkelingen op de voet volgen en waar mogelijk steun verlenen.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be