In de psychiatrie wordt deze term gebruikt voor mensen die afwisselend euforisch en depressief zijn, hetgeen aanleiding geeft tot abnormale stemmingswisselingen zegt Olivier de Berranger, CIO, La Financière de l’Echiquier. Graag delen we hieronder hun visie.
Als er een stoornis is waar beleggers collectief aan lijden, dan is het deze wel. De marktontwikkeling van de afgelopen vijf maanden is daar een perfect voorbeeld van: na een periode van diepe depressie, van oktober tot december, kreeg begin januari de euforie opnieuw de bovenhand.
De aanleiding voor die golf van neerslachtigheid is bekend: men verwachtte dat de wereldeconomie zou vertragen als gevolg van zowel conjuncturele (handelsoorlog, brexit, crisis in de autosector) als structurele factoren (verkrapping van het monetaire beleid). Sinds begin dit jaar is de stemming op de markten echter opperbest en kunnen alle financiële activa beleggers opnieuw bekoren. Die kentering is toe te schrijven aan de koerswijziging van de grote centrale banken (VS, China en Europa) en de expansieve begrotingsmaatregelen in landen zoals China, Italië en Frankrijk.
Als laatste van de centrale bankiers kwam de Europese Centrale Bank de afgelopen week met een bekendmaking. Haar verklaring – de ECB kondigde aan de rente minstens tot in 2020 te handhaven en een nieuw financieringsprogramma voor banken in te voeren – sloot aan bij de verruimendere toon die de Federal Reserve en de Chinese centrale bank eerder aansloegen.
De reactie van de markten op die nieuwe injectie van liquiditeit is voorlopig echter tegenstrijdig. Terwijl logischerwijze de euro verzwakte en de lange rente sterk daalde (de Duitse tienjaarsrente flirt met de 0%-grens!), hebben de activa met het meeste risico – aandelen – sinds de aankondiging terrein verloren. Luidt dit een nieuwe golf van depressie in? De toekomst zal het leren. Wel zeker is dat als de algemene euforie wegebt, selectief beleggen nodig zal zijn om het kaf van het koren te scheiden, zowel in de keuze van activaklassen als in de selectie van effecten.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be