Op het podium van het wereldwijde markttoneel speelt zich een op het eerste gezicht aangename vertoning af: de macro-economische verbetering zet zich door in Europa en zelfs in de Verenigde Staten, waar de laatste statistieken zeer degelijk waren. Dat zegt Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het beheer, DNCA Investments. Hieronder kan je zijn visie lezen. De goede resultaten van grote Amerikaanse bedrijven (Walmart en Cisco) geven aan dat de economie blijft groeien en dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen standhoudt. De aandelenindexen stijgen wereldwijd met bijna dubbele cijfers. Ook het feit dat Donald Trump de invoering van de douanemaatregelen tegen de (met name Europese) automobielindustrie uitstelde, zorgde voor gemoedsrust bij de beleggers. De Amerikaanse beurzen lieten dan ook drie haussedagen op rij optekenen.
Maar de achterkant van het decor oogt minder fraai, met name voor de financiële industrie. Sinds begin dit jaar stroomde 120 miljard dollar weg uit aandelenfondsen (59 miljard dollar voor Europese fondsen en 60 miljard dollar voor Amerikaanse fondsen). Technologiewaarden hebben eveneens te lijden onder een zekere desinteresse. Na twee jaar van forse instroom worden Amerikaanse technologiefondsen nu geconfronteerd met een kentering. Het leeglopen van de “instroombubbel” rond dit thema moet echter als een goede zaak beschouwd worden. De tegenvallende beursgang van Uber (-4 %), na die van zijn kleinere concurrent Lyft (-23 %), toont aan dat beleggers nog maar weinig vertrouwen hebben in deze wereldwijde technologische modellen die persoonsgegevens exploiteren in erg wankele veiligheidsomstandigheden (het laatste incident was dat van WhatsApp).
In de coulissen van dit theaterstuk heerst dan weer flink wat bedrijvigheid.De Chinezen ontvouwen als antwoord op de Amerikaanse maatregelen gaandeweg een represaillestrategie door hun munt te laten zakken. Ze hanteren daarmee een verschrikkelijk wapen dat onmiddellijk het concurrentievermogen van de Chinese producten herstelt, maar tegelijk een wisselkoersoorlog ontketent, wat hoe dan ook altijd een uitvloeisel is van een handelsoorlog. De ondertekening van het decreet waardoor Huawei geen telecomapparatuur meer mag verkopen in de Verenigde Staten en de verharding van de toon van alle politieke partijen in de Verenigde Staten aan het adres van China voorspellen weinig goeds voor de komende weken. Het is nu uitkijken naar de G20-top van 28-29 juni, waar de twee presidenten van China en de Verenigde Staten alweer blijk zouden kunnen geven van enige toenadering om de markten te paaien.
Tot slot wordt verwacht dat de Europese verkiezingen een moeilijk te interpreteren resultaat zullen opleveren, met een parlementair landschap dat versnipperd is tussen klassieke partijen en extremistische partijen zonder absolute meerderheid. Voeg daaraan toe dat de Britse afgevaardigden zullen verkozen worden in een Parlement dat ze willen verlaten en we komen terecht in een vaudeville waarop alleen de Europeanen, hun leiders en hun instellingen het patent lijken te hebben.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be