Wereldwijd stijgt de vraag naar voedsel, met name naar eiwitrijk voedsel zoals vlees. Dit heeft grote gevolgen voor het klimaat. De manier waarop we voedsel produceren en consumeren zal dus drastisch moeten veranderen. Die verandering creëert risico’s en kansen voor beleggers in de hele voedselketen, van boerderij tot eindproduct, stelt het Global Climate Change team van Schroders. Vooral voor de traditionele veehouderij dreigt er een duurzaamheidscrisis.
De vraag naar eiwitten neemt toe. Men verwacht er in 2050 zo’n 10 miljard mensen op de wereld zullen leven, wat ongeveer een verdubbeling van de huidige voedselproductie vereist. De stijgende inkomens en de bevolkingsgroei in de ontwikkelingslanden zijn de drijvende kracht achter de vraag naar vlees in het bijzonder. De wereldwijde consumptie van rundvlees, kalfsvlees, gevogelte en varkensvlees is de afgelopen 15 jaar naar schatting met 30% gestegen. Als er niets verandert, zal de landbouw tegen 2050 het hele CO2-budget van de wereld opslokken. De veehouderij is momenteel verantwoordelijk voor 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
Daarnaast wordt de landbouw geconfronteerd met de fysieke gevolgen van de klimaatverandering. De opbrengsten uit de landbouw moeten toenemen om de groeiende bevolking te voeden, maar tegelijk stijgen ook de risico’s van meer droogte, minder beschikbaarheid van water en de negatieve impact van extremere temperaturen op de gezondheid van de dieren.
De productie van voedingsmiddelen op dierlijke basis heeft over het algemeen meer impact op de planeet dan de productie van plantaardige voedingsmiddelen. Maar een aantal baanbrekende vernieuwingen geeft hoop.
Het aanbod van dier-vrije eiwitten groeit. Memphis Meats gebruikt celcultuurtechnologie om ‘vlees’ te kweken in zijn laboratoria. Deze eiwitproducten gebruiken slechts 1% van het land en 1% van het water in vergelijking met traditioneel geproduceerd vlees. Bedrijven als Beyond Meat en Impossible Foods gebruiken geavanceerde technologie om componenten uit de plantenwereld te isoleren die de smaak en samenstelling van vlees nabootsen. Hoewel sommige van deze bedrijven nog geen commercieel product hebben, wijst de schaal van hun kostenvermindering en de snelheid van hun technologische ontwikkeling erop het niet lang meer zal duren voor dergelijke producten naar de markt komen.
Aan de vraagzijde vertonen millennials een ander eetpatroon in vergelijking met voorgaande generaties. Er is een groeiende trend van vleesvrije maaltijden. Volgens een onderzoek van Nielsen uit 2017 eet 30% van de Amerikaanse millennials elke dag vleesalternatieven, mede ingegeven door milieuoverwegingen, maar vooral om de gezondheid te verbeteren, het gewicht te beheersen en ‘schoon voedsel’ te consumeren. De verkoop van plantaardige vleesalternatieven groeit twee keer zo snel als de verkoop van verwerkt vlees, waardoor er een enorme kans ligt voor bedrijven die op deze trend kunnen inspelen.
Daarnaast wijzigen ook publieke adviezen en regelgeving. De overheden sporen hun burgers uit gezondheidsoverwegingen aan om minder vlees te consumeren. Landen zoals het VK en Frankrijk hebben hun voedingsrichtlijnen herschreven en adviseren minder vlees en zuivel te nuttigen. Denemarken overweegt zelfs een belasting op rood vlees te heffen.
Het duurzaam voeden van de groeiende wereldbevolking vormt in de komende decennia een enorme wereldwijde uitdaging. Een fundamentele verschuiving in de manier waarop voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd is noodzakelijk om de gevolgen voor de klimaatverandering te beperken. Deze verschuiving brengt risico’s en kansen met zich mee voor bedrijven (en beleggers) in de gehele waardeketen van de voedselproductie.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be