Gestructureerde fondsen, notes, certificaten, … Dit zijn vele namen voor een categorie van complexe beleggingsproducten. Veel mensen denken dat dit fondsen zijn, maar strikt genomen zijn ze dit niet. Het zijn schuldinstrumenten en zijn dus per definitie niet gespreid.
We bekijken even de gestructureerde producten met kapitaalbescherming, omdat dit een aantrekkelijk product lijkt voor de defensieve belegger.
Verschillende onafhankelijke onderzoeken hebben het uitgewezen. Gestructureerde producten met kapitaalbescherming hebben in 70% tot 80% van de gevallen een rendement dat lager ligt dan dat van een spaarboekje. Wel over dezelfde looptijd bekeken, natuurlijk.
Waarom dit zo is, heb ik vroeger in dit artikel al beschreven: Kapitaalbescherming uit de doeken gedaan.
De brochures beloven vaak heel mooie rendementen. Meestal zit er wel ergens een adder onder het gras. De kans dat je die rendementen haalt, is dus heel erg klein.
Het woord kapitaalbescherming dekt vele ladingen. Het is een overeenkomst tussen jou en de uitgever, die belooft om altijd je kapitaal terug te betalen. De verkopende bank heeft in feite weinig te maken met die overeenkomst.
Kapitaalbescherming is echter zelden gelijk aan kapitaalgarantie. Bij kapitaalgarantie staat een derde partij garant voor de terugbetaling van het kapitaal indien de uitgever in gebreke blijft. Vaak tref je op de brochure wel een garantsteller aan, maar vaak is dit een ander bedrijf uit dezelfde groep. Zo’n garantie stelt dus niet veel voor. Echte kapitaalgarantie zal je zelden aantreffen.
Bescherming dan. Ook hier kan de mate van bescherming kan nog altijd sterk variëren.
Soms stelt de uitgever zich verantwoordelijk om het kapitaal terug te betalen en zolang die niet failliet gaat, zit je veilig.
Recentelijk zien we echter meer en meer producten opduiken waarin zelfs dit niet meer het geval is. De uitgever stelt zich niet meer verantwoordelijk, en schuift de bescherming af op de financiële constructie die instaat voor de kapitaalbescherming (cfr. artikel hierboven). Gaat het verkeerd met die constructie, dan ben je je geld kwijt.
In de productfiches lezen we dan dat de kapitaalbescherming een beleggingsdoelstelling is, maar geen verbintenis.
Ongelofelijk maar waar: er zijn een boel van dit soort producten op de markt. “100% kapitaalbescherming” staat er dan in grote letters op de productfolder ! En dat mag blijkbaar allemaal.
In tijden van lage rentes, kunnen gestructureerde producten met kapitaalbescherming weinig meerwaarde bieden qua rendement. En zelfs de waarde van het woord kapitaalbescherming wil nog wel eens variëren.
De belegger blijft beter van deze producten af. Ofwel wil je echt geen enkel risico lopen, en dan blijf je bij de vastrentende producten zoals ik die al in eerdere artikels beschreef. Enkel wie bereid is om een beperkt risico te lopen via echte fondsen, kan rekenen op meerwaarde.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be