Tot 26 juni 2013 kan je bij Fortuneo Bank inschrijven op een gestructureerd product ( men noemt het een schuldinstrument in de folder ) van de Duitse Commerzbank AG. Dit product met de naam COMMERZBANK AG ( DE ) MAX FUNDS SELECT heeft als Isincode FR0011498823.
Op de einddatum, en enkel dan, wordt de terugbetaling gegarandeerd door Commerzbank AG: deze Duitse Bank heeft op dit moment de volgende ratings: S&P: A / Moody’s Baa1 en Fitch A+. We zien niet onmiddellijk een probleem, maar hebben geleerd dat je met banken nooit weet. Bij faillissement of wanbetaling van Commerzbank AG kan je dus je inleg verliezen. We lezen in die infofiche ook dat er uiterlijk 27 juni een nieuwe basisprospectus beschikbaar zal zijn: misschien kan men dan ook de infofiche corrigeren want we schrijven faillissement wel degelijk met dubbele l.
De startdatum is 22 juli 2013 en die eindatum is 22 juli 2019 ( = looptijd 6 jaar ). De strikedatum ( vaststelling van de waarde van de fondsen ) is 15 juli 2013. De volgende jaarlijkse peildata ( zie verder ) vallen steeds op 15 juli of op de eerstvolgende werkdag ( in 2017 en in 2018 ).
Je kan desgewenst inschrijven per schijf van 1.000 euro en volgens de infofiche ga je daarop een instapkost betalen van 1,50 %: dat wordt dus 1.015,- per schijf. Bij vroegtijdige verkopen is er geen kapitaalswaarborg, dien je rekening te houden met een bid-ask spread van 1 % en ben je, zelfs als particulier, niet vrijgesteld van R.V. Kijk dus zeker na of je dat geld wel degelijk 6 jaar kan missen als je verrassingen wil vermijden.
Op de einddatum betaal je 25 % RV die bevrijdend is en niet nogmaals dient aangegeven te worden in je belastingaangifte ( als er ondertussen geen wijzigingen worden aangebracht ).
De prestatie is gekoppeld aan de prestatie van 3 fondsen:
Op de peildata ( zie boven ) wordt telkens de prestatie – sinds de aanvangsdatum – van het best presterende fonds geselecteerd en genoteerd. Dat lijkt allemaal zeer overtuigend, tot men leest dat een fond tijdens zijn 6-jarig bestaan, slechts twee ( 2 ) maal kan geslecteerd worden. Dat betekent dat je met een wiskundige zekerheid ook de prestatie van het kneusje of van het fonds dat een klap gekregen heeft, zal moeten ondergaan. Ik hoef je al niet meer uit te leggen dat je rendement daar de ( negatieve ? ) weerslag zal van ondervinden.
Op ’t eerste zicht zijn het vrij bekende fondsen en zeker fondsen die menig belegger ook in zijn portefeuille zou willen hebben. Tot treurens toe hebben wij hier al gewaarschuwd om geen fondsen te kopen op naam, maar altijd de Isincode te controleren.
Je moet zeker eens gaan googelen met die Isincodes die hier vermeld worden in de infofiche. De attente belegger zal het misschien al aan de naam gezien hebben ?
a) FR0010306142: dit is niet het fonds Carmignac Patrimoine A dat jij en ik in portefeuille hebben of in ons MijnKapitaal Kernfonds suggereren. Het is zijn variant Carmignac Patrimoine E: op de Belgische website van Morningstar ga je dat fonds zelfs niet vinden en op de Nederlandse Morningstar lees ik dat de rating en de rapportering geldt voor een ander fonds…
Om je een idee te geven en je aandacht te richten op de verschillen, heb ik wat opzoekingen gedaan en enkele cijfers naast mekaar gezet ter vergelijking:
– het alom gekende A-fonds gaf in 2008 een resultaat van 0,01 %. Een prestatie die het fonds de lievelingsstatus bezorgde van menig belegger. Het E-fonds dat hier als onderliggende in aanmerking wordt genomen, liet echter optekenen: – 0,582 %.
– in 2011 noteerden we voor A: -0,76 % en voor E: -1,254%. In 2012 voor A: +5,42 en voor B: +4,897 % .
Het voorgestelde fonds zakt steeds iets dieper maar kan ook de pas niet houden als het wat beter gaat: de beheerskosten liggen hoger. Zou er hier iemand met meer commissie aan de haal gaan ?
b) LU0356780857 : JP Morgan Global High Yield Bonds en c) LU0234926953: Templeton Global Total Return Fund: bij deze beide fondsen heb ik hier nog niet onmiddellijk vermeld dat het hier allebei distributiefondsen betreft die ook allebei maandelijks een dividend uitbetalen. Wie is hier de ontvanger van die dividenden ? De intekenaar niet, maar dat weerspiegelt zich wel in zijn mogelijk resultaat.
Een voorbeeld: in 2012 was de prestatie van het hier gebruikte fonds 12,58 %. Zijn kapitalisatiebroertje gaf 17,44 %: normaal natuurlijk als men in het andere geval elke maand een dividend dient uit te betalen.
Nog eentje: voor datzelfde fonds ben ik eens gaan kijken wat zo’n fonds zoal realiseert op periodes van 5 jaar ( ik heb er 43 kunnen berekenen met een interval van telkens een halve maand ): het kapitaliserende fonds haalt gemiddeld op jaarbasis 12,73 %. De variant, die hier voor jouw rendement verantwoordelijk is, slechts 6,70%.
Ik ga niet voor een belegging waarin men een drainagesysteem heeft geïnstalleerd dat met een deel van mijn winst gaat lopen. Bovendien wil ik het risico niet lopen dat of het fonds van JP Morgan en of het fonds van Templeton op termijn het slachtoffer zou worden van een mogelijke stijging van de rente en dat mijn belegging daarvan teveel de gevolgen zou moeten dragen.
Mijn advies: niet instappen.
Koop de fondsen rechtstreeks aan en hou ze in de gaten met een Trailing Stoplossdrempel: je inspanningen zullen ruimschoots beloond worden !
Of ga voor ons MijnKapitaal Kernfonds.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Heldere analyse, dank.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be