De millennials, of de kinderen die rond de millenniumwisseling zijn geboren, noemen we ook wel eens generatie ‘Y’ of de internetgeneratie. In het Engels spreken we ook over ‘millennials’.
Ze zijn geboren tussen 1980 en 1990, en vertegenwoordigen nu al meer dan een vierde van de wereldbevolking. Ze staan ondertussen met beide voeten in het beroepsleven. Deze generatie heeft heel andere gewoonten dan de vorige.
In aantal gemeten is de groep millennials erg groot; wereldwijd ongeveer 1,8 miljard mensen. Ze vertegenwoordigen een diverse bevolkingsgroep met de omvang van China, de Verenigde Staten en Japan samengeteld. Het is opvallend dat 86 procent van de millennials zich in de opkomende markten bevindt. Alleen China telt al 335 miljoen millennials — twee keer zoveel als in Europa en vijf keer zoveel als in de Verenigde Staten[1]. We moeten er ook rekening mee houden dat ‘millennial’ een erg brede definitie is en dat er een risico op stereotypering bestaat.
Bronnen: Capital Group, november 2018; Pew Research Center, maart 2018; Bevolkingsdivisie van de Verenigde Naties op basis van gegevens uit 2015, gepubliceerd in 2017.
In 2020 vertegenwoordigen millennials ongeveer 35%[2] van de wereldwijde beroepsbevolking.
Het uitgavenpatroon van de millennials komt de volgende jaren stilaan op kruissnelheid. We verwachten eveneens dat hun totale koopkracht binnenkort die van welke andere generatie dan ook zal overtroeven. De Amerikaanse Kamer van Koophandel schat dat Amerikaanse millennials tegenwoordig ongeveer 200 miljard dollar per jaar uitgeven aan goederen en diensten. Hierdoor zal hun koopgedrag en -kracht de komende jaren en over de hele wereld een grote invloed hebben op de wereldeconomie, wereldwijde handelsbetrekkingen en zelfs op politieke en economische relaties.
Enkele toelichtingen van hun consumptiegedrag:
Het is de eerste generatie die volledig digitaal is en permanent geconnecteerd is (‘digital natives’). De millennials kopen daarom massaal online en maken enorm veel gebruik van digitale entertainment, zoals videogames of gestreamde films.
Ze gebruiken hun digitale toestellen zoals smartphones, tablets en dergelijke om informatie te vinden en (nog belangrijker) om met elkaar wereldwijd te communiceren dankzij de populariteit van de sociale media.
Hun koopgedrag is ook duidelijk anders dan dat van vorige generaties. Bij een aankoop willen ze immers naadloos schakelen tussen telefoon, pc en tablet. Die reis begint hoogstwaarschijnlijk online: misschien ontstaat de inspiratie door een Instagram-post, gevolgd door onderzoek naar het product en de prijs.
Millennials zijn sociaal bewuste consumenten en hechten waarde aan het ‘grotere geheel’ wanneer ze beleggen zegt OneLife Luxemburgse levensverzekeringsmaatschappij. Ze zijn op zoek naar een hoog beleggingsrendement, maar willen ook dat hun beleggingen maatschappelijk en ecologisch verantwoord zijn, met een beleggingshorizon gericht op de lange termijn.
Zo vindt 83 procent van de millennials dat bedrijven betrokken zouden moeten zijn bij maatschappelijke vraagstukken[3], en zijn ze tweemaal zoveel geneigd om te beleggingen in bedrijven die maatschappelijke of ecologische doelstellingen hebben[4].
[1] Bron: Bevolkingsdivisie van de Verenigde Naties op basis van gegevens uit 2015, gepubliceerd in 2017.
[2] Bron: Financial Times
[3] Bron: The Future of Business Citizenship 2014 study, MSL Group, 02/2014
[4] Bron: 2017 Sustainable Signals Report, Morgan Stanley, 09/08/2017
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be