About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Faiser
Faiser
5 jaren geleden

Goede namiddag! Een bank heeft recentelijk een gelijkaardige fund opportunity in de aanbiedin. Het gaat hier om ‘DWS Concept Kaldemorgen LC’ verpakt als obligatie.

Wat me opvalt is dat ze hier een kapitaalgarantie bieden, zonder de stijging af te toppen.

What’s the catch? Men neemt wel het gemiddelde van de laatste 19 maanden om de meerwaarde te berekenen, maar het zal hun maar overkomen dat de koers kort voor einddatum in elkaar zakt en ze toch de meerwaarde van het afgelopen anderhalf jaar als coupon moeten uitbetalen.

Als leek zou me dit een nobrainer lijken, wat mis ik hier?

Faiser
Faiser
5 jaren geleden

Beste Robokat, bedankt voor uw reactie.

Neen inderdaad, een echte kapitaalsgarantie is dit niet. Ik gebruikte verkeerdelijk die term omdat er wel sprake is van 100% terugbetaling, vermeerderd met de eventuele meerwaarde van het onderliggend fonds. De inleg en terugbetaling zijn in USD, dus dat er winst of verlies gerealiseerd kan worden omwille van de dollarkoers tegen einde looptijd is een evidentie.

Ik begrijp ook dat de potentiele winst via zulke fund opportunity lager kan uitvallen dan gewoon het fonds aan te kopen, simulaties zullen dit beslist aantonen. Maar het feit dat voor de berekening van de meerwaarde gekeken wordt naar het gemiddelde van de afgelopen x maanden kan eventueel ook in het nadeel van de uitgever zijn (in geval een sterke daling vlak voor vervaldag).

Dat maakt dat ik met dezelfde vraag blijf. What’s the catch, oftwel vanuit het standpunt van de uitgever, waarom kan of durft hij een terugbetaling van minstens 100% van de coupure garanderen wetende dat het beheer van het onderliggende fonds buiten zijn controle valt en de dollarbeweging ook in zijn nadeel kan uitdraaien?

Wolf
Wolf
5 jaren geleden

Klopt als een bus, langs de andere kant, als je kijkt naar Carmignac Sécurité die op dit moment een YTD rendement haalt van 0,81% en daarmee een hoop gemengde en aandelenfondsen achter zich laat, kan je dit soort fondsen wel gebruiken als veilige buffer in onzekere tijden. In feite moet je met dit soort fondsen tevreden zijn als ze beter presteren dan een spaarboekje. Een volledige portefeuille opbouwen rond 100% obligatiefondsen lijkt mij niet erg verstandig.

hagi
hagi
5 jaren geleden

Zou het wel interessant vinden een zeer defensieve portefeuille fondsen samen te stellen, ter vervanging vh spaarboekje en in tegenstelling tot termijnrek of obligaties met de mogelijkheid onmiddellijk te knn verkopen als er een opportuniteit is. Weet niet of hier een draagvlak voor is?

Sloeberke
Sloeberke
5 jaren geleden

Omdat de FSMA enkel oog heeft voor het risico, moet een product echt kapitaalsbescherming hebben om het te mogen verkopen aan de grote groep ultra defensieve spaarders/beleggers en is het mogelijke rendement van totaal ondergeschikt belang. Op die manier kunnen de banken grote winsten behalen en krijgt de kleine man nog enkele borrelnootjes meer dan op zijn spaarboekje dat al lang niets meer oplevert. Iedereen weeral tevreden.
Vroeger was er een instelling die de mensen probeerde dom te houden, nu zorgt de FSMA ervoor dat ze zeker niet rijk worden.

Wolf
Wolf
5 jaren geleden
Antwoord aan  Sloeberke

Een ultra-defensieve belegger die ’s nachts wakker ligt omdat zijn/haar fonds de voorbije 2 maanden met 5% is gezakt, terwijl de bankier nochtans had gezegd dat de fondsbeheerder kapitaalbehoud vooropstelt, heeft geen boodschap aan producten zonder kapitaalbescherming. Je krijgt het lange termijnverhaal gewoon niet uitgelegd aan deze (grote) groep mensen. Als mensen er ’s nachts van wakker gaan liggen is een product met kapitaalbescherming vaak de enigste oplossing….ook al staat er dan een lager rendement tegenover.

Sloeberke
Sloeberke
5 jaren geleden
Antwoord aan  Wolf

Ik wil je nog volgen als het een spaarder/belegger is met enkele honderden euro’s op zijn rekening. Maar er zijn er met duizenden euro’s en daar doen de “adviseurs” ook geen enkele moeite om daar een stukje van in zo’n defensief fonds te stoppen. Met natuurlijk een woordje uitleg aan de klant.
Natuurlijk zit je dan al geblokkeerd door die restrictieve Mifid-regels waar de klant moet tekenen dat het op zijn risico is. Misschien zou het aangewezen zijn dat hij tekent dat hij de nodige info gekregen heeft en welke argumenten daarbij gegeven zijn. Dat zou ook de klant indekken en niet alleen de “raadgever”.
Als de klant achteraf zou ervaren dat dat advies nog niet zo slecht was, dan zou zijn respect voor de man/vrouw die hem geholpen heeft aanzienlijk groter worden. Nu klasseert hij hen als verkopers.

Ann
Ann
5 jaren geleden
Antwoord aan  Sloeberke

Dan mag je al blij zijn als je al die documenten voorgelegd worden, en het risico duidelijk uitgelegd wordt.
Met de info op deze site te lezen, ben ik me er bewust van geworden dat ik van al de obligaties die ik heb, nog nooit ook maar enig document heb gezien. In december ben ik er zelfs achtergekomen dat de “veilige bankobligatie met een mooi rendement” (van slechts 2% netto) een achtergestelde obligatie was (bail-in !), en alle risico werd nadien dan ook nog eens door mijn bank ontkend. Ondertussen is de obligatie al serieus in waarde gezakt.
Voor mij zijn het nog slechts “verkopers”, en ze zullen in de toekomst niet veel meer aan mij kwijt kunnen.

peter
peter
5 jaren geleden

deze is voor mij zelf ondermaats Robokat!

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

13
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x