In zekere zin kan Elon Musk vergeleken worden met wijlen Howard Hughes, de dromer en vliegtuigpionier van Hollywood in de jaren 20 van de vorige eeuw. Bij Musk gaat het om PayPal, Tesla, SpaceX en cryptoFX. Maar in tegenstelling tot de introverte, wereldvreemde eenzaat Hughes, is Musk een uitermate extravert persoon met hoog rock-’n-rollgehalte. Niet alleen is hij zeer flamboyant, maar hij heeft ook een zekere arrogantie over zich. Toch kan dat soms aangenaam overkomen indien correct en grappig geacteerd. De afgelopen weken kwam dit aspect van Musk echter minder fraai in beeld. Een overzicht!
Sociale media & de cryptoFX-saga
De saga rond Musk en cryptoFX begint op 8 februari dit jaar wanneer Tesla aankondigt dat het zijn vrije cashflow voor een bedrag van 1,5 miljard USD geïnvesteerd heeft in bitcoin. Het bedrijf overweegt verder sterk om in de toekomst bitcoin als betaalmiddel te aanvaarden bij de verkoop van een Tesla-model. Dat op zich is reeds merkwaardig vanuit een ander standpunt, namelijk dat van Tesla’s aandeelhouders. Tot voor kort was Tesla lange tijd operationeel op basis van negatieve cashflow. Het moest met de regelmaat van de klok nieuw kapitaal ophalen, voornamelijk via converteerbare bedrijfsobligaties. Een aanzienlijk bedrag van de vrije cashflow parkeren in bitcoin is daarom geen evident gegeven. Maar er is meer!
Naar het einde van Q1 begint Musk zich steeds meer te mengen op het Reddit-platform en de Robinhood online meute op te hitsen. Eerst doet hij dat via tweets over speculatieve aandelen zoals GameStop, daarna ook ten gunste van cryptoFX. Na enkele mysterieuze tweets wordt dogecoin rond midden april wakkergeschud (zie grafiek). Dat op zich is ook merkwaardig en het onderwerp van controverse, maar daarover later meer.
Evolutie cryptomunt dogecoin
Het wordt echter nog vreemder wanneer we de recente interventies van Musk op social media op een rijtje zetten:
Zaterdag 8 mei
Musk maakt zijn volgers via tweets warm voor belangrijke aankondigingen tijdens zijn optreden in het populaire televisieprogramma ‘Saturday Night Live’ (SNL). Hij noemt dogecoin – dat hij voorheen de hemel inprees – plotseling een ‘hustle’, met andere woorden een oplichtersinstrument. De munt keldert na die uitspraak met 35%. Het cynische is dat dat die dag tevens in de verf werd gezet via YouTube. Naar aanleiding van zijn nakende televisiedebuut op SNL werden heel wat ‘investeerders’ naar advertenties gelokt om dogecoin aan te schaffen aan een prijs van 2 voor 1. Na enkele uren werden de valse oplichtersaccounts gesloten, maar het kwaad was reeds geschied en tientallen miljoenen USD waren in de handen van fraudeurs terechtgekomen.
Zondag 9 mei
Musk verbaast vriend en vijand opnieuw door aan te kondigen dat toekomstige ruimtereizigers (SpaceX) zullen kunnen betalen in cryptoFX, bitcoin én dogecoin!
Woensdag 12 mei
Tesla kondigt aan dat het voorlopig opties voor betalingen in bitcoin opschort uit milieu- en duurzaamheidsoverwegingen (het mijnen van cryptoFX is inderdaad enorm energieverslindend en laat een aanzienlijke ecologische voetdruk achter). Bitcoin sluit die dag af met 17% verlies, dogecoin zelfs met meer dan 20% verlies.
Vrijdag 14 mei
Musk kondigt in een tweet aan dat Tesla de mogelijkheden bekijkt om dogecoin in de toekomst als optioneel betaalmiddel te aanvaarden. Dogecoin, eerst verguisd als oplichtersinstrument tijdens SNL, wordt dus nu ook na SpaceX als mogelijk betaalmiddel beschouwd bij Tesle. Daarop schiet dogecoin met 30% de lucht in.
Enkele voorlopige besluiten en bedenkingen
In bepaalde functies geldt inderdaad dat spreken zilver is en zwijgen goud. Filosoof Sören Kierkegaard – de koning van het aforisme – verwoordde het destijds op een andere manier, maar ook vandaag is het nog steeds van toepassing, voornamelijk op de social media en de race om als eerste iets te zeggen, over welk onderwerp dan ook: “People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use”. Konden Elon Musk en menig social mediagebruiker deze boodschap maar horen!
Met Speciale dank aan Christofer Govaerts van Bank Nagelmackers.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be