About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
sh
sh
6 jaren geleden

Kan ik dit vergelijken met A.BOND 2016/03/21 PATRIMOINE XS0473459872 ?

evita
6 jaren geleden

Weet je wat ik straf vind ? Als je nu een bepaald bedrag van bv Belfius overschrijft naar DB en dat belegt in fondsen ( o% instapkosten) dan krijg je er nog 1% bovenop !!!
Waarom zou ik bij Belfius 2,50% instapkosten betalen ? Dat is toch Kafka voluit hé ?

Peter
Peter
6 jaren geleden

Heb ik gedaan. En ondertussen al een dankbare reactie gehad van iemand die op het punt stond €650 aan instapkosten te verkwisten bij een grootbank.

adribeir
adribeir
6 jaren geleden

Ik ben in 2011 ingestapt in een TAK23 voor een groot bedrag. (Ik wist toen nog niet echt wat te doen met mijn geld en had totaal géén ervaring in die zaken.)
Mijn moeder zei me dat ik dat geld in een fonds moest steken (mijn ma is ook geen expert). Ik dus op internet gaan zoeken of er een stabiel en niet te risicovol fonds te vinden was (mijn geld spreiden kwam zelfs niet in me op). Ik kom uit bij een aantal fondsen, waarvan 1 de Carmignac Patrimoine was. Over de laatste 20 jaar bekeken toch zowat het fonds der fondsen.
Ik kom binnen bij mijn bankier, leg hem mijn “probleem” uit en vertel hem vol trots dat ik al een beetje opzoekwerk had verricht, waaronder de Carmignac.
Die mens vertelde me doodleuk dat de Carmignac “gene goeie was” (!!!). Naïef als ik was, ben ik hem gevolgd en kwam ik buiten met een TAK23 van Fortis met 2,5% instapkosten en 1% uitstapkosten indien verkocht binnen de 8 jaar…
Soit, ik zit momenteel aan een rendement van 3,6% per jaar (volgens de berekeningsmodule van hkds, waarvoor dank). Het kon slechter.

TK14
TK14
6 jaren geleden

Schitterend artikel, bedankt… Ik heb maar één bedenking hierbij: dat banken dergelijke producten durven verkopen/aansmeren aan hun klanten terwijl ze op voorhand weten dat het een pover rendement gaat zijn… bedrog noem ik dit…

De kleine spaarder
De kleine spaarder
6 jaren geleden

Nog veel straffer: Ik vroeg vorige week een overbruggingskrediet aan. Geld dat ik nu nodig heb en dat ik binnen het jaar volledig terugbetaal. Ik kan garanderen dat ik dat binnen het jaar zal kunnen terugbetalen, want anders kreeg ik het zelfs niet.
Bij meerdere instellingen was het tarief: 4,50% op het opgenomen bedrag plus 1% omdat ze dat bedrag voor mij ter beschikking houden.
En hoeveel geven ze op een spaarboekje?

Darts
Darts
6 jaren geleden

Als je de links in het artikel, aangeduid als reactie, leest zie je dat ik de gelukkige bezitter ben van de A.Bond Patrimoine. Dit produkt heb ik me laten opdringen door de kantoorhouder. ( Die zal ook wel onder druk hebben gestaan om zoveel mogelijk van die rommel te verkopen)

Ik ben dus momenteel in blije verwachting van een geweldig rendement. Hoewel er een groot bedrag in werd belegd, waarom niet, kapitaalsgarantie, dus er kan niets misgaan, ben ik nooit gekontakteerd met het advies om het produkt vroegtijdig te verkopen.

Omdat ik één van de weinige mensen ben die de formule en dus de werking van het produkt niet kan doorgronden heb ik het nooit verkocht, in de hoop dat het misschien toch nog zou goed komen. Ik volgde de koers van Patrimoine op ( inderdaad momenteel +26% sedert lancering A Bond ) dus ik dacht dat de Bond mogelijks nog een inhaalbeweging zou maken. Niet dus, en ook nooit ingelicht dat ik daar niet moest op hopen.

Ik zal niet gaan zagen bij mijn kantoorhouder maar ik zal wel de som verplaatsen naar een andere financiële instelling. Verder kan ik alleen maar de slotconclusie in het artikel beamen.

Wat ik mij ook afvraag is, bij een positief rendement van Patrimoine, het uberhaupt wel mogelijk was dat het produkt een beter rendement gaf dan Patrimoine zelf, ja misschien 0,0000000% kans.

Mjinde
Mjinde
6 jaren geleden

Ik stel wel vast dat ze nu minder dergelijke producten aanbieden dan vroeger. Ofwel doen ze de moeite niet meer, ofwel willen ze minder aansmeren. Sinds de crisis zijn de gestructureerde producten minder populair misschien. Nu zijn het fondsen. De truken blijven wel gelijk. Had ik (volgens hen) het beste fonds uit hun collectie genomen, dan had ik nu +- 10% verloren.

evita
6 jaren geleden

Mijn besluit staat al een tijdje vast: ik koop bij Belfius geen fondsen meer.
Ik heb het daar ook gezegd en herhaald: ik betaal op fondsen geen instapkosten meer, no way !!

Blackbelt
Blackbelt
6 jaren geleden
Antwoord aan  evita

+1
Ik kreeg onlangs een mail met een promotie. Ik zou 50% korting op de instapkosten krijgen bij hun eigen fondsen.

Ik heb ze dan even voorgerekend dat als ik daar bv 20.000€ in steek, met nog altijd 2% instapkosten ze een bedrag van 400€ innen.
Heb ze dan fijntjes er op gewezen dat dit bij Keytrade 9,95€ is.

Om ze dan toch een kans te geven heb ik gevraagd wat ik dan wel extra krijg voor die 390€. En toen werd het stil.
Niet alleen geven ze je foute adviezen, ze rippen je gewoon.

Mijn Belfiuscontact vond het leuk om dakfondsen aan te bieden. Daar betaal je 3 keer:
– instapkosten
– beheerskosten van het dakfonds
– beheerskosten van de onderliggende fondsen

En ik durf er op te wedden dat ze enkel in eigen fondsen beleggen.

hkds
hkds
6 jaren geleden
Antwoord aan  evita

Grootbanken geven je zo’n 0,40% per jaar op je gewone spaarboekje. Als je dus op een goede dag je spaarcentjes daar eindelijk eens in een fonds wil stoppen, dan nemen ze met die 2% instapkosten in 1 dag je opbrengst van 5 jaar terug af!
Als uw geld maar 0,40% waard is, omdat ze elders (ECB) goedkoper geld kunnen krijgen, waarom gaan ze die 2% dan ook niet elders halen?
Om even over na te denken…

hkds
hkds
6 jaren geleden

Al fonds, de formule op het plaatje behoeft inderdaad geen verdere uitleg, maar ik merk op dat een jaar daar 360 dagen lang is. Remember onze discussie (nou ja…) over 365 of 365,25 dagen per jaar, bij de berekening van het jaarrendement? En ik die dacht dat 360-dagen jaren, de zogenaamde handelsjaren, daterend uit een tijd zonder computers, al lang voltooid versleten tijd waren?

hkds
hkds
6 jaren geleden

In het nadeel van de belegger, zo lijkt mij:
(1 – AF x D/360) is kleiner dan (1 – AF x D/365)
en
(1 + (r + s) x D/360) is weliswaar groter dan (1 + (r + s) x D/365), maar wordt vermenigvuldigd met
Min[(1 – W), 0] dat 0 is of negatief, nooit positief
QED 😉

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

21
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x