About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
koen
koen
5 jaren geleden

Dus de obligatie is in USD, index in euro en die bestaat voor 2/3 uit aandelen in andere munten vooral veel GBP…
Heb je dan geen complex muntrisico?:
als euro versterkt t.o.v. GBP zal index dalen (niet evenredig, hangt natuurlijk ook af van waar bedrijven omzet halen/kosten maken of ze indekken of niet…)
achter dit resultaat wordt er dan USD gezet waardoor je opnieuw verlies kan maken vanuit euro standpunt.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden

Technisch gezien, is het op dit moment onmogelijk om een gestructureerd product in mekaar te knutselen dat kans geeft op rendement.
In de “goede oude tijd” kon men met ongeveer 75% van de investering een obligatie aankopen die op de eindvervaldag de kapitaalsgarantie gaf. Er bleef dan zo’n 25% over om constructies in mekaar te steken.
Gezien de lage intresten heeft men nu meer dan 90% van de investering nodig voor de kapitaalsgarantie. Er blijft amper 10% over om naar rendement te zoeken. Hoezeer die 10% ook zijn best doet, het startkapitaal is te klein om heel de belegging op te krikken.
Of nog met andere woorden: die 10% moet minstens x5 doen om interessant te worden.
Daar moet je geen hogere wiskunde voor gestudeerd hebben om te weten dat de kans erg klein is.

Jan
Jan
5 jaren geleden

Beste Robocat,
Ik vond wel een Ethical Europe Climate Care index op de website van Solactive met ISIN nummer DE000SLA03W2. De index start in 2002 en heeft een gemiddelde aangroei van ongeveer 5% per jaar.
Op zich niet zo slecht maar de index is ook bijna 50% gedaald in de periode van 2008, dus even volatiel als de aandelen. Mvg, Jan.

Jan
Jan
5 jaren geleden

Bedankt voor je bijkomende toelichting. Afblijven van dat product, dat is wel duidelijk :-). Men kan evengoed op de lotto spelen.

Filip
Filip
5 jaren geleden

Ietwat vreemde redenering ivm rendement (nl. zeggen dat je geen idee hebt wat te verwachten, maar dan wel plaatsen bij minpunten omwille van laag verwacht rendement).
In de long run zal een aandelenkorf toch gevoelig beter presteren dan deze 1%. Maar uiteraard speelt de timing bij zulk product met beperkte looptijd uiteraard zijn rol (indien de beleggingshorizon lang genoeg is, is een spreiding naar 30 aandelen trouwens best ok [verschil tussen 2 & 30 posities is vele malen groter dan dat tussen 30 & 100 bijvoorbeeld].
Nu, er zijn wel een aantal andere zaken waar ik wél mijn twijfels bij heb:
1) onzekerheid over USD op einde looptijd (deze staat reeds vrij sterk); In mijn ogen enkel geschikt voor personen die willen blijven diversifiëren naar de dollar, ook na de afloop (en dan is de bescherming in USD wrs wel interessant)
2) daling obligatiegedeelte na (verwachte) rentestijging(en), wat vervroegd verkopen (waarschijnlijk gevoelig) minder interessant zal maken
3) aandelen zijn momenteel een van de weinige activaklasses waar er nog interessante rendementen behaald kunnen worden (TRYNA).
Wat er gaat volgen indien de ECB hun inkoopprogramma stopzet, de FED (eerder) en ECB (later) de rente verhoogd, en beide centrale banken later de kapitalen die vrijkomen niet herinvesteren, daar houd ik mijn hart voor vast.
4) last but not least: keuzecriteria “hoog dividend”, terwijl men dan kiest voor een price index (exclusief dividenden)…

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

8
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x