About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

39 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dasus
dasus
4 jaren geleden

Weet iemand het verschil tussen de varianten van BNP Paribas B Pension Growth
BE0946411791: Classic
BE6257702389: klasse O
welke is het interessantste? Welke heeft goedkopere instapkosten/lopende kosten

Waarom wordt in de rangschikking uiteindelijk de BNP Paribas B Pension Balanced hogerop geplaatste dan BNP Paribas B Pension Growth? op welk tijdsperiode(n) is dit gebaseerd?

Filip
Filip
4 jaren geleden
Antwoord aan  dasus

Als je het pensioenspaarfonds koopt, dan zal je enkel de Classic kunnen aankopen.

Uit de prospectus:
Classic: 3% instap (vs 0% bij ‘O’), 1% jaarlijkse vergoeding voor het beheer (vs 0% bij ‘O’), 0.0925% jaarlijkse belasting (vs 0,01% bij ‘O’)

Klasse ‘Classic’:
Rechten van de deelnemers in de onverdeelde mede-eigendom van het Fondsvermogen (onafhankelijk van dat van de Beheermaatschappij), uitsluitend vertegenwoordigd door rechten van deelneming van het kapitalisatietype, opgesplitst in duizendsten ervan en niet materieel leverbaar. Zij maken het voorwerp uit van inschrijvingen op naam op een rekening die uit naam van de deelnemer wordt geopend bij de financiële tussenpersonen.
Klasse ‘O’:
Rechten van de deelnemers in de onverdeelde mede-eigendom van het Fondsvermogen (onafhankelijk van dat van de Beheermaatschappij), uitsluitend vertegenwoordigd door rechten van deelneming van het kapitalisatietype, opgesplitst in duizendsten ervan en niet materieel leverbaar. !!!Deze klasse is voorbehouden aan gemeenschappelijke beleggingsfondsen beheerd door een Beheersmaatschappij die deel uitmaakt van de groep BNP Paribas!!!. Deze klasse onderscheidt zich van de andere klassen door een verschillende bijdrage aan de vergoeding voor het beheer van de beleggingsportefeuille, en door het verschillend tarief van de verhandelingsprovisie

havaca
havaca
4 jaren geleden

Beste, het vdk pension fund staat helemaal onderaan de rangschikking op een periode van 5 jaar en dat kan wel kloppen maar het beheer van het fonds is op 1sept 2015 overgeheveld naar Bank De Groof Petercam en de distributeur is dus NIET SG Private Banking zoals hierboven gemeld. De overheveling is er gekomen omdat de prestaties inderdaad ondermaats waren. Tegelijk is er kwa beheer een ethisch duurzame ‘filter’ aan toegevoegd. Vorig jaar in juli 2017 stond het fonds zelfs helemaal bovenaan kwa jaarprestatie (bron: De Tijd 5juli2017) dus kentering lijkt ingezet. Kleine rechtzetting doet zeker geen afbreuk aan het feit dat hier vaak heel goede artikels/besprekingen gepost worden waarvoor dank.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  havaca

Ik pas dat aan.
Ook in onze jaarlijkse screening kwam het VDK-fonds op de eerste plaats uit in 2017.
Dat kan je hier lezen: https://www.mijnkapitaal.be/beleggingen/pensioensparen/variatie-op-jaarlijstjes/
Ere wie ere toekomt.

Jan Debonnet
Jan Debonnet
4 jaren geleden

Kijk ik ergens over? Maar ik vind bij Keytrade de pensioenfondsen van BNP niet terug. Dit zou volgens het artikel nochtans het geval zijn.

julus cesar
julus cesar
4 jaren geleden

keytrade deelde mee dat deze fondsen voorlopig niet ‘open staan’ voor nieuwe klanten; en dus enkel beschikbaar voor ex-rabo klanteN.
Het is de bedoeling dit in de toekomst te verruimen.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  julus cesar

Ze zijn er, dus we screenen ze…

Jan Debonnet
Jan Debonnet
4 jaren geleden

Dank voor de opvolging!

De Waarheid
De Waarheid
4 jaren geleden

Graag ook de fondsen van de verzekeraars opnemen, bijvoorbeeld Allianz. Zo wordt echt de markt vergeleken. Bedankt

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  De Waarheid

Je kan geen pensioenspaarfondsen vergelijken met verzekeringspensioenspaarfondsen. Bovendien maken die verzekeraars daar zo’n zootje van (ze verschillen in garantie volgens de startdatum) dat we daar niet aan willen beginnen.

Jef Koek
Jef Koek
5 jaren geleden

Vandaag papieren gekregen dat Record Top Pension gaat samengevoegd worden met ING Starfund.

Jef Koek
Jef Koek
5 jaren geleden

ING starfund slorpt Record top pension op. Record top pension verdwijnt in 2018. Na goedkeuring. Met prijst ook de lagere lopende kosten aan van starfund.

Gastonsken
Gastonsken
5 jaren geleden

Record Top Pension Fund wordt overgenomen door Star Fund. Er wordt uitgelicht in de documenten dat de kosten lager worden.

LeenVV
LeenVV
5 jaren geleden

Is dit een goede deal?
Kan men ook overstappen naar gelijk welk ander pensioenfonds?

LeenVV
LeenVV
5 jaren geleden

Ze spreken van 0,10% kosten administratief beheer, 0,065% vergoeding bewaarder en 0,05% overige onkosten= 0,115% per jaar (en natuurlijk instapkosten 3%) komen daar nog ergens bijkomende kosten bij?
Als ik zou overstappen naar Argenta :geen instapkosten maar wel 1,34% lopende kosten en waarschijnlijk ook beheerskosten dan ben ik toch slechter af of zie ik dit verkeerd?

Rik
Rik
4 jaren geleden

Kan je aldus de gelden die je in een persioenspaarfonds van vb. ING gestort hebt, overzetten naar een dynamisch pensioenspaarfonds van vb. Crelan (Metropolitan)? Nieuwe gelden wel, maar reeds belegde gelden ook? (dus volledig switchen met AL je pensioenspaargelden zowel van fonds als bank zonder te verkopen)

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden

Als je de resultaten hier bekijkt: https://www.mijnkapitaal.be/beleggingen/pensioensparen/pensioensparen-ultieme-periodieke-belegging/
dan vraag ik me af of zo’n overstap die hele rompslomp waard is.

Peter
Peter
5 jaren geleden

Vraagje:

“Je bankier probeert je te overtuigen van de kwaliteiten van zijn pensioenspaarfonds door te zwaaien met ge-annualiseerde rendementen die eerder aanleunen tegen de groene balken of HIGH5 waarde. ”

Hebben de verkopers van de bank het recht om zelf te kiezen welk 5 jaar interval ze presenteren?
Ik dacht dat ze enkel de officiële info (=de laatste vijf jaar) mogen gebruiken en publiceren.

Natuurlijk is het omgekeerde waar voor algemene fondsen: uit de lijst van fondsen die zij in de aanbieding hebben zullen zij wel diegene nemen die deze maan de beste 1,3,5 jaar rendementen hebben, en zwijgen over de anderen. Met pensioensparen is dit moeilijker omdat een bank meesstal maar 1 of 2 pensioen fondsen commercialiseert.

Peter
Peter
5 jaren geleden

Dit is een heel interessante manier om naar de rendementen uit het verleden te kijken en daaruit een rangschikking te distilleren.

Zit er een constante in deze rangschikking over de verschillende periodes? Zijn de fondsen die over de volledige periode groen kleuren ook de fondsen die constant aan de top stonden of is er een verschuiving in de tijd.

Mijn vraag is ook gedreven door jullie gebruik van de tegenwoordige tijd daar waar ik de verleden tijd zou verwachten voor de resultaten in het verleden.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

Onze resultaten blijken stabieler dan velen vermoeden.

Peter
Peter
5 jaren geleden

“Onze resultaten blijken stabieler dan velen vermoeden.”
Misschien een idee voor een volgend artikel?

josvermeulen
josvermeulen
5 jaren geleden

Beste,

Zoals zovelen ben ik voor het BNP balanced fonds bij rabobank moeten verhuizen naar oftewel een eigen gekozen aanbieder oftewel automatisch naar keytrade. Ik geloof dat ik nog tot de 22e heb om hier een keuze in te maken.
Mijn vraag, kan ik het laten overzetten naar keytrade en na datum zonder problemen nog naar axa of bnp overstappen voor dit fonds?

Alvast bedankt.

WN

Jens
Jens
5 jaren geleden

Bedankt voor het artikel.
Specifiek wat de ‘defensieve’ pensioenspaarfondsen betreft, vraag ik me toch af of de resultaten uit het verleden nog relevant zijn voor de toekomst. Zij zitten immers sterk in obligaties (BNP Pension Stability bv. voor 63% volgens MS; geen info over duration) en profiteren al jarenlang van een almaar dalende rente. Vandaag lijken obligaties echter een nog grotere bubbel dan aandelen, een ongeziene situatie. Het zal nog moeten blijken hoe ‘defensief’ deze fondsen echt zijn.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jens

Het is juist daarom dat wij met cijfers werken over vele periodes die ook ver terug gaan in de tijd.
De mediaan van die cijfers zal niet zo ver liggen van de mediaan die men de volgende jaren (en dan bedoel ik werkelijk “jaaaren”) haalt.

gvodbos
gvodbos
5 jaren geleden

Uitstekend artikel en analyse, bedankt!

Lambert
Lambert
5 jaren geleden

Op aanraden van MK sinds verleden jaar overgestapt en het me zeker nog niet beklaagd. Bedankt voor het Advies!!

Ann
Ann
5 jaren geleden

Is er een reden waarom het defensieve fonds van Argenta in het grijs staat, en dit ook niet in de bovenliggende grafiek en de bijhorende uitleg voorkomt ?

TonyR
TonyR
5 jaren geleden

Ik dacht dat het ooit eens besproken/berekend was, maar vind het niet direct terug.
Heeft de 3% instapkost bij o.a. BNP Balanced een grote impact op het eindresultaat t.o.v. bijv. het iets mindere rendement van Argenta maar met 0% instapkosten?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

39
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x