About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

39
Reageer op dit artikel

avatar
13 Comment threads
26 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
FilipdasusRobokat (Carl De Ridder)Al Fonds (Marc Person)havaca Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
dasus
Gast
dasus

Weet iemand het verschil tussen de varianten van BNP Paribas B Pension Growth
BE0946411791: Classic
BE6257702389: klasse O
welke is het interessantste? Welke heeft goedkopere instapkosten/lopende kosten

Waarom wordt in de rangschikking uiteindelijk de BNP Paribas B Pension Balanced hogerop geplaatste dan BNP Paribas B Pension Growth? op welk tijdsperiode(n) is dit gebaseerd?

Filip
Gast
Filip

Als je het pensioenspaarfonds koopt, dan zal je enkel de Classic kunnen aankopen. Uit de prospectus: Classic: 3% instap (vs 0% bij ‘O’), 1% jaarlijkse vergoeding voor het beheer (vs 0% bij ‘O’), 0.0925% jaarlijkse belasting (vs 0,01% bij ‘O’) Klasse ‘Classic’: Rechten van de deelnemers in de onverdeelde mede-eigendom van het Fondsvermogen (onafhankelijk van dat van de Beheermaatschappij), uitsluitend vertegenwoordigd door rechten van deelneming van het kapitalisatietype, opgesplitst in duizendsten ervan en niet materieel leverbaar. Zij maken het voorwerp uit van inschrijvingen op naam op een rekening die uit naam van de deelnemer wordt geopend bij de financiële tussenpersonen.… Lees verder »

havaca
Gast
havaca

Beste, het vdk pension fund staat helemaal onderaan de rangschikking op een periode van 5 jaar en dat kan wel kloppen maar het beheer van het fonds is op 1sept 2015 overgeheveld naar Bank De Groof Petercam en de distributeur is dus NIET SG Private Banking zoals hierboven gemeld. De overheveling is er gekomen omdat de prestaties inderdaad ondermaats waren. Tegelijk is er kwa beheer een ethisch duurzame ‘filter’ aan toegevoegd. Vorig jaar in juli 2017 stond het fonds zelfs helemaal bovenaan kwa jaarprestatie (bron: De Tijd 5juli2017) dus kentering lijkt ingezet. Kleine rechtzetting doet zeker geen afbreuk aan het… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik pas dat aan.
Ook in onze jaarlijkse screening kwam het VDK-fonds op de eerste plaats uit in 2017.
Dat kan je hier lezen: https://www.mijnkapitaal.be/beleggingen/pensioensparen/variatie-op-jaarlijstjes/
Ere wie ere toekomt.

Jan Debonnet
Gast
Jan Debonnet

Kijk ik ergens over? Maar ik vind bij Keytrade de pensioenfondsen van BNP niet terug. Dit zou volgens het artikel nochtans het geval zijn.

De Waarheid
Gast
De Waarheid

Graag ook de fondsen van de verzekeraars opnemen, bijvoorbeeld Allianz. Zo wordt echt de markt vergeleken. Bedankt

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Je kan geen pensioenspaarfondsen vergelijken met verzekeringspensioenspaarfondsen. Bovendien maken die verzekeraars daar zo’n zootje van (ze verschillen in garantie volgens de startdatum) dat we daar niet aan willen beginnen.

Jef Koek
Gast
Jef Koek

Vandaag papieren gekregen dat Record Top Pension gaat samengevoegd worden met ING Starfund.

Peter
Gast
Peter

Vraagje: “Je bankier probeert je te overtuigen van de kwaliteiten van zijn pensioenspaarfonds door te zwaaien met ge-annualiseerde rendementen die eerder aanleunen tegen de groene balken of HIGH5 waarde. ” Hebben de verkopers van de bank het recht om zelf te kiezen welk 5 jaar interval ze presenteren? Ik dacht dat ze enkel de officiële info (=de laatste vijf jaar) mogen gebruiken en publiceren. Natuurlijk is het omgekeerde waar voor algemene fondsen: uit de lijst van fondsen die zij in de aanbieding hebben zullen zij wel diegene nemen die deze maan de beste 1,3,5 jaar rendementen hebben, en zwijgen over… Lees verder »

Peter
Gast
Peter

Dit is een heel interessante manier om naar de rendementen uit het verleden te kijken en daaruit een rangschikking te distilleren.

Zit er een constante in deze rangschikking over de verschillende periodes? Zijn de fondsen die over de volledige periode groen kleuren ook de fondsen die constant aan de top stonden of is er een verschuiving in de tijd.

Mijn vraag is ook gedreven door jullie gebruik van de tegenwoordige tijd daar waar ik de verleden tijd zou verwachten voor de resultaten in het verleden.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Onze resultaten blijken stabieler dan velen vermoeden.

Peter
Gast
Peter

“Onze resultaten blijken stabieler dan velen vermoeden.”
Misschien een idee voor een volgend artikel?

josvermeulen
Gast
josvermeulen

Beste,

Zoals zovelen ben ik voor het BNP balanced fonds bij rabobank moeten verhuizen naar oftewel een eigen gekozen aanbieder oftewel automatisch naar keytrade. Ik geloof dat ik nog tot de 22e heb om hier een keuze in te maken.
Mijn vraag, kan ik het laten overzetten naar keytrade en na datum zonder problemen nog naar axa of bnp overstappen voor dit fonds?

Alvast bedankt.

WN

Jens
Gast
Jens

Bedankt voor het artikel.
Specifiek wat de ‘defensieve’ pensioenspaarfondsen betreft, vraag ik me toch af of de resultaten uit het verleden nog relevant zijn voor de toekomst. Zij zitten immers sterk in obligaties (BNP Pension Stability bv. voor 63% volgens MS; geen info over duration) en profiteren al jarenlang van een almaar dalende rente. Vandaag lijken obligaties echter een nog grotere bubbel dan aandelen, een ongeziene situatie. Het zal nog moeten blijken hoe ‘defensief’ deze fondsen echt zijn.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het is juist daarom dat wij met cijfers werken over vele periodes die ook ver terug gaan in de tijd.
De mediaan van die cijfers zal niet zo ver liggen van de mediaan die men de volgende jaren (en dan bedoel ik werkelijk “jaaaren”) haalt.

gvodbos
Gast
gvodbos

Uitstekend artikel en analyse, bedankt!

Lambert
Gast
Lambert

Op aanraden van MK sinds verleden jaar overgestapt en het me zeker nog niet beklaagd. Bedankt voor het Advies!!

Ann
Gast
Ann

Is er een reden waarom het defensieve fonds van Argenta in het grijs staat, en dit ook niet in de bovenliggende grafiek en de bijhorende uitleg voorkomt ?

TonyR
Gast
TonyR

Ik dacht dat het ooit eens besproken/berekend was, maar vind het niet direct terug.
Heeft de 3% instapkost bij o.a. BNP Balanced een grote impact op het eindresultaat t.o.v. bijv. het iets mindere rendement van Argenta maar met 0% instapkosten?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be