About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Reageer op dit artikel

22 Reacties op "Beste pensioenspaarfondsen volgens MijnKapitaal.be"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jef Koek
Gast

Vandaag papieren gekregen dat Record Top Pension gaat samengevoegd worden met ING Starfund.

Peter
Gast
Vraagje: “Je bankier probeert je te overtuigen van de kwaliteiten van zijn pensioenspaarfonds door te zwaaien met ge-annualiseerde rendementen die eerder aanleunen tegen de groene balken of HIGH5 waarde. ” Hebben de verkopers van de bank het recht om zelf te kiezen welk 5 jaar interval ze presenteren? Ik dacht dat ze enkel de officiële info (=de laatste vijf jaar) mogen gebruiken en publiceren. Natuurlijk is het omgekeerde waar voor algemene fondsen: uit de lijst van fondsen die zij in de aanbieding hebben zullen zij wel diegene nemen die deze maan de beste 1,3,5 jaar rendementen hebben, en zwijgen over… Lees verder »
Peter
Gast

Dit is een heel interessante manier om naar de rendementen uit het verleden te kijken en daaruit een rangschikking te distilleren.

Zit er een constante in deze rangschikking over de verschillende periodes? Zijn de fondsen die over de volledige periode groen kleuren ook de fondsen die constant aan de top stonden of is er een verschuiving in de tijd.

Mijn vraag is ook gedreven door jullie gebruik van de tegenwoordige tijd daar waar ik de verleden tijd zou verwachten voor de resultaten in het verleden.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Onze resultaten blijken stabieler dan velen vermoeden.

Peter
Gast

“Onze resultaten blijken stabieler dan velen vermoeden.”
Misschien een idee voor een volgend artikel?

josvermeulen
Gast

Beste,

Zoals zovelen ben ik voor het BNP balanced fonds bij rabobank moeten verhuizen naar oftewel een eigen gekozen aanbieder oftewel automatisch naar keytrade. Ik geloof dat ik nog tot de 22e heb om hier een keuze in te maken.
Mijn vraag, kan ik het laten overzetten naar keytrade en na datum zonder problemen nog naar axa of bnp overstappen voor dit fonds?

Alvast bedankt.

WN

Jens
Gast

Bedankt voor het artikel.
Specifiek wat de ‘defensieve’ pensioenspaarfondsen betreft, vraag ik me toch af of de resultaten uit het verleden nog relevant zijn voor de toekomst. Zij zitten immers sterk in obligaties (BNP Pension Stability bv. voor 63% volgens MS; geen info over duration) en profiteren al jarenlang van een almaar dalende rente. Vandaag lijken obligaties echter een nog grotere bubbel dan aandelen, een ongeziene situatie. Het zal nog moeten blijken hoe ‘defensief’ deze fondsen echt zijn.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Het is juist daarom dat wij met cijfers werken over vele periodes die ook ver terug gaan in de tijd.
De mediaan van die cijfers zal niet zo ver liggen van de mediaan die men de volgende jaren (en dan bedoel ik werkelijk “jaaaren”) haalt.

gvodbos
Gast

Uitstekend artikel en analyse, bedankt!

Lambert
Gast

Op aanraden van MK sinds verleden jaar overgestapt en het me zeker nog niet beklaagd. Bedankt voor het Advies!!

Ann
Gast

Is er een reden waarom het defensieve fonds van Argenta in het grijs staat, en dit ook niet in de bovenliggende grafiek en de bijhorende uitleg voorkomt ?

TonyR
Gast

Ik dacht dat het ooit eens besproken/berekend was, maar vind het niet direct terug.
Heeft de 3% instapkost bij o.a. BNP Balanced een grote impact op het eindresultaat t.o.v. bijv. het iets mindere rendement van Argenta maar met 0% instapkosten?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be