About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
6 jaren geleden

Veel van die fondsen met + 8% op 5 jaar blijkbaar niet slecht. Heb ze nog niet echt verder bekeken maar blijken mixfondsen te zijn. Zit daar volgens jullie iets tussen voor de mixer?

Peter
Peter
6 jaren geleden

Maar hierboven in tabel rend op 5Y van 8-10%. Onderliggend blijken dat mixfondsen te zijn met bvb Argenta 66/33 momenteel dus toch niet slecht zou je denken?

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

Je leest nu toch al een hele tijd op deze site mee, maar het lijkt alsof je hét basisprincipe waar alles op onze site rond draait niet goed kent.

Als leesvoer beveel ik dit artikel aan. Hopelijk zal je dan begrijpen waarom rendementen op 3 en 5 jaar heel slechte indicatoren zijn voor het evalueren van een fonds en waarom wij absoluut tegen het gebruik van geannualiseerde rendementen op 3, 5 of 10 jaar zijn om je beslissingen op te baseren.

Vele fondsen die het nu goed lijken te doen, vallen dan totaal door de mand. De Belgische pensioenspaarfondsen presteren in feite maar erg zwak.

Peter
Peter
6 jaren geleden

Als de cijfers in bovenstaande tabel niet veel waarde hebben, waarom publiceren jullie ze dan met erboven het lijntje: “Een fonds dat over een langere periode de leiding in handen heeft, betekent al iets meer dan dat tijdens het laatste jaar.” 5 jaar is idd niet lang maar als je het zelf zo aangeeft, waarom spreek je mij daar op aan? Publiceer dan ook de cijfers op 10 jaar voor die fondsen.

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

De screening cijfers van de pensioenspaarfondsen komen er morgen aan. We publiceren die enkele malen per jaar en die veranderen niet sterk van de ene op de andere keer. Dus dat zou geen grote verrassing mogen zijn.

Gunther DE LEEUW
Gunther DE LEEUW
6 jaren geleden

Wordt rekening gehouden met instapkosten. Voor de meeste fondsen bedraagt dit 2%, bij KBC zelfs 3% als ik mij niet vergis, terwijl Argenta geen instapkosten maar iets hogere beheerskosten hanteert. De beheerskosten zitten normal gezien verrekend in het rendement, maar hoe zit dat met de instapkosten?

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Gunther DE LEEUW

We hebben een hele reeks artikels waar we de beste pensioenspaarfondsen selecteren, o.a. Rekening houdend met instapkosten. Terug te vinden via de menu’s.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

8
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x