About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

21
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Al FondsValkenaers JennyRobokatAdriaanBram Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Valkenaers Jenny
Gast
Valkenaers Jenny

Bedankt voor advies ,contract loopt toch nog wat jaartjes …..Ik zou lening goedkoper kunnen hebben ,maar ze verwachten van de bank om pensioensparen daar over te nemen ,MAAR dat is nu net waar ik bang en onzeker in ben ,kunnen ze verplichten ( de bank )en wat met het kapitaal dat ik gespaard heb bij ergo ,dat is wat mij eigenlijk zorgen baart , kan ik dat laten staan wat kost dat dan ?? missch veel vragen maar wil toch juiste beslissing nemen ,heb het al moeilijk genoeg om nu nog foute beslissingen te nemen ….als ik ze al durf… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Echt verplichten kunnen ze je niet. Maar ze kunnen wel een korting voorzien zolang jij een bepaalde verzekering of product bij hen neemt.
Dan is het aan jou om te beslissen.
Als je niet wil overstappen, vraag hen dan een ander voorstel (met een ander bijkomend product).

Valkenaers Jenny
Gast
Valkenaers Jenny

Wanneer ik wil stoppen bij ergo en naar andere bank zou gaan ,omdat daar lening loopt en rente minder is op lening ….Wat moet ik dan doen met het gespaarde kapitaal .. Laten staan of overzetten bij de nieuwe bank , ben echt hierin een leek en alleenstaand ,iedereen zegt van alles maar wil vooral mij zuur verdiende centjes niet kwijt op einde van de rit ,ben nu 57 ,al jaren toch pensioensparen aant doen … lees bijkomende dekkingen en kosten daarop … enfin ,ik zou het eenvoudig willen begrijpen …heb ook brief gekregen om contract aan te passen ,nog… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Wij mogen of kunnen geen gepersonaliseerd advies geven. Maar als ik je ouderdom zie en durf veronderstellen volgens jouw voornaam dat dit contract eindigt op 60 dan zou ik me niet te veel zorgen maken. Het kwaad is geschied en dat kan je op die luttele maanden niet meer corrigeren. Als er bijkomende dekkingen zijn, zou ik die wel laten schrappen: men kan je nooit of te nimmer verplichten om daarmee door te gaan. Let wel: als je gezondheid niet meer je dat is, denk dan goed na voor je een bepaalde dekking laat schrappen. Raadpleeg eventueel een degelijke makelaar… Lees verder »

Adriaan
Gast
Adriaan

Als ik het premievrij zou maken en laten staan gaan er dan jaarlijks geen kosten af? Hierover wordt er niet gesproken maar dat staat wel in het oude contract. (Beheerskosten noemen ze dit). Dus laten staan en geen premies storten is toch ook geen goede oplossing? Of heb ik het volledig verkeerd voor?

Els
Gast
Els

Wij gaan stoppen met stortingen. Uiteindelijk doe je aan pensioensparen omwille van het fiscale voordeel op je belastingbrief. Aan Ergo betalen we nu meer dan 940 euro op jaarbasis en we nemen risico’s. We gaan over naar een gewaarborgde rentevoet met eventuele winstdeelname, maar zonder risico. De interestvoet ligt lager, maar we betalen maandelijks wel minder..

Bram
Gast
Bram

Heb je een idee van de gevolgen als je niet meer stort? Boetes?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Echte boetes zijn er niet. Men kan je nooit verplichten om nog te sparen. Het zou ook te gek zijn om iemand te verplichten zijn eventuele financiële problemen nog te verergeren door die te doen sparen. Door het feit dat Ergo een heel transparante afrekening heeft waarbij de kosten zichtbaar zijn op de jaarlijkse overzichten, lopen die kosten ook door als je niet meer bijstort. Vooral als je niet lang gespaard hebt, blijft er van je tegoed op korte termijn niets meer over. Men verkoopt bij aanvang nog een hele rits toeters en bellen die je reserve ook aanvreten en… Lees verder »

George
Gast
George

Bedankt voor het schrijven van dit artikel, mijn vraag is: wat is de juiste play nu precies? Aanvaarden of niet aanvaarden? Als ik goed lees, zou de persoon die dit artikel gescreven heeft de wijzigen aanvaarden?

DieterP
Gast
DieterP

in uw tekst staat: ” Ga je niet akkoord, dan blijft alles bij het oude. Je behoudt het belastingvoordeel, ook op nieuwe stortingen.”
Dat klopt niet helemaal.Je krijgt geen belastingvoordeel op die 30% gezien dat net hetgeen is wat de wetgever heeft afgeschaft.
Op de premies vanaf 2015 betaal je dus belastingen op de volle 100%. Het tarief is wel verlaagd van 10% naar 8%. Dit werd me bevestigd door de persoon van ERGO waar ik naar heb gebeld.

Dominator
Gast
Dominator

Ik heb de aangetekende brief intussen ook ontvangen. Nuttig bijvoegsel toont de wijzigingen in de algemene en bijzondere voorwaarden. Doorspekt met zinnen als ‘het gedeelte van de premie van 40% na afhouding van de instapkost, (hiernagenoemd de premie-inleg) wordt belegd… Ik vraag me wat dan de instapkost zal zijn? Typische ERGO tarieven zijn 9%. Dus samengevat 1) geen belastingvoordeel 2) 9% van je 40% kwijt (3,6%). Ik wou dat eender welke bank/verzekeraar me zulke intrest op mijn boekje gaf!

jempi25
Gast
jempi25

Idem bij ons bij Ethias pensioenspaarverzekering die ons ook een verminderde rente geeft vanaf 2016 op onze inleg! Weet ook niet hoe of wat ik moet doen!
Mag je bij een ander een andere nemen en gaan storten?
Of andere tips?
greetz
jempi25

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Voor Tak21 is het momenteel huilen met de pet op. Ik heb deze week nog ergens geschreven dat ik momenteel geen meer zou afsluiten en ook niet zou bijstorten.
Als je de 50 voorbij bent (zoals jij, dacht ik te weten), dan heb je voor pensioensparen nog weinig alternatief.
Ben je jonger, ga dan zeker voor pensioenspaarfondsen.

Lanckriet Marc
Gast
Lanckriet Marc

Interessant artikel!
Kan ik het Ergo-contract stopzetten (kosten?), het gespaarde kapitaal (incl winstdeelnemingen) transfereren naar en verder sparen bij een andere fin. instelling? Wat is jullie advies hieromtrent?
Mvg.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be