About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dirk Derde
Dirk Derde
6 jaren geleden

T.a.v. Al Fonds

Bedankt voor uw reactie. In het artikel waar de link
naar verwijst staan enkel de percentages op de
werkgeversbijdrage.
Wat dan met de werknemersbijdrage?

Dirk Derde
Dirk Derde
6 jaren geleden

Kan iemand helpen?

Bij uitbetaling groepsverzekering wordt naargelang de bijdragen
betaald werden voor of na 1/1/1993 bedrijfsvoorheffing
afgehouden: bijdragen na 1/1/1993 10.09% er voor 16.66%.

Maar wordt er ook niet een onderscheid gemaakt, en dus
verschillend getaxeerd, tussen bijdragen betaald door de
werkgever en deze betaald door de werknemer?

Garfield
Garfield
7 jaren geleden

Hey iedereen,
Ik heb nog een VAPZ/IPT vraag.
Voor zover ik weet is een VAPZ altijd TAK21, dat is wel een beetje spijtig want bij persoonlijk pensioensparen heb je wel keuze tussen een fonds of TAK21.
Bij IPT daarentegen is er wel keuze. Je kan een combinatie van TAK21/TAK23 doen. Ik heb zelf (zoals velen denk ik) een IPT bij Vivium. Bij Vivium heb je de keuze uit 4 fondsen:
Stability:BE0389181174
Balanced:BE0389440828
Dynamic:BE0389007379
Aggresive:BE0389180168

Ik weet dat jullie geen advies mogen geven maar ik vroeg me af hoe ik daar nu zelf een “slimme” keuze in kan maken. Ik heb de 4 fondsen eens bekeken op 10j en op 5j etc maar van wat ik op deze site allemaal al gelezen heb geeft dat niet zo een geweldig beeld. Ook al omdat je op deze fondsen ook gespreid instapt over een periode van 30+ jaar in mijn geval.
Ik denk als ik tegen mijn verzekeraar zeg IPT 100% TAK23 op de Aggressive (BE0389180168) dat hij dat sterk zal afraden.
Aangezien mijn VAPZ sowieso al TAK21 is, denk ik dat 100% TAK23 toch wel moet kunnen. Wat dan het beste fonds zou zijn om te kiezen is mij wel een raadsel.
Misschien maakt het sowieso op 30+j niet zoveel uit en wordt het belangrijker naarmate je naar 10 of 5 jaar gaat waar in het pensioenspaar artikel op deze site toch ook een mogelijkheid tot overschakelen naar TAK21 als een goeie optie wordt gezien.

Om het nu nog een beetje complexer te maken had ik graag nog een mogelijkheid naar boven gehaald. Met je IPT kan je ook persoonlijk vastgoed financieren. Stel je wil ipv 30j je IPT op te bouwen eerst 10j sparen in je IPT voor dan een vastgoed project(je) te financieren en pas dan echt aan je pensioen te bouwen.
Ik ga er vanuit dat 100% in TAK23 dan nog wel steeds een redelijke optie is, maar dat de keuze van het fonds dan wel al belangrijker wordt.

Alle commentaren welkom en alvast bedankt

plantgoed
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Vraagje aan Mijn Kapitaal: is er geen mogelijkheid om de backtesting die jullie op pensioenspaarfondsen doen ook uit te voeren op de VAPZ/IPT aanbieders? Ik denk dat de zelfstandigen u dankbaar zouden zijn;-)

Nu is het zeer moeilijk om daarin te gaan kiezen. Dikwijls weet je zelf niet wat de onderliggende tracker is. Via een welgekende concurerende site kan je van de aanbieders wel de rendementen tot 2006 terugvinden, maar jullie screeningcijfers en andere indicatoren zijn zoveel beter/bruikbaarder en geven veel meer inzicht.

luc1961
11 jaren geleden

Ik vind 400.000 euro wel veel als je alleen maar pensioensparen als werknemer kunt doen. Zelfs met een groepsverzekering zal je er nog niet komen denk ik. Ik denk dat het belangrijk is dat men een eigendom bezit en dat men geen huur meer moet betalen nà 65 jaar.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

11
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x