About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
manupadd0
manupadd0
4 jaren geleden

Hallo, ik heb een vraag.

Je hebt op 18-jarige leeftijd een tak-23 verzekering afgesloten maar die blijkt het na 2 jaar niet zo goed te doen (-2,36% = ongeveer -100€). Je kan elke moment gratis het volledige kapitaal opvragen. Stel dat je op 1 januari 2017 begint te werken en je inkomen ligt hoog genoeg om belastingen te moeten betalen. Je kiest ervoor om aan pensioensparen te beginnen en belegt in 2017 940€ in een beleggingsfonds/-verzekering.

Lijkt het jullie wijs om het kapitaal van de slecht renderende tak-23 op te vragen en te gebruiken voor het pensioensparen? Kan je stellen dat hiermee het verlies wordt “gerelativeerd” (als gevolg van de belastingteruggave)?

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden

Geen persoonlijk advies maar wel algemeen: bij de meeste Tak23verzekeringen zijn er de eerste 4 jaar uitstapkosten. Opletten dus.

Tom
Tom
5 jaren geleden

Ik ben 25 en werk nu 3 jaar. Ik loop liever geen enkel risico en zou dus opteren voor een pensioenspaarverzekering. Is dit interessant aan een gewaarborgde rentevoet van 1,50% als de instapkosten 6,50% op de gestorte premies bedragen? In de folder staat dat het brutorendement rekening houdende met de winstdeling in 2014 2,75% bedroeg. Las hier namelijk in een ander artikel dat een rendement lager dan 3% wegens deflatie geen zin heeft…

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Eigenlijk mogen we geen gepersonaliseerd advies geven, maar het volgende is zo algemeen dat men het moeilijk gepersonaliseerd kan noemen.
Als je niet superallergisch bent voor een negatief jaar, dan kan je als jonge kerel (25, das bijna piepjong) best starten met pensioenfondsen. Door het feit dat je gespreid (jaarlijks) instapt en dat je bij een eventuele crash nog alle tijd hebt om te wachten tot de negatieve tussentijdse cijfers weer positief zijn geworden, loop je echt geen risico.
Bovendien zijn de rendementen van de pensioenspaarfondsen momenteel zo laag ( en een stijging zie ik niet direct aankomn).
Ga zeker niet akkoord als men meer dan 2% instapkosten vraagt.

M&M
M&M
5 jaren geleden

Normaal gezien reageer ik niet, maar volgende zin slaat “de nagel op de kop”: “Het is wel duidelijk dat scholen jongvolwassenen afleveren die onvoldoende in staat zijn om met financiële materies om te gaan of zich een beetje weerbaar op te stellen.”

Wat is die hogere wiskundige (integralen, afgeleide,…), chemie (kristalstructuren, chemische formules,…), biologie (protoplasten, …), Engels (voordracht Hamlet), Nederlands (Karel en de elegast),…. toch zo belangrijk op de schoolbanken. Om maar te zwijgen over lessen als lichamelijke opvoeding (salto op trampoline), muziek (blokfluit, notenleer, zingen),… .

Bij het behalen van een onvoldoende wordt de leerling veroordeeld tot herexamen. Na het falen van het herexamen moet die het jaar maar eens overdoen want dat is pedagogisch verantwoord en wat maatschappelijk aanvaard is.

Bij het feit dat de materie nooit zal bijdragen in het toekomstige leven van de leerling wordt niet stilgestaan.

Bij de financiële impact van zo’n beslissing wordt ook niet stil gestaan (1 jaar overheidssubsidie + 1 jaar inkomensverlies).

Dat het merendeel van het leven gebaseerd is op gezond verstand en logisch redeneringsvermogen wordt vergeten.

Voor het financieel runnen van een huishouden volstaan de vergelijkingen van de 1ste graad. Toch slagen er sommigen, die bv. de hogere wiskunde machtig zijn, om geen job te vinden, torenhoge schulden op te stapelen, te leven op een vuilnisbelt,… .

Op basis van voorgaande pleit ik voor de afschaffing van een aantal studiepunten en de invoering van het managen van een huishouden. Het houden van een huishoudenboekje maakt daar sowieso deel van uit. Verder moeten studenten, voor zij zich naar de arbeidsmarkt geïntroduceerd worden in de financiële wereld en een basiskennis bankenproducten verwerven.

Degene die geïnteresseerd/gemotiveerd zijn in een verdere/doorgedreven pedagogisch vorming hebben altijd de kans om verder te sturen.

Meel
Meel
5 jaren geleden

Als je een vervangingsinkomen ontvangt (werkloosheidsuitkering of ziekte-uitkering), is het dan nuttig om aan pensioensparen te doen?

palermo
palermo
5 jaren geleden

@his,

Chapeau hoor. Dat is tenminste het correct advies DURVEN geven

Kevin
Kevin
5 jaren geleden

Mijn bank verkocht mij eind oktober een pensioenspaarfonds. Ik werkte in dat jaar zelf maar 2 maanden en heb ook de volle pot gestort, spijtig voor mij 🙁

Mijn schoonvader is 60 jaar en heeft een pensioenspaarfonds defensief bij Argenta. Afgelopen week hebben ze superveel deelbewijzen ingehouden (iets meer dan 300 euro als anticipatieve heffing).

H.I.S.
H.I.S.
5 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Dag Kevin, inderdaad, dat zal voor de taks op het langetermijnsparen zijn. Zoals u ook aangeeft doen banken dit ook.
Doe beroep op een onafhankelijk persoon, zo komt u al heel ver.

Ikzelf ben beleggingsmakelaar, maar zal klanten altijd aanraden te kiezen voor pensioenspaarfonds bij de bank, bijvoorbeeld Argenta of BNP Paribas.
Anderzijds zijn er mensen die specifieke pensioenspaaroplossing wensen, dan zijn alternatieven tov een bankfonds nuttig.

CP1234
CP1234
5 jaren geleden

Leuk artikel, denk alleen dat het weinig nut heeft daar de slachtoffers van zo’n makelaars hier hoogstwaarschijnlijk niet komen lezen …

mjinde
mjinde
5 jaren geleden

Herkenbare situatie. Neem een domiciliëring, je merkt het niet en spaart toch! 10 jaar heb ik zo elke maand 3.5€ kosten op +-70€ betaald.
Ondertussen geswitched naar iets beters.

jempi
jempi
5 jaren geleden

Zelfde verhaal bij ons maar we waren niet piepjong! Wij doen voor 2 pensioensparen op aanraden van de verzekering. Ze hebben ons belastingbrieven en we beginnen eraan. Maar mijn echtgenote is zwaar ziek en heeft een vervangingsinkomen. Via berekening zie ik elke keer dat er geld van pensioensparen erop staat. Maar in werkelijkheid is dat een voorbeeld en ik start via een programma de berekeningen > conclusie >>>>> ingeven van de 940 € of niet >>>> geen verschil met uitslag! Ga voorbije jaren nazien en >>>> idem juist het 1 ste jaar toen ze nog iets gewerkt had iets miniem voordeel! Nu op 60 ste eindtaks te betalen voordeel gehad of niet >>> 1 keer aftrek ingeven en je betaald!

palermo
palermo
5 jaren geleden

Ik kom zelf maandelijks dergelijke gevallen tegen. En tot mijn grote spijt gaat het in 90% van de gevallen om dezelfde maatschappij. Ik vind dat die ook eens bij naam mag genoemd worden.

Jan
Jan
5 jaren geleden

Er wordt hier gesproken over een belastingprogramma doch welk programma doet simulaties? Tax-on-web deed dat maar dit jaar was simulatie niet mogelijk (gewild of ongewild?)….

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

17
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x