De laatste dagen lees ik overal artikels over het individueel verder zetten van een groepsverzekering: het lijkt wel een hype. Je zou op ’t laatst gaan denken dat het maar een fluitje van een cent is, maar als puntje bij paaltje komt, zitten daar toch wel enkele adders onder het gras.
Volgens Art 33 van de WAP ( Wet op de Aanvullende Pensioenen ) van 28 april 2003 kan men na een ontslag de financiering van zijn/haar aanvullend pensioen verder zetten.
1° Men dient loontrekkende geweest te zijn
2° Men moet minstens 42 maanden ( 3,5 jaar ) aangesloten geweest zijn bij de groepsverzekering van de vorige werkgever.
3° Bij de verdere financiering moet men opnieuw loontrekkende zijn.
4° Bij je nieuwe werkgever geen nieuwe groepsverzekering hebben
1° Als je na je ontslag, kiest om als zelfstandige aan de slag te gaan, dan voldoe je natuurlijk niet aan de voorwaarden hierboven. In heel wat van de artikels wordt dat aangestipt als erg nadelig. Niets weerhoud je er echter van om dan een VAPZ af te sluiten, wat in feite zelfs fiscaal veel voordeliger is dan je “oude” groepsverzekering verder te gaan financieren. Het nadeel wordt plots een voordeel.
2° Een werkloze voldoet ook niet aan de voorwaarden. Maar, zelfs als hij of zij de financiële mogelijkheden zou hebben om de zaak verder te financieren, zou ik hem dat niet aanraden. Men goochelt in de artikels immers met het maximum aftrekbare bedrag van 2.260 euro dat in 2014 zelfs 2.280 euro wordt. Dat bedrag is echter gerelateerd aan je fiscale inkomsten. Als werkloze ga je nooit voldoende inkomsten hebben om zulke bedragen te kunnen aftrekken. Als de betaalde premies geen fiscale winst kunnen opleveren, kijk dan best uit naar andere manieren om te zorgen voor een appeltje voor de dorst, als je alsnog in de mogelijkheid zou zijn.
1° Met het belangrijkste element kom ik eigenlijk terug bij dezelfde opmerking als bij onze werkloze van hierboven. Om de premies in mindering te kunnen brengen, heb je voldoende inkomsten nodig. Niet om ze eerst al te kunnen betalen, maar vooral om ze fiscaal te kunnen immuniseren. Voor je start met de voortzetting, laat je dus best een fiscale simulatie opmaken. Heel snel ga je zien of het voor jou wel zo interessant is als je gedacht hebt.
2° Als je je woning nog aan ’t afbetalen bent, dan vrees ik dat je zelfs de moeite niet hoeft te doen om die simulatie van punt 1 hierboven te laten opmaken. De fiscale grensbedragen die hier vermeld worden, vormen immers een “korf” die meestal al overladen vol zit door de fiscale aftrekposten van je hypotheeklening. Wachten tot die lening afbetaald is, wordt dan de boodschap.
3° Last but not least: iets technischer en minder zichtbaar: de meeste groepsverzekeringen hebben vaak een vrij hoge rendementsgarantie, soms zelfs nog tot meer dan 4 % per jaar. Aanvaardt dus zeker niet dat men al die reserves ( = reeds gespaarde bedragen ) gaat overhevelen naar een contract met een veel lagere garantie op dit moment. Je geeft de verzekeraar in feite een cadeau waar je niks voor terugkrijgt.
Jarenlang gaf ik de mensen de raad om bij een ontslag de bestaande groepsverzekering gewoon premievrij ( zonder verdere premiebetaling ) te laten verder lopen zoals een spaarboekje. De WAP heeft me tot op heden niet kunnen overtuigen om van idee te veranderen.
In heel wat gevallen blijkt een groepsverzekering te bestaan uit verschillende componenten: een dekking overlijden en een dekking bij leven. In nogal wat gevallen werd de premie voor de dekking overlijden integraal betaald door de werkgever. Als je dus na je ontslag gaat kijken wat je overhoudt, dan is dat enkel een kapitaal bij leven op 65. Die vermelding dien je heel letterlijk te nemen !
Het betekent immers dat als je zou overlijden voor je 65ste, er geen enkel bedrag uitbetaald wordt. Natuurlijk ben je dan ook op je 65ste niet meer in leven en gaan je nabestaanden dan ook op dat moment niets meer ontvangen.
Denk er eens goed over na en wissel met je partner van gedachten: als je een dekking overlijden noodzakelijk vindt, vraag dan eens een offerte aan je makelaar voor een zuivere dekking overlijden ( zeker geen gemengde levensverzekering ): zo’n levensverzekering, of dien ik ze overlijdensverzekering te noemen, kost echt niet zoveel en kan op maat worden opgemaakt. Verlies niet uit het oog dat een overlijdensverzekering iets is zoals een parachute: als je die niet hebt als je hem nodig hebt, dan …
Was je van plan om met je opzegpremie een verzekering Tak21 af te sluiten: laat dan daar een dekking overlijden aan koppelen. Je slaat er twee vliegen in één klap mee: door die dekking overlijden ( minstens 130 % van de gestorte premie ) is die verzekering vrijgesteld van roerende voorheffing: zelfs bij opname van sommen tijdens de eerste 8 jaar van dat contract.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Is er bij langetermijnsparen zonder overlijdensdekking ook geen uitbetaling bij overlijden zoals bij een groepsverzekering het geval is? Alvast bedankt.
Dat hangt af van het type van het contract. Je hebt contracten zonder dekking overlijden (UKZT), contracten waarbij de betaalde premies terugbetaald worden (UKMT) en contracten met dekking overlijden in gemengde (5/10, 10/10, 10/15, 10/20 en 10/25). Zuivere overlijdensverzekeringen heb ik in levenslange vorm nooit gezien.
Die contracten zonder dekking overlijden (UKZT) zijn dus enkel interessant bij alleenstaanden zonder erfgenamen. Het kan toch niet de bedoeling zijn om bij vroegtijdig overlijden dat de verzekeraar met de centen gaat lopen. Hebben deze polissen wel enig ander nut? Of zie ik dit verkeerd. Betekent dit ook dat bij UKMT-polissen er een extra premie gevraagd wordt? Of dat hier minder marge is om te onderhandelen in instapkosten? Alvast bedankt.
Je moet dit zien als een verzekering: bij zo’n UKZT krijg je natuurlijk op de einddatum een hoger kapitaal uitbetaald omdat het risico van een terugbetaling niet moet ingedekt worden. Naar gelang de einddatum en de familiale situatie kan je alzo een keuze maken. Ik denk niet dat een UKZT in een levenslange een optie is. Dat zou men dan een weggeefverzekering noemen. Bij levenslange wordt er meestal gekozen voor een gemengde. Maar eerlijk: met mijn jarenlange ervaring in de verzekeringen heb ik weinig levenslange weten afsluiten, behalve diegene met een optie om te kunnen omzetten rond de pensioenleeftijd. Daar was het dus ook niet de bedoeling om ze na 65 verder te zetten. Waar zou zo’n levenslange wel zin hebben: om een kapitaal overlijden te verzekeringen ten gunste van een kind met minder mogelijkheden als men er zelf niet meer kan voor zorgen.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be