Gelukkig hebben we in het recente verleden nog geen crash op de markten zien toeslaan. Toch kan de vrij ingrijpende correctie van april 2015 en de (voorlopig toch) minder zware correctie van 2018 ons al wel een beeld geven. Het jaar 2008 is al te ver in het verleden en bovendien zijn er heel wat pensioenfondsen die dat crisisjaar zelfs niet hebben meegemaakt: de meeste defensieve varianten zijn pas later opgestart.
Hieronder krijg je zo’n overzicht van onze pensioenfondsen. Daarbij is het belangrijk dat je weet dat deze cijfers afgesloten werden op 16 februari 2018.
Kolom 1 month: deze periode (vanaf 16/01/2018 tot nu) omvat zowat de hele correctie tot op heden. Op de cijfers van deze kolom is ook de rangschikking uitgevoerd. Prachtig dat deze cijfers de fondsen netjes opdelen in defensieve en neutrale of dynamische. De winnaar van vorig jaar krijgt nu ook de hardste klappen: nogmaals een signaal dat het niet slim is om telkens de best presterende fondsen aan te kopen.
Kolom 3 month: (vanaf 16/11/2017) toont je de weerslag van die correctie op het rendement van de laatste 3 maanden.
Kolom 6 month: (vanaf 16/08/2017) idem van de laatste 6 maanden.
Kolom van 16/04/2015: op die datum was de laatste vrij ingrijpende correctie. Heeft het fonds die correctie al verteerd en wat is het jaarlijkse rendement sindsdien. Bij de andere fondsen (niet-pensioensparen) zijn er een hele reeks die nog steeds met rode cijfers noteren.
Kolom IN 2018: ik het zou het ook YTD kunnen noemen hebben. Als je, zoals zovelen, tijdens de laatste dagen van 2017 nog snel jouw pensioenspaarbedrag hebt gestort, dan kan je hier snel zien hoeveel er van dat spaarbedrag al is “weggecorrigeerd”.
Als ik de gekende BEL20-notering neem, dan krijg ik voor 2018 (YTD) -0,92% en sinds 16/01/2018 (1 month) -5,35%.
Neem ik de BEL20 Gross (hier wordt rekening gehouden met eventueel uitbetaalde dividenden) van krijg ik YTD -2,98% en tijdens de laatste maand -6,24%.
Of het nu hét moment is om bij te sparen, dat weet ik ook niet. Hou de zaak echter in ‘t oog en wacht misschien beter niet tot de fondsen weer hoger noteren…
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Is er nu eigenlijk al een definitief wettelijk kader over de bedragen voor de belastingaftrek bij pensioensparen?
Hier de info: https://www.mijnkapitaal.be/beleggingen/pensioensparen/pensioensparen-kiezen-940-1200-euro/
Dus nog altijd niet definitief… Keytrade geeft in zijn homebank applicatie €960 als wettelijk maximum aan.
Bedankt voor weeral een originele en intelligente selectie uit de beschikbare gegevens, en de verhelderende uitleg hierbij. Ik heb wel één kleine bemerking, nl. dat Rabobank geen fondsen (en dus ook geen pensioenfondsen) meer aanbiedt. Zij hebben einde 2017 hun ganse portefeuille overgedragen aan Keytrade bank.
> dat Rabobank geen (pensioen)fondsen meer aanbiedt. Wou ik ook net herhalen. Ik had het nl. al eens eerder via een commentaar doorgegeven, maar dat is blijkbaar niet opgepikt.
Die contracten bestaan echter nog steeds, zei het nu op een effectenrekening bij Keytrade.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be