About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

87 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luc
Luc
5 jaren geleden

Toen ik de titel van jouw artikel las (“Pensioensparen? Doe het zelf !”) dacht ik dat je bedoelde: stel zelf je portefeuille voor je pensioen samen , zonder tussenkomst van een bank (via pensioenspaarfonds) of verzekereaar (via pensioenspaarverzekering). En dit alles binnen het kader van het fiscale voordeel in kwestie.
Maar dat is blijkbaar niet het geval?
Nochtans zou ik graag eens je visie lezen over de mogelijkheid van individueel pensioensparen.
mvg, Luc

Tom
Tom
5 jaren geleden

Hi, ik gebruik een Franky-matic om de daadwerkelijke opbrengst van mijn pensioensparen op te volgen. Ben ik correct met de volgende redenering?

In ‘Transacties In’ geef ik de geïnvesteerde nettobedragen in (gestort bedrag – 30% belastingaftrek) met het aantal effectief verworven deelbewijzen. De stukprijs wordt hierdoor een stuk lager dan de werkelijke NIW op dat moment.

In ‘Transacties Uit’ geef ik het aantal verkochte deelbewijzen in bij de jaarlijkse vervroegde heffing maar met een opbrengstbedrag van 0 (want dit geld ging niet naar mij maar naar de staat)

Ben begonnen met pensioensparen in fonds ‘BNP Pension Balanced’ halverwege 2013. De Franky-matic geeft mij op die manier een totaal rendement van 60,93% en een geännualiseerd rendement van 21,43%. Wat mij erg mooi lijkt.

Maar klopt mijn redenering ook echt om het zo in de Franky-matic in te geven of maak ik ergens een denkfout?

Alvast bedankt voor jullie input.

Willem
Willem
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Lijkt niet correct

Je brengt maar een aspect van de speciale fiscale behandeling in rekening.
Op het einde is er een 8% belasting, of zelf 33% als je voortijdig afhaalt.
Misschien kan je 8% van je totaal bedrag aftrekken om dit te simuleren.

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Willem

Ik vrees dat het onmogelijk is om de eindbelasting of een andere taxatie correct in te brengen alvorens die geheven wordt.
Om het rendement te berekenen van een fonds ga je toch ook niet bij voorbaat de beurstaksen aftrekken.

Tom
Tom
5 jaren geleden
Antwoord aan  Willem

Ik zou eigenlijk niet weten hoe ik nu al een correcte inschatting van de eindbelasting kan inbrengen. Is 8% van een fictieve meerwaarde van het fonds berekend op alle stortingen doorheen de jaren. En met de waarschijnlijkheid dat dit de komende 30 jaar nog wel zal veranderen.

Als ik een min of meer correct beeld heb van de huidige stand van zaken ben ik al content. 🙂

Willem
Willem
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tom
  1. De 8% eindbelasting word op het volledige tegoed genomen. Daarbij wordt uitgegaan van een fictief rendement van 4,75% op de stortingen.
  2. het is vreemd om langs een kant wel de 30% belastingvermindering mee te rekenen maar langs de ander kant niet de eindbelasting.

Als je een “min of meer correct beeld” wil hebben dan misschien nog het en noch het andere meerekenen.

Anders rekent men zich rijk en komt men in de misleidende redenering dat men een geännualiseerd rendement van 21,43% zou hebben heeft.

Tom
Tom
5 jaren geleden
Antwoord aan  Willem

Hi Willem, je hebt natuurlijk volkomen gelijk en ik ben me daar ook van bewust. Anderzijds duurt het het (voor mij) nog minstens 22 jaar vooraleer er een eindbelasting zal worden geïnd en eerlijk gezegd denk ik dat de huidige regeling tegen dan wellicht niet meer zal bestaan.

De 30% belastingvermindering heb ik al ‘in de pocket’ om het zo maar te zeggen en ook de jaarlijkse anticipatieve heffingen van 1% sedert 2015 zitten al in de schatkist.

En belangrijker nog: ik ben niet zo’n Excel-wizard dat ik de volledige en correcte berekening van die 8% heffing in de toekomst opgezet en geautomatiseerd krijg. 🙂

ik ben er mij van bewust dat ik op mijn 60ste nog een hoop zal mogen afgeven aan Vadertje Staat en dat het huidige weergegeven rendement niet het definitieve zal zijn.

Maximus
Maximus
5 jaren geleden

Beste Robokat,

Zoals u correct aangaf in deel 1 ( https://www.mijnkapitaal.be/beleggingen/pensioensparen/pensioensparen-fiscaal-interessant/ ) is 1€ vandaag geen 1€ meer over X jaar. Heb je hiermee ergens rekening mee gehouden? Met de daling in waarde van in functie van de tijd?

Katrien
Katrien
6 jaren geleden

Het pensioenspaarfonds waar ik momenteel in zit is Carmagnac bij Finotheker en behaalde tot nu toe zogezegd deze rendementen:

laatste 28 jaar: 1,45
laatste 10 jaar: 5,86 (!2008 -29,88%)
laatste 5 jaar: 7,28
laatste 3 jaar: 4,53

Is dit een fond dat zo te beoordelen bij de betere of eerder de slechtere pensioenspaarfondsen valt? Ik veronderstel dat ik niet snel een beleggingsfonds kan vinden dat 2% beter doet, of is dat verkeerd ingeschat?

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Katrien

Jij bekijkt de rendementen natuurlijk vanaf de begindatum van jouw contract. Da’s dus een éénmalige gebeurtenis: voor jou kan die positief of negatief uitvallen, maar zo kan je enkel jouw contract beoordelen en geen algemeen oordeel vellen. Zelfs met een “belabberd” fonds is het toch mogelijk om een redelijk rendement te krijgen als je wat geluk hebt.
Wij berekenen meerdere reeksen en maken dan het gemiddelde om een oordeel te vellen en zo de kwaliteit te bekijken. Zo wordt de kans groter op een beter rendement.
Over het algemeen zijn de rendementen van pensioensparen eerder pover: moest er geen belastingsvoordeel zijn, dan zou ik pensioensparen afraden. De fiscale winst maakt ehter veel goed.

Katrien
Katrien
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

uw redenering begrijp ik wel, maar de cijfers die ik hierboven weergaf zijn niet de cijfers van mijn eigen contract. Dit zijn de openbare cijfers die voor dat spaarfonds in het algemeen gelden. Ik ben immers pas begin deze maand in dit pensioenspaarfonds gestapt.

Op basis van die cijfers die wij voorleggen wilde ik hier graag checken of het een ‘eerder pover’ rendement is of toch een schijnbaar sterk scorend pensioenspaarfonds. Zo kan ik beter inschatten of het de moeite is om over te stappen naar niet-fiscaal pensioensparen (ik ben 25) of niet.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Katrien

Ik begrijp ook jouw bemerking, maar op basis van die cijfers is het vrijwel onmogelijk om een onderbouwd oordeel te vellen. Zelfs als het jouw contract niet is, zijn dit éénmalige rendementen: heeft men de laatst behaalde gegeven of heeft men “om commerciële redenen” de beste uit de geschiedenis gegevens, da’s onmogelijk te bepalen.
Wij raden meestal aan om op jonge leeftijd voor pensioenfondsen te gaan (liefst geen te defensieve) en rond de leeftijd van 53-54 jaar niet verder te sparen in die fondsen en dan een pensioenspaarverzekering af te sluiten voor de laatste 10 jaar.
Die laatste betaalt in ieder geval uit op pensioenleeftijd. Is het dan niet de moment om de pensioenspaarfondsen te gelde te maken, dan heeft men nog ruim de tijd om te wachten op “betere” beursmomenten.

Katrien
Katrien
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Okee,

Maar om uit te zoeken of het idee achter bovenstaand artikel iets voor mij is, vroeg ik me af: Hoe begin ik dan aan de zoektocht om een belegging te zoeken die eventueel 2% hoger rendement geeft dan m’n huidig pensioenspaarfond (zoals beschreven in het artikel)?

Want ik begrijp dat het over het algemeen een goede raad is om jullie tactiek van eerst pensioenspaarfonds en later pensioenspaarverzekering te volgen, maar het idee achter bovenstaand artikel rond doe-het-zelf-pensioensparen spreekt me ook aan. En dus wil ik ook die piste graag verkennen.

En in het artikel zegt men om een belegging te zoeken die 2% meer opbrengt dan je huidige pensioenspaarfonds, dus is mijn vraag: hoe doe ik dat praktisch? Hoe zet ik dat idee om in actie, om echt te kunnen overwegen?

Katrien
Katrien
6 jaren geleden

Dankjewel Carl,

In EFT beleggen zou voor mij zijn: lange horizon, passief beleggen, zo gespreid mogelijk over de hele markt.

Stel dat je (zoals overal wordt aangeraden) nooit meer dan 4% van je rendement afneemt om van te leven, en daarnaast uiteraard nog een apart noodspaarpotje hebt, zou het dan theoretisch gezien meer opbrengen?

En maakt het dan uit of je alles in één belegging met een ET steekt, of in twee aparte?

Katrien
Katrien
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Bedankt voor je bezorgdheid Carl. Ik heb me wel degelijk grondig geïnformeerd en ben daar ook nog steeds mee bezig. Vandaar ook deze vraag om advies.

Daarom zou het fijn zijn om antwoorden te krijgen op mijn vragen in plaats van paniekreacties, hoe goed bedoeld ook.

Katrien
Katrien
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Okee, dat begrijp ik. Dan stel ik de vraag anders:

Indien men aan niet-fiscaal pensioensparen doet via een eigen belegging (zoals in bovenstaand artikel), is er dan een reden om die belegging en een andere grote langetermijnbelegging gescheiden te houden of kan men die evengoed in één belegging samenbrengen?

Met andere woorden: is er een voordeel wanneer je je pensioengerichte belegging apart houdt van je algemene belegging, die eigenlijk ook gericht is op kapitaalvermeerdering op lange termijn?

Zo ja, wat houdt dat voordeel dan is? Zo nee, waarom niet?

Katrien
Katrien
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Top, bedankt!

Katrien
Katrien
6 jaren geleden

Ik ben van plan om sowieso (los van pensioensparen) te beleggen in ETF om hopelijk binnen 15 jaar financieel onafhankelijk te zijn. Ik ben momenteel nog maar 25.

Stel dat ik voor mijn pensioenspaarplan ook opteer voor de doe-het-zelf-aanpak; kan ik dan niet best die spaarinspanningen mee in mijn algemene ETF stoppen, opdat ik bij wijze van spreken binnen 15 jaar op pensioen kan? Of is er een reden om toch die pensioenspaarinspanningen nog in een apart fonds of ETF te stoppen?

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Katrien

Als ik jou opmerking aandachtig lees en juist interpreteer dan hou ik mijn hart vast.
Als dat een advies is van Finotheker, dan…

Katrien
Katrien
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Hoe interpreteert u het dan?
En hoe zou u het anders aanpakken?
Dankjewel voor het advies.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Katrien

Ik lees dat jij één tracker zou gevonden hebben die dat allemaal in zijn eentje oplost. Als dat zou kunnen dan mag zowat 90% van de werknemers uit de beleggerswereld naar huis gestuurd worden want wat zitten die daar allemaal nog te doen. Ik denk/hoop dat je begint te begrijpen dat dit niet reeel is.
Ook dat financieel onafhankelijk: als je vanaf nu elke maand 3.000 euro opzij kan leggen, dan nog ga je binnen 15 jaar niet te gek moeten doen want anders zal dat spaarpotje heel snel weer leeg zijn.

Katrien
Katrien
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ik baseer me momenteel op de tactiek van FIRE-bloggers (financial independence, early retirement), zoals Mr. Money Moustache en Frugalwoods. Wie meer dan 1/2 van zijn inkomen spaart en belegt, heeft niet zo gek lang nodig om FI te bereiken. Maar daar gaat het nu niet over, dus laat ons dat onderwerp afsluiten.

Ik was eigenlijk vooral benieuwd naar een antwoord op mijn specifieke vraag.

Koen
Koen
5 jaren geleden
Antwoord aan  Katrien

Dag Katrien ik begrijp je vragen en redenering volkomen want ik doe hetzelfde als jij. Een tracker als IWDA past hierbij perfect. De opmerking van hierboven dat 90% van de werknemers uit de beleggerswereld naar huis mag gestuurd worden lijkt mij ook juist. Ik volg ook de FIRE bloggers en deze zijn zeer inspirerend. Veel succes!

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Koen

Als je de pensioenspaarsystemen vergelijkt dan moet je natuurlijk ook met alles rekening houden.
Als je een systeem hanteert dat niet fiscaal aftrekbaar is, dan moet je de fiscale winst wel degelijk van je rendement aftrekken want je betaalt dan elk jaar meer belastingen.

GejeM
GejeM
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Is dat wel zo? Meestal rekent men de belastingbesparing bij als rendement van het pensioensparen III. Dan moet men dat niet meer verrekenen in de andere rendementsberekening. Toch ??

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Katrien

Besef jij eigenlijk wat je hier allemaal schrijft ?

Tiziano
Tiziano
6 jaren geleden

Wanneer een vergelijking met een lazy portfolio? Want eigenlijk.. indexbeleggen is aan zeer lage kosten en vereist niet al te veel moeite. Ook de termijn is vergelijkbaar. Ik heb onlangs een portfolio van 2 ETF’s 80% aandelen (msci world) en 20% obligaties (investment grade eu bonds) door de x ray gehaald van morningstar met een veel beter resultaat in de crash van 2008 als al hetgeen wat ik tot nu toe gezien heb, ik denk zelfs beter als het mixerfonds. Vooral dat laatste vond ik zeer verrassend!

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tiziano

Allez, dan ga jij heel snel rijk zijn…

Tiziano
Tiziano
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Wat heeft dit met rijk worden te maken? Ik wou gewoon wel eens de vergelijking zien. Vinden jullie het niet vreemd dat die fondsenmanagers met al de tijd en middelen en mensen wat ze erin steken niet beter heeft gedaan als zoiets simpel? Je kan stellen dat etfs volatieler zijn maar met een deel van de portefeuille in obligaties is het risico even groot als in een fonds mijns inziens.. waarom kan een portefeuille niet bestaan uit een passieve etf en een actief beheerd obligatiefonds.. of omgekeerd..

Filip
Filip
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tiziano

Door pas achteraf een portefeuille / asset allocatie samen te stellen is het natuurlijk niet zo moeilijk om een fonds te kloppen. Da’s net hetzelfde als nu beweren dat je (net) voor de crash in 2008 best in Carmigmac Patrimoine zat, en op het dieptepunt best naar een zeer agressief aandelenfonds zou moeten arbitreren. Achteraf is het natuurlijk makkelijk om deze ogenblikke te bepalen. Hindsight bias… 🙂

Tiziano
Tiziano
6 jaren geleden
Antwoord aan  Filip

Daar gaat het niet om Filip, het gaat erover dat je met etfs niet slechter kan doen als de markt (tenzij de etf niet goed doet wat het moet doen) als je dan een portie obligaties toevoegd aan je portefeuille kan je deze zo defensief of offensief maken als je wilt en waardoor de volatiliteit opgevangen kan worden. Geen crash is hetzelfde maar het heeft wel nut om te kijken hoe deze passieve beleggingen zich hebben gedragen in het verleden. History doesn’t repeat itself but it sure rhymes. Op korte termijn hebben actieve fondsen natuurlijk een voordeel dat ze kunnen meesurfen op de trend maar op lange termijn de index bijhouden of verslaan doen ze verre van allemaal. Het werk wat MijnKapitaal hier verricht is in dat opzicht uitmuntend en ze selecteren er de beste fondsen uit. Maar: rendement-inflatie-kosten-belastingen=? Hier doen etfs het veel beter zeker voor de lange termijn en daarbovenop ook nog eens de garantie dat je niet gaat onderpresteren tov de markt.

Filip
Filip
6 jaren geleden
Antwoord aan  Filip

Een actief beheerd fonds (zeker de gemengde) hebben vaak naast rendement nog andere doelstellingen (max drawdown, volatiliteitscontrole,…).
Hun rendement gaan vergelijken met ETFs is in mijn ogen dan ook niet echt zinnig. Zeker als je achteraf pas de (ideale!) asset-allocatie gaat bepalen…

Wil je bv op zeer lange termijn de MSCI World volgen, dan ga ik uiteraard wel volledig akkoord dat een tracker the way to go is vanwege de lage kost.
Ik ben van mening dat een overgroot deel van de fondsen geen enkele bestaansreden hebben: achterhaalde strategie, te hoge kosten, …
Maar daarnaast ben ik er van overtuigd dat er ook fondsen zijn die wél een meerwaarde bieden: bepaalde niche, focus risico/rendement, … ’t is natuurlijk een kwestie om deze er uit te filteren (wat oa Morningstar tracht te doen, en mijnkapitaal uiteraard ook).

Mattias
Mattias
8 jaren geleden

nog bijkomende bedenking: moet je bij de het doe-het-zelf scenario de €282 niet voorzien als te betalen aan de fiscus ? Je kan dit bedrag immers niet als belastingvermindering gebruiken. In dat scenario stort je dus €658 en betaal je €282 meer belasting dan in het scenario fiscaal pensioensparen. Of tel ik toch iets dubbel? dat zal de vergelijking wel serieus in het voordeel van fiscaal sparen doen omslaan…

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Mattias

Ik dacht dat je de volgende vergelijking dient te maken:
Stel dat de venn. 1.000,- euro wil uitgeven:
a) als ze dit als loonsverhoging wil betalen, dan krijgt die gelukkige ongeveer 460 euro netto. Daar kan hij/zij dan zelf iets mee trachten op te bouwen.
b) als ze dit bedrag betaalt aan een IPT/VAPZ dan gaat daar 4,4% taks af en blijft er 956 euro over waar ze mee gaan beleggen.
Je moet al een product hebben waar je geld mee verliest om met B een slechter resultaat te krijgen dan met A.
Zoals ik al zei: die fiscale winst krijg je niet goed gemaakt.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ik denk dat je gelijk krijgt als het over de koopsom (éénmalig bedrag) gaat. Die backservice waar Stockzombie het over heeft.
Met de jaarlijkse premie wordt dat wel wat anders denk ik: vooral bij de laatste voor de pensionering is het fiscale voordeel wel erg groot.

Stockzombie
Stockzombie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Inderdaad, ik denk dat ik in een zeldzame situatie zit waar TAK23 toch interessant kan zijn. Zo haal ik kapitaal uit de venn. zonder eerst 33,99% en daarna nogmaals 25% RV (of is dat ook al 27% ?) te betalen. Dankzij backservice kan dit éénmalig ook nog eens een grote som zijn (ideaal voor een boerenjaar).

Als ik dit ook nog eens zou kunnen beleggen aan lagen kosten en mooie opbrengsten (zoals de betere ETF’s) was het super geweest.

Mattias
Mattias
8 jaren geleden

VAPZ is inderdaad enkel in de personenbelasting. Maar in de BVBA kan je een IPT opzetten (beide kunnen trouwens gecombineerd worden in BVBA en bij de zaakvoerder). In de vergelijking van een IPT (verzekeringsproduct) met een mixer/flexer moet je wel voorzien dat de IPT-stortingen aftrekbaar zijn in de Venn.B. maar dat de stortingen wel de zaakvoerder direct persoonlijk begunstigen bij pensioen. Je hoeft die dus niet eerst uit te keren als dividend/kapitaalvermindering/liquidatie. Die belasting sla je dus over met een IPT wat toch wel materieel is. Meerwaarden die je maakt in een fondsenportefeuille in je BVBA zijn ook belastbaar aan het gewone tarief. Trouwens, instapkosten kunnen serieus dalen bij wat onderhandeling met je verzekeringsagent.

Bijkomend voordeel VAPZ + IPT: je kan de opgespaarde bedragen (tot ongeveer 60%) gebruiken als onderpand voor de aankoop/verbouwing van eigen onroerend goed. Dat kan interessant zijn maar wel zeer goed informeren over de invloed op rendement van dit type “voorafname”. Je kan natuurlijk ook je fondsenportefeuille in onderpand geven maar dat heb ik nog niet vaak gezien want die zitten meestal niet bij de hypotheekgevende bank en het risico bestaat dat je fondsenportefeuille daalt waardoor er een tekort aan onderpand ontstaat (dit is niet zo bij VAPZ/IPT).

Ten slotte, bij voortijdig overlijden van de verzekeringnemer kunnen kinderen als begunstigde aangeduid worden waardoor dit voordeliger is in de erfbelasting. Dit is maar van belang vanaf vrij grote bedragen, maar goed, wie weet is dit wel van toepassing op sommige lezers.

Stockzombie
Stockzombie
8 jaren geleden

De bedoeling is inderdaad om kapitaal van venn naar privé te brengen op fiscaal interessante manier. Vandaar dat ik kijk richting pensioenplan. Wat lijkt jou “de beste van alle slechte oplossingen” met IPT en TAK23? Gewoon Belgische TAK23 en zo ja welke en bij welke makelaar?

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Stockzombie

Daar kan ik niet op antwoorden.
Het lijkt me de moeite om eens op verschillende plaatsen naar de voorwaarden te vragen. Je gaat snel het kaf van het koren kunnen scheiden en er gaan er ook zijn die “een specialist” van de maatschappij mee brengen.

Stockzombie
Stockzombie
8 jaren geleden

Naar mijn mening is VAPZ nog interessant maar wat IPT betreft ben ik op zoek naar mogelijkheden om in fondsen/ETF’s te beleggen. Iemand een idee of dit mogelijk is? Luxemburg misschien? Ben van plan om backservice toe te passen dus het moet wel officieel aanvaard worden als IPT.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Stockzombie

Fondsen (Tak23) in een IPT wordt aanvaard. Het probleem is dat we nog geen goede Tak23-fondsen gevonden hebben. Er blijft teveel aan de vingers van de verzekeraar plakken.

Stockzombie
Stockzombie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

De beheerskosten zie ik ook als een probleem. De enige oplossing die ik vind:

“De Luxemburgse verzekeringswet laat ook meer creativiteit toe. In België kan een tak23-product enkel geënt worden op een intern of een extern beleggingsfonds. In Luxemburg bestaat er ook zoiets als tak23-levensverzekeringen met fonds dediés. ”

Maar de minimuminleg zou 250.000 euro zijn… Iemand meer info hierover?

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Stockzombie

Een aantal praktische vragen daarbij:
a) Laat de 80%-regel zo’n grote stortingen toe voor jou?
b) Wil jouw venn. zo’n grote sommen betalen?
Ik vrees dat er weinig kandidaten zouden zijn als die mogelijkheid al toegelaten is.

Stockzombie
Stockzombie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Al Fonds:

De reden waarom ik hier naar kijk is de back-service regel (ik kan 10 jaar terug gaan en dit bedrag volstorten). Dus ik denk dat we dan toch al snel over 6 cijfers spreken. Natuurlijk zou ik normaal kiezen om zelf te beleggen via ETF’s zonder constructie waar de overheid me op kan belasten maar het gaat over geld in mijn vennootschap dat ik zo op een fiscaal vriendelijke manier naar mezelf kan doorsluizen. IPT met backservice kan normaal enkel met TAK23 (en TAK21/44) maar de rendementen en de kosten zijn minder interessant dat hetgeen ik zelf kan halen met een ETF-strategie. Dus ik zoek enkel de “TAK23-verpakking” voor mijn 2e pijler met het kapitaal van mijn vennootschap.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Stockzombie

Ik weet niet of een IPT kan met een Luxemburgse verzekeraar. In mijn tijd kon dat niet.
Een venn kan natuurlijk wel zelf een effectenrekening openen om fondsen en ETF’s aan te kopen. Maar ik vrees dat jouw probleem daarmee alleen maar gaat aangroeien.

Kris
Kris
8 jaren geleden

Prachtig artikel over invloed van fiscaliteit op rendement! Jullie nemen als uitgangspunt eerste pensioenpijler met fonds. Als ik zie hoe relatief belabberd de Belgische pensioenspaarfondsen presteren, en dat je gewoon een fonds moet vinden dat 2% beter rendeert om de fiscaliteit te neutraliseren, dan vraag ik mij af hoe het zit met de pensioenspaarverzekeringen…
Ik ben zelf zelfstandige en kan sparen via VAPZ en IPT, maar dit kan alleen via verzekering(tak21).
dus voor alle zelfstandigen onder de lezers: hebben jullie hier simulaties ooit voor gemaakt? Als ik bovenstaande lees, lijkt mij VAPZ ed helemaal nutteloos?

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Kris

Het VAPZ is fiscaal wel iets voordeliger. De aftrek is niet forfaitair zoals bij pensioensparen en het heeft een weerslag op de toekomstige sociale bijdragen. Maar net zoals bij pensioensparen zou ik geen VAPZ afsluiten als er die fiscale aanmoediging niet was.
Beiden hebben toch één voordeel buiten de fiscaliteit: door het feit dat je aan die centen niet aan kan, ben je zeker dat je wat spaargeld hebt als je op pensioen gaat. Voor heel wat mensen een enorm voordeel.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

De fiscaliteit is op maat van de zelfstandigen gesneden: de premie is een aftrekbare kost en heeft zijn weerslag in de hoogste schijf van de belastingplichtige. Door het feit dat het netto-belastbaar inkomen zakt, zijn er later minder sociale bijdragen te betalen. Bij de uitbetaling wordt het bedrag omgezet in een fictieve rente. Die fictieve rente wordt bijgeteld bij het pensioen om de belasting te berekenen. Vermits de meeste zelfstandigen een pensioen trekken dat onder de belastbare drempel zit, heeft dit meestal geen taxatie op dat moment tot gevolg.

Kris
Kris
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

In geval van BVBA heb je aftrekbaarheid van 30%, nl de vennootschapsbelasting, wat dus op 30 jaar 1% per jaar is grosso modo
Maar voor elke storting meestal al 5 tot 6 % kosten af te geven, duurt dus al enkele jaren vooraleer oorspronkelijk bedrag terugverdient is…
Eindbelasting: 3,5 % op volledige pot (RIZIV bijdrage)+ tss 0 en 2% solidariteitsbijdrage, daarna op kapitaal het principe van fictieve rente
Dus al bij al zal dit minstens die 8 % eindbelasting zijn zoals in jullie artikel ivm pensioenspaarfonds, dus in die zin vergelijkbaar…
Rekeninghoudend met 5-6% instapkost en de 1.5 % rente +winstdeelname (vaste rente tot einddatum) die de verzekeraars nu bieden, lijkt mij dit schrijnend… Amper voldoende om de historische inflatie bij te benen lijkt mij…
Dan beter mixen of flexen??

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Kris

Als ik me niet vergis, wordt de premie van de VAPZ afgetrokken in de personenbelasting en niet in de vennootschap.

pjèrke
pjèrke
8 jaren geleden

De verwachtingen zijn ondertussen hooggespannen bij mij –> ‘de bakens verzetten’. Ben benieuwd want jullie hebben ondertussen toch al veel gedaan voor de particuliere belegger.
Misschien zelf fondsen verdelen 😉 ?

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  pjèrke

Dat zeker niet. Je kan je niet inbeelden welke verplichtingen je dan allemaal dient na te leven.
Nu kunnen we de waarheid zeggen…

juluscesar
juluscesar
8 jaren geleden

Kan je ons inzicht geven hoe je RV, Beurstaks enz verwerkt hebt ?

Blackbelt
Blackbelt
8 jaren geleden

Wanneer dezelfde vergelijking met een TAK21 verzekering?

Wouter
Wouter
8 jaren geleden

Thanks. Erg interessant artikel, ik stelde me onlangs een gelijkaardige vraag : wat als je de mixer/flexer zou vergelijken met de rendementen en fiscaliteit op langetermijnsparen ? Een gelijkaardig product, maar je kan per persoon heel wat meer beleggen (+- 2260 EUR/jaar)

Moesten jullie ooit een idee nodig hebben voor een vervolgartikel : dit is er alvast ééntje 🙂

jempi
jempi
8 jaren geleden

Kijk ik en mijn echtgenote doe sinds 45 pensioensparen en heb voor de ondertekening, van de contracten, de loonfiches mee genomen, en laten bekijken.
Nu jaren later stel ik vast dat mijn echtgenote die invalide is, vanaf het begin van het contract, bijna nooit geen voordeel gehad heeft!
Er is 1 jaar dat ze 8 € fiscaal voordeel had, volgens de belastingambtenaar! En de rest geen voordeel.
Heb ons dit toen laten aanpraten en vermits iedereen dit doet, die 30 % voordeel mee in onze gedachten, was zeer verleidelijk. En de makelaar herhaalde dit tot vervelens toe.
Nu is het een fiasco, want we gaan daar toch taks op betalen ondanks maar een 8 € voordeel, zegt de belastingbeambte!
Dus ze schreeuwen van de daken, altijd maar over die 30 % maar let op dit gaat niet altijd op!
Nog een verhaal, stel dat je héél vroeg begint, en je krijgt een ongeval of wordt ziek.
Dan ga je een vervangingsinkomen krijgen, en indien zwaar ziek ook invalide worden.
Dan ga je eveneens ook die taks betalen ook al heb je maar 1 keer of nooit voordeel gehad fiscaal.
Want 1 keer ingegeven via de aangifte betaal je altijd die taks!
Vind dus dat ze mogen verkopen, maar dat ze zeker moeten zeggen dat het niet altijd waar is, en zeker niet indien je vervangingsinkomen hebt!

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  jempi

Bij de start dien je zeker op te letten. Ik heb mensen gekend die op twee plaatsen aan pensioensparen deden en ook mensen die niet in aanmerking kwamen.
Bij ernstige wijzigingen in de fiscaliteit in de loop van een contract, kan men wel altijd stoppen met de stortingen zolang ze niet fiscaal interessant zijn.
En een nieuwsje heel heet van de pers: binnenkort gaan wij je kunnen zeggen – los van alle fiscaliteit – wanneer het interessant is om te storten in pensioensparen en wanneer niet. Je zal je rendement zo fiks kunnen optrekken. Zeker komen kijken de volgende dagen want MijnKapitaal gaat de bakens verzetten.

jempi
jempi
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Heb de storting van januari dit jaar terug gekregen omdat ze bij de verzekering het ook nu pas ingezien hadden. Maar dit is wel wat laat!
Nu ze zeggen dat we voor haar met de intrest opbrengst en de taks op 60 (8%) gewoon gelijk zouden spelen? Maar hoe kan ik dit narekenen?
Vervolgens hoe dikwijls is het verplicht om te storten? Moest je niet minimum 5 keer gestort hebben!
Maar mag ik vanaf nu voor haar niet meer storten?

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  jempi

Voor pensioensparen krijg je een belastingsvermindering. Als je geen belastingen betaalt (vervangingsinkomen bijv) kan je ook geen vermindering krijgen.
Tijdens de solden krijg je ook de vermindering niet uitbetaald als je het “kleedje” niet koopt…
Die 5 stortingen is geen verplichting meer (enkel nog in uitzonderlijke gevallen).
Voor jouw echtgenote is – voor zover ik gelezen heb – pensioensparen alzo fiscaal niet meer interessant. Als je dus voor haar wil sparen, dien je iets anders te verzinnen (misschien gewone fondsen? ).

jempi
jempi
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Thanks

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Al Fonds, je schrijft hierboven “Die 5 stortingen is geen verplichting meer (enkel nog in uitzonderlijke gevallen)”. Is het mogelijk om me te laten weten in welke gevallen dit nog wel nodig is.
‘k Heb altijd een Ethias First pensioenspaarverzekering gehad. Daarna ben ik overgeschakeld naar een andere, maar volgens mij zijn er nog geen 5 jaar stortingen gebeurd. En aangezien ik nu ga switchen naar pensioenspaarfondsen, zou ik willen weten of ik voor mijn pensioen nog een paar keer in die pensioenspaarverzekering moet storten of niet.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Enkel als je je pensioensparen afkoopt voor je 60ste, moeten er minstens gedurende 5 belastbare tijdperken stortingen zijn gebeurd.

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Bedankt ! Ik ga het in mijn mapje pensioensparen documenteren, zodat ik er altijd op kan terugvallen.

jempi
jempi
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

@AN
Zit ook met die Ethias first, weet jij wat die jaarlijks opbrengt? En vanaf volgend jaar is het interest gedeelte voor de helft verminderd, omdat ze ons willen doen overstappen naar Certiflex!

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

@Jempi, ‘k Kan je helaas niet helpen. ‘k Stort daar al een paar jaar niet meer in, omdat het toch niet meer interessant was voor de nieuwe stortingen. ‘k Hoop alleen wel dat alles bij het oude blijft voor het stuk van de jaren ervoor.

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Naar dat laatste ben ik heel benieuwd.
Heb het toevallig dit weekend bekeken, omdat ik in januari ga starten met pensioensparen via fondsen (tot 2015 via verzekering). Mijn bevindingen : je kon het best storten in januari (volledig bedrag), behalve in 2008 en 2011.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Dat storten in januari geldt alleen voor de pensioenspaarverzekeringen. Ik heb geen idee of er al eens iemand een studie gemaakt heeft met pensioenfondsen om te kijken in welke maand een storting het interessants is.
MijnKapitaal gaat dat aangeven in de toekomst: maar ik ben er bijna zeker van dat dat bijna nooit dezelfde maand gaat zijn.

jempi
jempi
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ze raden aan in januari omdat je dan de intresten heel het jaar hebt! Pensioenspaarverzekering hé!

peterdedonder
peterdedonder
8 jaren geleden

>> je moet toch een klein beetje weten waar je fondsen tegen lage kosten kan kopen.
Dat is met de pensioenspaarfondsen ook het geval. Zoals het ondertussen welbekende voorbeeld van hetzelfde fonds dat je bij Rabobank.be aan 0% kosten kan krijgen, terwijl er bij de grootbanken al meteen 2 à 3% afgaat bij de start.

Jhn
Jhn
8 jaren geleden

Ik zie het vooral als een EN EN verhaal.

pqh959
pqh959
8 jaren geleden

Is er in de berekening rekening gehouden met de transactiekosten voor aanschaf van de Flexer/Mixer? Deze kunnen wel doorwegen op beperkte bedragen, en zijn niet van toepassing bij pensioensparen (bij Argenta toch)

CP1234
CP1234
8 jaren geleden

Zeer interessant artikel. Wat het, in mijn inzicht, ons zou moeten leren is doe zeker aan pensioensparen, maar spaar daarna zeker zelf nog bij voor je pensioen !

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

87
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x