About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

22
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Bert StillaertRobokatTK14brunellobvdv Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Bert Stillaert
Gast
Bert Stillaert

Vergeet ook niet de voorheffing Di Rupo 6,5% op de stortingen van 1986 t.e.m. 31/12/1992 die te betalen was op 31/12/2012. De eindbelasting was toen 16,5% van daar de eindbelasting van 10%. Sommige doen nu een voordeel en betalen maar 14,5% meer i.p.v. 16,5% op hun 60ste verjaardag. Want de regel is immers dat de huidige eindbelasting wordt geheven op de stortingen van 1/1/1993 t.e.m. de 60ste verjaardag (of dat ze weer eens prutsen aan het voorschot door dit terug als voorheffing te beschouwen die niet aftrekbaar is van de eindbelasting.). Merk ook op dat op die stortingen van 1986… Lees verder »

TK14
Gast
TK14

Ik lees: “Momenteel is er ook een overgangsmaatregel voor alle stortingen t.e.m. 2014, waarbij men de komende 5 jaar telkens een vervroegde heffing van 1% betaalt. Die vervroegde heffing wordt later in mindering gebracht van de 8% anticipatieve heffing. De vervroegde heffingen zijn dus niet van toepassing op bedragen die je spaart vanaf 2015.” Als ik dit goed interpreteer dan wordt voor iemand die op 01/01/15 al aan pensioensparen deed, de komende 5 jaar telkens 1% anticipatieve heffing ingehouden BEREKEND TELKENS OP HET BEDRAG DAT JE GESPAARD HAD OP 01/01/2015 en de 1% wordt dus jaarlijks niet berekend op het… Lees verder »

brunello
Gast
brunello

Heb tot nu toe altijd gedacht dat het niet uitmaakt wanneer de belasting geheven wordt, omdat de vermenigvuldiging commutatief is. maw, het maakt niet uit of je een percentage aan het begin berekent of aan het eind, het resultaat is het zelfde. Alle berekeningen ivm de wijziging van de waarde van je geld tussen vandaag en je 60ste verjaardag zijn vermenigvuldigingen met percentages. Bijgevolg kun je de 30% vandaag (factor vooraan in de vermenigvuldiging) perfect vergelijken met de 8% op je 60ste verjaardag. (factor achteraan de vermenigvuldiging). Stel dat je de 8% belastingen vandaag zou betalen zou het einresultaat (wat… Lees verder »

bvdv
Gast
bvdv

Ik heb dat voor mezelf eens uitgerekend, en dit blijkt toch nog altijd heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel interesant te zijn? Ik heb wel geen rekening gehouden met de inflatie, maar als je ervan uitgaat dat dat geld toch anders op een spaarboekje verdwijnt, blijft dit toch heeeeeeel interesant? Of maak ik ergens een redenerings-fout?

luc1961
Gast

Het belastingvoordeel is zelfs nog iets groter, ongeveer 32% met de gemeentebelastingen. De kosten verbonden aan het fonds bij aankoop zijn ook van belang. Die gaan van 0 tot 7% bij sommige maatschappijen.

Pieter S.
Gast
Pieter S.

Ikzelf heb het Pricos pensioenspaarfonds van KBC, maar mij lijkt het sowieso interessant om de fondsen van de belgische grootbanken in je screening op te nemen. Volgens mij zit de overgrote meerderheid van de mensen wel bij 1 van deze fondsen voor hun pensioensparen.

MvG,

Kevin
Gast
Kevin

Inderdaad, gewoon ALLE Belgische pensioenspaarfondsen.

Kevin
Gast
Kevin

Zou het interessant zijn om een Excelbestandje te maken waarin je je deelbewijzen kunt invoeren en die rekening houdt met de instapkosten en fiscale aftrek?

Ik heb dit ooit geprobeerd maar de formuls achter de sheet zijn nogal ingewikkeld. Bovendien probeerde ik ook met kleuren te werken. Dat van zodra het rendement onder de 3,50% zakt (dus in dit voorbeeld die ‘inflatie’) die lichtrood gaat kleuren.
Alles boven 3,50% groen en alles onder 0% zou donker rood moeten kleuren (wegens niet interessant).

STC
Gast
STC

Ik ben volledig overtuigd van wat je schrijft.Toch ook niet vergeten in aanmerking te nemen is de anticipatieve heffing die er dit jaar zit aan te komen? Of een voorschot op het voorschot.. Dat zal toch wel een ferme knauw geven aan het rendement? Ze zeggen wel dat het geen extra heffing is maar ik geloof niet dat dat zonder gevolgen kan zijn voor wat je er uiteindelijk uit haalt. Ik kan verkeerd zijn natuurlijk.. Zoals je zelf aangeeft in een vorige reactie hier en in de wetenschap verkerende dat de overheid een onbetrouwbare partner is (geworden), zijn er misschien… Lees verder »

Kevin
Gast
Kevin

Die anticipatieve heffing zal inderdaad niet in ons voordeel zijn. We leven in een tijd dat de Overheid moet besparen en geld aan de burger zien te verdienen.
Ik kan me niet van de idee ontdoen dat een groep, geleerde mensen, dan in ons voordeel zullen rekenen.

Die anticipatieve heffing zal dus sowieso in het voordeel van de roverheid zijn.

Voice
Gast
Voice

Ik heb ooit gelezen dat het wel interessant is om na uw 60e nog aan pensioensparen te doen zelfs al geniet je geen belastingaftrek. Dit zou komen doordat er dan geen heffing meer geheven wordt. Klopt dit en is het aan te raden om het geld zelfs na je 65e te laten staan?

GejeM
Gast
GejeM

Is er iets veranderd? Ik heb aan pensioensparen gedaan tot en met het jaar waarin ik 64 werd. Alhoewel ik op 60 met pensioen ben gegaan, kreeg ik toch een belastingvermindering van 30%.
Het was (of is?) dubbel interessant: wel vermindering en geen belasting meer op het bij-gespaarde bedrag.
Mijn vrouw heeft echter niet aan pensioensparen gedaan omdat ze al geen belasting moest betalen en dus ook niets kon terugkrijgen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be