About the author

Jim

Ik ben Jim, beleg in individuele groei, waarde aandelen en uitzonderlijke arbitrage. Gepassioneerd geraakt door het lezen van de top werken van Ben Graham, Philip A. Fisher, Pat Dorsey, Robbert J. Shiller, John A. Tracy, Charles P. Kindleberger en vele anderen. Voorstander van keep it simple index ETF beleggen voor iedereen.

Related Articles

26
Reageer op dit artikel

avatar
10 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
LucatobiKarinelambertoJim Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Luc
Gast
Luc

En dan hebben we het nog niet over het VAPW gehad… 🙂

atobi
Gast
atobi

Dag Jim, bedankt voor je artikel. Zeer interessant. Ik heb enkele vragen: – Als ik kijk naar jouw Google Drive Sheet, zie ik bij de “Zelf Passief Investeren” tabel op de “0-40 jaar zichtbaar” tab dat voor het berekenen van de “interest”, vanaf jaar 2, de interest wordt berekend op de vorige “waarde investering” (kolom H) en de “cash flow” (ie, 980 euro, kolom C). Ik verwachtte dat de interest zou berekend worden op de vorige waarde investering en de daadwerkelijke storting (ie, 652,15 euro, kolom F), zoals ook in jaar 1 gebeurt. Zou je jouw redenering kunnen verduidelijken? –… Lees verder »

Luc
Gast
Luc

Het pensioensparen kende de voorbije 30 jaar een gemiddeld rendement van 6,5%. Wat de toekomst zal brengen, zullen we later weten! Bedenkingen hierbij: • twee problemen: rente kan niet meer veel verder dalen (het obligatiegedeelte kan niet meer veel stijgen door veder dalende rente) EN het obligatiegedeelte brengt geen 6 tot 12% niet meer op zoals het vroeger wel was; • een recessie hebben we al lang niet meer meegemaakt (anders hadden we misschien geen 6,5% gemiddeld gehaald); het zou kunnen dat hogere volatiliteit optreedt (afwisseling slechte tot barslechte jaren met goede tot zeer goede)? – nogmaals: wat de toekomst… Lees verder »

JW
Gast
JW

Vraagje over de berekening bij het pensioensparen: je telt hier een gemiddeld rendement van 6%, en trekt erna nog eens 1,25% af aan lopende kosten. Maar zijn deze lopende kosten niet al inbegrepen in het rendement van het fonds? Je betaalt deze toch niet apart, maar deze worden verrekend in de NIW van het fonds?

Bos Mathieu
Gast
Bos Mathieu

Op zichzelf vind ik dit een goed artikel maar betwijfel het nut ervan, gezien het lezerspubliek van deze rubriek dat mijns inziens toch wel een gevorderd beleggerspubliek vertegenwoordigd. Je kunt pensioensparen niet vergelijken met beleggen. Het is volgens mijn bescheiden persoonlijke mening een nuttig instrument om jongeren en mensen met een bescheiden inkomen aan te zetten om te sparen voor later. Het is één leerproces voor de leek die we allemaal ooit waren op gebied van geldzaken. Wetende wat ik nu weet zou ik er nooit aan begonnen zijn. Op het ogenblik dat het voor ons mogelijk was grotere sommen… Lees verder »

Roelos
Gast
Roelos

Prima artikel! Persoonlijk doe ik voorlopig toch nog aan fiscaal pensioensparen. Ik bekijk het als een manier van diversificatie, omdat meer dan 80% van ons maandelijkse beleggen naar individuele aandelen gaat.
Bedankt ook om het bestand te delen. Als je rendement 4% voor inflatie rekent voor beide scenario’s, en je rekent maar voor 30 jaar, dan is het eindresultaat bij beiden hetzelfde.

Stefan
Gast
Stefan

Volledig eens met de inhoud, daarenboven geeft zelf beleggen de mogelijkheid om bij te sturen indien gewenst of in geval van nood het vermogen eerder aan te spreken. Bij pensioensparen betaal je minstens 33% (!!) belasting indien je het kapitaal voor je 60e zou opvragen…

Gilles
Gast
Gilles

Kan je me ook zeggen wat het rendement zou zijn als je aan pensioensparen doet en het belastingvoordeel gebruikt om te investeren in de ETFs. Is deze combinatie misschien niet veel slechter met wel een aanzienlijk lager risico?

Laurent
Gast
Laurent

Kleine correctie, de beurtaks van CSPX is 0.12%, niet 0.35%.

Luc
Gast
Luc

Het was voor mij al veel langer duidelijk dat het bedrag dat je in het officiële pensioensparen kunt steken veel te laag is als je de inflatie moet overbruggen. Maar we zien toch graag aftrekposten op onze belastingsaangifte en uiteindelijk is 960 EUR per jaar voor elk nu ook de wereld niet… Vergeet dus ook niet het langetermijnsparen waar we nog extra kunnen geld in steken, om… minder te moeten bijbetalen. We moeten – zoals het nu is – allemaal naast het pensioensparen OOK nog consequent sparen (=geld opzij zetten) voor later. Wie dat niet doet en vindt dat de… Lees verder »

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be