About the author

Jim

Ik ben Jim, beleg in individuele groei, waarde aandelen en uitzonderlijke arbitrage. Gepassioneerd geraakt door het lezen van de top werken van Ben Graham, Philip A. Fisher, Pat Dorsey, Robbert J. Shiller, John A. Tracy, Charles P. Kindleberger en vele anderen. Voorstander van keep it simple index ETF beleggen voor iedereen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dieter
Dieter
1 jaar geleden

Ik begrijp niet goed waarom pensioensparen maar 6% oplevert en een EFT 9% terwijl de verzekeraar juist een beheerskost aanrekent om zogezegd uw geld goed te beheren. Waarom kunnen zij geen rendementen behalen van 9%? Het verschil zit hem dan waarschijnlijk in het risico.

Luc
Luc
3 jaren geleden

En dan hebben we het nog niet over het VAPW gehad… 🙂

atobi
atobi
4 jaren geleden

Dag Jim, bedankt voor je artikel. Zeer interessant.

Ik heb enkele vragen:
– Als ik kijk naar jouw Google Drive Sheet, zie ik bij de “Zelf Passief Investeren” tabel op de “0-40 jaar zichtbaar” tab dat voor het berekenen van de “interest”, vanaf jaar 2, de interest wordt berekend op de vorige “waarde investering” (kolom H) en de “cash flow” (ie, 980 euro, kolom C). Ik verwachtte dat de interest zou berekend worden op de vorige waarde investering en de daadwerkelijke storting (ie, 652,15 euro, kolom F), zoals ook in jaar 1 gebeurt. Zou je jouw redenering kunnen verduidelijken?
– Om de vergelijking iets eerlijker te maken, lijkt het mij correct om bij het eindbedrag dat je overhoudt bij pensioensparen ook nog het fiscaal voordeel bij op te tellen (eg, 40 jaar * 315,56 euro = 12 622,4 euro). Niet dat dit de kloof met het passief investeren veel verkleint, maar het is toch een significant bedrag.
– Is het berekenen van een GOGI score ook toepasbaar op ETFs om een gepast moment te vinden om te beleggen?

Alvast bedankt,
atobi

Luc
Luc
4 jaren geleden

Het pensioensparen kende de voorbije 30 jaar een gemiddeld rendement van 6,5%.
Wat de toekomst zal brengen, zullen we later weten!

Bedenkingen hierbij:

twee problemen: rente kan niet meer veel verder dalen (het obligatiegedeelte kan niet meer veel stijgen door veder dalende rente) EN het obligatiegedeelte brengt geen 6 tot 12% niet meer op zoals het vroeger wel was;

een recessie hebben we al lang niet meer meegemaakt (anders hadden we misschien geen 6,5% gemiddeld gehaald); het zou kunnen dat hogere volatiliteit optreedt (afwisseling slechte tot barslechte jaren met goede tot zeer goede)? – nogmaals: wat de toekomst brengt moeten we afwachten;

fiscaliteit van 4,5% is misschien aanvaardbaar voor dynamische pensioenspaarfondsen, voor de neutrale of conservatieve fondsen (die minder met aandelen werken) is dergelijke belasting veel te hoog;

• misschien is een belasting op het eindresultaat een optie, alhoewel ik daar in principe tegen ben, want je wil toch net mensen aanmoedigen om voor hun oude dag te sparen, ga je ze dan op het einde van de rit nog eens wat geld afpakken, net op het moment dat ze dat misschien het meest nodig hebben?
JW
JW
4 jaren geleden

Vraagje over de berekening bij het pensioensparen: je telt hier een gemiddeld rendement van 6%, en trekt erna nog eens 1,25% af aan lopende kosten. Maar zijn deze lopende kosten niet al inbegrepen in het rendement van het fonds? Je betaalt deze toch niet apart, maar deze worden verrekend in de NIW van het fonds?

Bos Mathieu
Bos Mathieu
4 jaren geleden

Op zichzelf vind ik dit een goed artikel maar betwijfel het nut ervan, gezien het lezerspubliek van deze rubriek dat mijns inziens toch wel een gevorderd beleggerspubliek vertegenwoordigd. Je kunt pensioensparen niet vergelijken met beleggen. Het is volgens mijn bescheiden persoonlijke mening een nuttig instrument om jongeren en mensen met een bescheiden inkomen aan te zetten om te sparen voor later. Het is één leerproces voor de leek die we allemaal ooit waren op gebied van geldzaken. Wetende wat ik nu weet zou ik er nooit aan begonnen zijn. Op het ogenblik dat het voor ons mogelijk was grotere sommen opzij te zetten zijn we eerst overgestapt op maandspaarplannen, daarna op samengestelde beleggingsportefeuilles. Naarmate het leerproces vorderde namen ook de risico’s en diversiteit toe.

Roelos
Roelos
4 jaren geleden

Prima artikel! Persoonlijk doe ik voorlopig toch nog aan fiscaal pensioensparen. Ik bekijk het als een manier van diversificatie, omdat meer dan 80% van ons maandelijkse beleggen naar individuele aandelen gaat.
Bedankt ook om het bestand te delen. Als je rendement 4% voor inflatie rekent voor beide scenario’s, en je rekent maar voor 30 jaar, dan is het eindresultaat bij beiden hetzelfde.

Stefan
Stefan
4 jaren geleden

Volledig eens met de inhoud, daarenboven geeft zelf beleggen de mogelijkheid om bij te sturen indien gewenst of in geval van nood het vermogen eerder aan te spreken. Bij pensioensparen betaal je minstens 33% (!!) belasting indien je het kapitaal voor je 60e zou opvragen…

Gilles
Gilles
4 jaren geleden

Kan je me ook zeggen wat het rendement zou zijn als je aan pensioensparen doet en het belastingvoordeel gebruikt om te investeren in de ETFs. Is deze combinatie misschien niet veel slechter met wel een aanzienlijk lager risico?

Laurent
Laurent
4 jaren geleden

Kleine correctie, de beurtaks van CSPX is 0.12%, niet 0.35%.

Luc
Luc
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jim

Vergeet ook niet één groot voordeel van het klassieke pensioensparen, en dat is spreiding. Velen betalen hun pensioensparen met een maandelijkse storting van ongeveer 80 EUR.
Koop eens maandelijks twee trackers voor telkens 40 EUR, naar kosten toe is dat niet te realiseren.

Trouwens, dat pensioensparen is zodanig beperkt dat het niet meer is dat een leuke manier om 300 EUR minder belastingen te betalen.

Waar jij het over hebt valt bij mij onder het gewone beleggen.

Luc
Luc
4 jaren geleden

Het was voor mij al veel langer duidelijk dat het bedrag dat je in het officiële pensioensparen kunt steken veel te laag is als je de inflatie moet overbruggen.
Maar we zien toch graag aftrekposten op onze belastingsaangifte en uiteindelijk is 960 EUR per jaar voor elk nu ook de wereld niet…
Vergeet dus ook niet het langetermijnsparen waar we nog extra kunnen geld in steken, om… minder te moeten bijbetalen.

We moeten – zoals het nu is – allemaal naast het pensioensparen OOK nog consequent sparen (=geld opzij zetten) voor later. Wie dat niet doet en vindt dat de staat maar moet zorgen voor een goed leefcomfort na de werkperiode zal zeer bedrogen uitkomen.

In feite is pensioensparen nog het interessantst voor al wie tussen de 50 en 55 jaar is ten vroegste.
De 30% die je recupereert kan je denkbeeldig “spreiden” over de jaren tot aan je pensioen en als dat er tien zijn, betekent dat een meer-rendement van 3%, als ik zo kort door de bocht mag gaan…

En het allerbeste rendement heb je in de laatste vijf jaar voor je pensionering, wanneer je de eindbelasting al ontvangen (hm… betaald) hebt, en je toch nog mag storten met het fiscale voordeel erop !!

Kristof
Kristof
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jim

Jim, ik heb jou artikel zowel hier als in het magazine VFB (De Beste Belegger) gelezen. Best wel interessant en zet je tevens aan het denken. Maar, waarom niet het pensioensparen + LTS aanvullen met IWDA80%/EMIM20% ?

Michael
Michael
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jim

Wanneer doe je u aankopen voor de samenstelling van uw alternatief pensioenfonds bestaande uit Iwda en Emim? Elke keer op zelfde tijdstip? Of drie jaarlijks? Na een daling van minimaal tien procent? Grtjs Michael

Karine
Karine
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jim

Heeft het zin om in langetermijnsparen meer dan de €2350 die fiscaal aftrekbaar is jaarlijks te beleggen ? (denk dan aan jaarlijks €2500 a €3000)

lamberto
lamberto
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jim

Dus … simpel gedacht als leek … lees ik dit verhelderende verhaal van je en de commentaren, bekijk de beide trackers en hun historiek, dan koop ik IMEM – IE00BKM4GZ66 (BlackRock) en IWDA – IE00B4L5Y983, beide van BlackRock in een verhouding van 20% en 80% respectievelijk en dit op geregelde basis. Ja, historiek is geen garantie, maar de kans is toch super hoog op gegarandeerd succes, niet? Sounds to easy ?

Karine
Karine
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jim

Maar die Short term investment grade coorporate bond etf’s zijn toch ook al flink gestegen ? Hoe zit het daar met het risico van dalende beurzen ?

Luc
Luc
4 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Hangt van een aantal factoren af….

Ik heb nog een contract waarbij ik op het voorgenomen bedrag nog een gegarandeerde rentevoet van 3,75% heb. Daarenboven nog het fiscale voordeel…

Maar zelfs moest ik nu maar 0,25% gegarandeerde rente hebben, dan hangt het er van af hoe lang je nog van je pensioendatum verwijderd bent.
Als je 30% terugkrijgt en je moet dat “spreiden” over nog maar tien jaar is dat nog altijd 3% extra rendement per jaar, als je wil meegaan in dat soort redenering…
Hetgeen je terugkrijgt kan je eventueel beschouwen als een deel van je inlage voor de volgende storting (volgend jaar)…

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

27
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x