About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luc
Luc
4 jaren geleden

Dus zelfs het Argenta Pensioenspaar fonds, dat als beste naar voor komt, haalt slechts een rendement van 3,34% per jaar sinds dat dieptepunt in 2015?
Rekeninghoudend met inflatie is dat nog altijd niet veel.

Ik had echt meer verwacht, maar dit toont vermoedelijk aan dat het meer gemengde fondsen zijn, dan aandelenfondsen.

Het is niet echt de evolutie van de beursindexen die ze volgen. In sommige gevallen “gelukkig maar”…

Ik las onlangs een artikel over de evolutie van de prijs van (Belgisch) vastgoed, dat aan de top stond de voorbije tien jaar. Het resultaat was over tien of vijftien jaar rond de +80% maar als je rekening houdt met inflatie +40%…

Inflatie is iets waar we zeker rekening mee moeten houden, maar waar we een stuk machteloos tegenover zijn, zeker wie een “goed ontwikkelde risico-aversie” heeft.

Luc
Luc
4 jaren geleden

Dat is veel te kort door de bocht. Dit antwoord moet toch een beetje genuanceerd worden. Het is niet zo dat het overgrote deel moet belegd worden in Belgische Staatsobligaties. Een kort abstract van de regels:

Algemeen beleggingsbeleid

Als algemene regels (ter bescherming van de belegger) geldt er dat:

Een beleggingsinstelling niet meer dan 10% van haar activa mag beleggen in effecten van eenzelfde emittent inclusief opties;
    Opmerking: De begrenzing op 10% kan worden verhoogd (tot maximaal 35%) in functie van de kwaliteit van de emittent (bv. Lid-Staat van de Europese Unie, Lid-Staat van de O.E.S.O., bepaalde internationale instellingen).
De totale waarde van de effecten van eenzelfde emittent - waarin de beleggingsinstelling meer dan 5% van haar activa belegt - niet meer dan 40% mag bedragen van de waarde van de activa van de beleggingsinstelling.
Kortom: de som van alle activa van emittenten waarvan een beleggingsinstelling tussen de 5% à 10% van deze haar activa bezit, mag niet meer dan 40% van de volledige portefeuille van de beleggingsinstelling bedragen.

Beleggingsbeleid pensioenspaarfondsen

De wet van 17 mei 2004 (tot aanpassing van het wetboek van de inkomstenbelasting 1992 op het vlak van het pensioensparen) garandeert dat de portefeuillesamenstelling van de pensioenspaarfondsen voldoende gediversifieerd is.

Zo mogen ze maximaal voor 75% in aandelen beleggen, of voor 75% in obligaties;
Daarbij mag er maar 20% in een andere munt dan de euro worden belegd en slechts tot 10% in cash;
Daarnaast zijn er nog specifieke regels voor het soort aandelen en obligaties die gekocht mogen worden.
Wouterv
Wouterv
4 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

Luc, die percentages zijn sinds de piek van april 2015, niet sinds een dieptepunt. Wie 100 euro belegd heeft begin april 2015 in het pensioenspaarfonds van Argenta, heeft daar nu een jaarrendement van 3,3%, op. Wie daarna nog heeft bijgestort, heeft dus kunnen profiteren van lagere koersen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

5
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x