Waarschijnlijk omdat er veel publiciteit wordt gemaakt voor pensioensparen met veelal positieve boodschappen zien wij regelmatig de vraag opduiken of het niet interessant is om die pensioenspaarfondsen aan te kopen los van de fiscale voordelen: dwz als een gewoon beleggingsfonds.
Meestal geven wij die vragers als antwoord dat dat niet zo’n goed idee is omdat die pensioenspaarfondsen eigenlijk maar een flauw rendement geven dat natuurlijk wel een boost krijgt door de fiscale winst. Moest dat fiscale luik er niet zijn, dan was het sop de kool niet waard.
Omdat 16 april de verjaardag was van een vorige correctie (2015) heb ik de jaarlijkse rendementen een keer op een rijtje gezet.
Correctie 16 april 2015: juist drie jaar geleden.Kort na die datum gingen de beurzen fiks onderuit. Een aantal fondsen hebben die correctie zelfs na drie jaar nog niet verteerd.
Correctie 16 april 2015: juist drie jaar geleden.
Kort na die datum gingen de beurzen fiks onderuit. Een aantal fondsen hebben die correctie zelfs na drie jaar nog niet verteerd.
Welke rendementen genereerden de pensioenspaarfondsen sinds dat hoogste punt in 2015 ?
Deze rendementen zijn geannualiseerd: dwz rente elk jaar gedurende 3 jaar…
Vaak worden onze cijfers (vooral de screeningcijfers) als waardeloos afgeschoten. Cijfers uit het verleden…
Toch wel straf dat een fonds dat in onze screenings zeer goed uit de verf komt en al een Award in de wacht sleepte, nu weer aan de top staat.
“Als cijfers uit het verleden geen link hebben naar de toekomst, waarom zijn er dan zovelen die te pas en te onpas schermen met de diploma’s die ze behaald hebben in het verleden ?”
En als dat met een mooie graad was, dan zetten ze dat er ook met de nodige fierheid bij…
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Dus zelfs het Argenta Pensioenspaar fonds, dat als beste naar voor komt, haalt slechts een rendement van 3,34% per jaar sinds dat dieptepunt in 2015? Rekeninghoudend met inflatie is dat nog altijd niet veel.
Ik had echt meer verwacht, maar dit toont vermoedelijk aan dat het meer gemengde fondsen zijn, dan aandelenfondsen.
Het is niet echt de evolutie van de beursindexen die ze volgen. In sommige gevallen “gelukkig maar”…
Ik las onlangs een artikel over de evolutie van de prijs van (Belgisch) vastgoed, dat aan de top stond de voorbije tien jaar. Het resultaat was over tien of vijftien jaar rond de +80% maar als je rekening houdt met inflatie +40%…
Inflatie is iets waar we zeker rekening mee moeten houden, maar waar we een stuk machteloos tegenover zijn, zeker wie een “goed ontwikkelde risico-aversie” heeft.
De beheerders van de pensioenspaarfondsen mogen niet zo maar beleggen: de reglementen zijn bijzonder duidelijk. Waar moeten ze het overgrote deel in beleggen ? In Belgische Staatsobligatie’s natuurlijk… of dacht jij dat ze de economie moeten aanzwengelen ?
Dat is veel te kort door de bocht. Dit antwoord moet toch een beetje genuanceerd worden. Het is niet zo dat het overgrote deel moet belegd worden in Belgische Staatsobligaties. Een kort abstract van de regels:
Algemeen beleggingsbeleid
Als algemene regels (ter bescherming van de belegger) geldt er dat:
Een beleggingsinstelling niet meer dan 10% van haar activa mag beleggen in effecten van eenzelfde emittent inclusief opties; Opmerking: De begrenzing op 10% kan worden verhoogd (tot maximaal 35%) in functie van de kwaliteit van de emittent (bv. Lid-Staat van de Europese Unie, Lid-Staat van de O.E.S.O., bepaalde internationale instellingen). De totale waarde van de effecten van eenzelfde emittent - waarin de beleggingsinstelling meer dan 5% van haar activa belegt - niet meer dan 40% mag bedragen van de waarde van de activa van de beleggingsinstelling. Kortom: de som van alle activa van emittenten waarvan een beleggingsinstelling tussen de 5% à 10% van deze haar activa bezit, mag niet meer dan 40% van de volledige portefeuille van de beleggingsinstelling bedragen.
Beleggingsbeleid pensioenspaarfondsen
De wet van 17 mei 2004 (tot aanpassing van het wetboek van de inkomstenbelasting 1992 op het vlak van het pensioensparen) garandeert dat de portefeuillesamenstelling van de pensioenspaarfondsen voldoende gediversifieerd is.
Zo mogen ze maximaal voor 75% in aandelen beleggen, of voor 75% in obligaties; Daarbij mag er maar 20% in een andere munt dan de euro worden belegd en slechts tot 10% in cash; Daarnaast zijn er nog specifieke regels voor het soort aandelen en obligaties die gekocht mogen worden.
Luc, die percentages zijn sinds de piek van april 2015, niet sinds een dieptepunt. Wie 100 euro belegd heeft begin april 2015 in het pensioenspaarfonds van Argenta, heeft daar nu een jaarrendement van 3,3%, op. Wie daarna nog heeft bijgestort, heeft dus kunnen profiteren van lagere koersen.
Da’s, zoals reeds dikwijls geschreven, altijd het nadeel van te starten op een welbepaalde datum. Als we gewoon 1 maand verder zouden gestart zijn, dan zou iedereen waarschijnlijk overdonderd zijn door een fraai resultaat. Met de screenings, en die hele reeks rendementen, krijgen we een waarheidsgetrouw beeld waar je veel meer aan hebt. Ik ben bezig de laatste hand te leggen aan die screeningupdate van 01/04: het is schipperen tussen mijn computerscherm en het mooie terrasjes weer.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be