Ook van de pensioenspaarfondsen wil ik jou de rendementen sinds 2000 presenteren. Op die manier kan je netjes gaan vergelijken.
Eén element heb ik duidelijk in de kijker gezet: Telkens het beste jaarrendement.
Zo zie je direct dat het niet altijd hetzelfde fonds is dat het beste jaarrendement kan realiseren. Spreiden kan hier niet.
Daarom kennen wij elk jaar de MijnKapitaal Award toe aan het fonds dat gemiddeld, over alle periodes heen, het beste resultaat genereert ? Pensioensparen is immers specifiek voor de lange termijn. Eén goed jaar maakt de lente nog niet.
Hier vind je de jaarlijkse resultaten van de pensioenspaarfondsen:
Er zit bij deze fondsen nog een kolom extra: In de laatste kolom krijg je het jaarlijkse rendement over de laatste 5 jaar: dwz sinds 1/01/2010 tot 31/12/2014.
Vele spaarders zien enkel de rendementen van de pensioenspaarfondsen in hun krant of weekblad verschijnen en niet de rendementen van de “gewone” fondsen. Nu de intresten op spaarboekjes niet veel meer voorstellen, lijken die voor sommigen echt wel aantrekkelijk als alternatief.
Toch zijn pensioenspaarfondsen zonder de fiscale winst (als je ze niet kan in mindering brengen van je belastingen) echt niet zo aantrekkelijk. Er zijn andere fondsen die het heel wat beter doen. De oorzaak moet je niet gaan zoeken bij het “mindere” beheer: de reglementering is zo strikt dat het resultaat niet veel beter kan en dat het zelfs niet mogelijk is de BEL20 te verslaan. Ook ons klein landje is te beperkt om daar voldoende spreiding te vinden voor je spaarcenten.
Om in de verf te zetten dat sparen voor je pensioen een must is, nog een uitspraak van Oscar Wilde: “Toen ik jong was, dacht ik dat geld het belangrijkste was in het leven. Nu ik oud ben, weet ik dat zeker.” Neem van me aan dat hij gelijk heeft.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Beste Al
Omdat het pensioenspaarfonds waarin mijn echtgenote en ikzelf al meer dan 10 jaar storten, de laatste jaren één van de minst presterende is, hebben we – om te spreiden – een tweede pensioenfonds geopend bij een andere bank.
De bedoeling is om per persoon en per jaar 400 eur te storten in elk van beide fondsen.
In totaal blijven we hierdoor dus bewust iets onder het wettelijk plafond om van het fiscaal voordeel te mogen genieten.
Ik heb echter ergens gelezen dat je in je belastingsaangifte slechts één fonds per jaar mag inbrengen, ook al is de som van de stortingen in beide fondsen lager dan het wettelijk plafond. Klopt dat?
Alvast bedankt
Mag ik jouw systeem afraden ? Ik zou nooit in twee fondsen storten en maar één storting aftrekken. Spreiden over twee fondsen wordt fiscaal niet aanvaard. Storten in een fonds en de premie niet aftrekken: je verliest het fiscale voordeel, het fonds op zich is niet zo rendabel en je gaat bij de eindafrekening er ook nog eens op belast worden. Je kan twee pensioenspaarfondsen onderschrijven: stort echter slechts in één daarvan en sla in het andere een jaar over.
Het Argentafonds (BE0172903495) heeft het de laatste drie jaar beduidend minder gedaan dan de vele goede jaren daarvoor. Ook vergeleken met de andere fondsen komt Argenta de laatste drie jaar er niet goed uit. Is de beheerder steeds dezelfde persoon geweest?
Zoals vele Belgische fondsen blinkt ook dit fonds uit in transparantie. Bij Morningstar kan je zelfs niet terugvinden wie de beheerder is. Via google vond ik dat het fonds beheerd wordt door Petercam. Of er daar wijzigingen zijn gebeurd, kon ik niet terugvinden.
Mijn vrouw en ik doen al enkele jaren aan pensioensparen. Geen pensioenspaarfonds maar een pensioenspaarverzekering, (Capiplan van Vivium, 2% gewaarborgd rendement) Wij betalen op elke storting 7% instapkosten. Ik heb mijn verzekeringsmakelaar er vorig jaar nog op gewezen dat ik dit wel vrij veel vond, maar er kon niet meer over onderhandeld worden. Ik overweeg nu om geen stortingen meer te doen en een pensioenspaarfonds te openen bij Rabo of Argenta. Waarschijnlijk zal ik hiermee zelfs meer rendement halen en vooral aan lagere instapkosten. Aangezien ik het gespaarde bedrag niet mee kan overzetten laat ik het gewoon staan tot ik mijn pensioenleeftijd heb bereikt. Mvg, Lucas
Ik schrok en ben gaan kijken op de infofiche van Capiplan: maar inderdaad 7%. Dat is waarschijnlijk het hoogste % op de markt. De andere klanten van Vivium zijn gewaarschuwd. Nochtans: het is de tussenpersoon die kan beslissen om daar van af te wijken. Minstens onderhandelen of elders gaan.
7% is crimineel. Niet meer storten en ergens anders een nieuw contract opstarten. Rabo/Argenta vind ik het meest interessant.
>> Ik overweeg nu om geen stortingen meer te doen >> en een pensioenspaarfonds te openen bij Rabo Overwegen? Doen gewoon! Die 7% is op het misdadige af.
Op een TAK21 lijkt 2% instapkost me een maximum. Fiscale contracten kunnen een tikkeltje meer vragen, alhoewel.
Benieuwd wat Belfius nu gaat gebruiken als verkoopspraatje. Want “we hebben een nieuwe fondsbeheerder aangesteld en nu gaat het beter” lijkt toch niet meer volledig te kloppen voor hun zeer jonge Belfius Pension Fund Balanced Plus dat in zijn tweede volledig jaar bij de laagste rendementen voor 2014 zit. En hun best presterende fonds voor 2014 – Belfius Pension Fund High Equities – zit dit jaar ook maar in de middenmoot. Vandaar inderdaad best over langere periode bekijken. Bedankt voor het overzicht.
Al Fonds,
Je schrijft “Spreiden kan hier niet”… Toch enigszins wel: je houdt 2 of 3 pensioenspaarfondsen (of man en vrouw elk 1 of 2 ander) aan en stort afwisselend in deze fondsen, uiteraard elk jaar maar in één het hetzelfde fonds… zo kan je toch wat spreiden… Wanneer je dan dan nog de fondsen zonder instapkosten neemt (Rabo pension & Arpe van Argenta) dan heb je toch een goede combinatie…
Nog iets vergeten: wanneer je meer dan één fonds aanhoudt, dan zou je ook “gespreid” kunnen uitstappen, bv. door aan 65 jaar één van beide fondsen op te nemen en het andere nog enkele jaren te laten staan… Alhoewel ik een tijdje geleden ook vernam (het kan hier zelfs op de site geweest zijn) dat je één pensioenspaarfonds zelfs niet in zijn geheel dient op te nemen, maar dat je dus één pensioenspaarfonds in verschillende stukken op verschillende tijdstippen kan opnemen… Is dit inderdaad zo?
In principe is dat zo, of alle banken dat toelaten is een andere zaak.
Waarom zeker als één vd partners nog werkt?
Je moet voldoende inkomsten hebben om te genieten van de belastingvermindering.
Heb wel ooit gelezen dat het wel interessant is om nog te storten op het pensioenfonds nadat men 60 is geworden omdat er dan geen taksen meer worden afgehouden. Klopt dat?
da’s correct. Zeker als er één van de partners nog aan ‘t werk is.
Beste Al Fonds,
Dit zijn de rendementen vandaag volgens Morningstar op 1-3-5 & 10 jaar van Metropolitan Rentastro Growth 8,77 – 14,21 – 8,61 & 5,80 .
Er zijn inderdaad fondsen die het beter doen, maar om nu te zeggen dat ze niet aantrekkelijk zijn zonder de fiscale winst? De recente evolutie is nog positief. Volatiliteit is beperkt. Wat is het alternatief na 65 jaar? Ik heb al een aantal fondsen.
Volgens mij zeer duidelijk: ons MijnKapitaal Mixerfonds.
Volgende week staat niet alleen TRAM 60 voor de deur, maar komt ook Dhr FISCUS even langs om (hopelijk) de laatste 10%-tjes van mijn pensioenspaarfonds in te pikken.
Welkom in de club.
Belangrijkste conclusie voor mij is dat het cruciaal is om een pensioenspaarfonds zonder instapkosten te kiezen.Trek bij om het even welk fonds de gangbare instapkosten af en je haalt het niet meer van de fondsen zonder instapkosten. Terechte award dan ook voor Rabobank.be fondsen.
Jaar rendementen van 7-tot-8 % , incl beurscrash 2008, zijn toch niet slecht, zelfs zonder fiscale aanmoediging? Ik hoop dat ik met mijn eigen portefeuille ooit aan die jaarrendementen geraak!
De laatste jaren wel. Moest ik je ipv de rendementen tijdens de laatste 5 jaar die van de laatste 10 jaar gegeven hebben, dan zou jouw indruk helemaal anders zijn. Ik koos enkel voor 5 jaar omdat ik dan minder blanco vakjes had. Nogmaals een bewijs dat het heel moeilijk (bijna onmogelijk) werken is met zo’n reeks jaarrendementen na mekaar. En nu gaan we even tussen de lijnen lezen: Als men hier deze rendementen al behoorlijk en aantrekkelijk vindt, beseffen diegenen die niet aan pensioensparen doen dan goed welke opportuniteit ze hier laten liggen: er komt nog een fiscale winst bovenop.
Ik zit momenteel in Pricos van KBC, misschien beter overwegen om over te stappen naar Rabobank. De 2% instapkosten spelen al een belangrijke rol en bovendien haal je een iets groter rendement bij Rabobank.
Helaas bestaat het pensioenspaarfonds van Rabobank (Balanced) hoofdzakelijk uit obligaties. Bij een verhoging van de rente zal deze dus hardere klappen krijgen. Of vergis ik mij?
Wie zal het zeggen? Veel zal afhangen van de manier waarop de eventuele stijging zich doorzet en de manier waarop het fonds zich aanpast.
Pensioensparen is een langtermijn investering en een vorm van periodiek beleggen. Je zorgen maken over de effecten van een renteverhoging is korte termijn denken. Als een renteverhoging een effect heeft op korte termijn, dan zal dat nauwelijks te zien zijn in je resultaat op lange termijn. Of met andere woorden: fondsen met veel obligaties zullen op lange termijn zowel de opgaande curve (rentedalingen) als neergaande curve (rentestijgingen) hebben meegemaakt en dat neutraliseert uiteindelijk alles.
Onze simulaties hebben ook een heel speciale eigenschap van pensioensparen uitgewezen. Hoewel je kan aantonen dat het rendement van de diverse fondsen sterk verschillend is, vlakt het periodiek beleggen die verschillen in grote mate uit. Lees het artikel maar eens, het was ook voor ons een verbazende conclusie.
Pens sparen is inderdaad lange termijn en die rente zal wel eens aantrekken met een grote val van de waarde van obligaties zeker als ze lang uitstaan. ik zou zeker niet uit Pricos stappen om de move naar Rabo te doen.
Ik kan onmogelijk alle portfolios van al die fondsen gaan bestuderen. Bij een degelijk gerund fonds is de portefeuille veel beweeglijker dan je soms zou denken. Met beweeglijk duidt ik niet de volatiliteit aan, maar de wisselende inhoud.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be