About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

29
Reageer op dit artikel

avatar
12 Comment threads
17 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Al FondssanpasTom MixPeterJens Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Tom Mix
Gast
Tom Mix

Beste Al Omdat het pensioenspaarfonds waarin mijn echtgenote en ikzelf al meer dan 10 jaar storten, de laatste jaren één van de minst presterende is, hebben we – om te spreiden – een tweede pensioenfonds geopend bij een andere bank. De bedoeling is om per persoon en per jaar 400 eur te storten in elk van beide fondsen. In totaal blijven we hierdoor dus bewust iets onder het wettelijk plafond om van het fiscaal voordeel te mogen genieten. Ik heb echter ergens gelezen dat je in je belastingsaangifte slechts één fonds per jaar mag inbrengen, ook al is de som… Lees verder »

Darts
Gast
Darts

Het Argentafonds (BE0172903495) heeft het de laatste drie jaar beduidend minder gedaan dan de vele goede jaren daarvoor. Ook vergeleken met de andere fondsen komt Argenta de laatste drie jaar er niet goed uit. Is de beheerder steeds dezelfde persoon geweest?

Lucas
Gast
Lucas

Mijn vrouw en ik doen al enkele jaren aan pensioensparen. Geen pensioenspaarfonds maar een pensioenspaarverzekering, (Capiplan van Vivium, 2% gewaarborgd rendement) Wij betalen op elke storting 7% instapkosten. Ik heb mijn verzekeringsmakelaar er vorig jaar nog op gewezen dat ik dit wel vrij veel vond, maar er kon niet meer over onderhandeld worden. Ik overweeg nu om geen stortingen meer te doen en een pensioenspaarfonds te openen bij Rabo of Argenta. Waarschijnlijk zal ik hiermee zelfs meer rendement halen en vooral aan lagere instapkosten. Aangezien ik het gespaarde bedrag niet mee kan overzetten laat ik het gewoon staan tot ik… Lees verder »

Jens
Gast
Jens

7% is crimineel. Niet meer storten en ergens anders een nieuw contract opstarten. Rabo/Argenta vind ik het meest interessant.

Peter
Gast
Peter

>> Ik overweeg nu om geen stortingen meer te doen
>> en een pensioenspaarfonds te openen bij Rabo
Overwegen? Doen gewoon!
Die 7% is op het misdadige af.

Tobias
Gast
Tobias

Benieuwd wat Belfius nu gaat gebruiken als verkoopspraatje. Want “we hebben een nieuwe fondsbeheerder aangesteld en nu gaat het beter” lijkt toch niet meer volledig te kloppen voor hun zeer jonge Belfius Pension Fund Balanced Plus dat in zijn tweede volledig jaar bij de laagste rendementen voor 2014 zit. En hun best presterende fonds voor 2014 – Belfius Pension Fund High Equities – zit dit jaar ook maar in de middenmoot. Vandaar inderdaad best over langere periode bekijken. Bedankt voor het overzicht.

TK14
Gast
TK14

Al Fonds,

Je schrijft “Spreiden kan hier niet”… Toch enigszins wel: je houdt 2 of 3 pensioenspaarfondsen (of man en vrouw elk 1 of 2 ander) aan en stort afwisselend in deze fondsen, uiteraard elk jaar maar in één het hetzelfde fonds… zo kan je toch wat spreiden… Wanneer je dan dan nog de fondsen zonder instapkosten neemt (Rabo pension & Arpe van Argenta) dan heb je toch een goede combinatie…

TK14
Gast
TK14

Nog iets vergeten: wanneer je meer dan één fonds aanhoudt, dan zou je ook “gespreid” kunnen uitstappen, bv. door aan 65 jaar één van beide fondsen op te nemen en het andere nog enkele jaren te laten staan… Alhoewel ik een tijdje geleden ook vernam (het kan hier zelfs op de site geweest zijn) dat je één pensioenspaarfonds zelfs niet in zijn geheel dient op te nemen, maar dat je dus één pensioenspaarfonds in verschillende stukken op verschillende tijdstippen kan opnemen… Is dit inderdaad zo?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

In principe is dat zo, of alle banken dat toelaten is een andere zaak.

Bert
Gast
Bert

Waarom zeker als één vd partners nog werkt?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Je moet voldoende inkomsten hebben om te genieten van de belastingvermindering.

Daniël Arnoys
Gast
Daniël Arnoys

Heb wel ooit gelezen dat het wel interessant is om nog te storten op het pensioenfonds nadat men 60 is geworden omdat er dan geen taksen meer worden afgehouden. Klopt dat?

Luc
Gast
Luc

Beste Al Fonds,

Dit zijn de rendementen vandaag volgens Morningstar op 1-3-5 & 10 jaar van
Metropolitan Rentastro Growth 8,77 – 14,21 – 8,61 & 5,80 .

Er zijn inderdaad fondsen die het beter doen, maar om nu te zeggen dat ze niet aantrekkelijk zijn zonder de fiscale winst? De recente evolutie is nog positief. Volatiliteit is beperkt.
Wat is het alternatief na 65 jaar? Ik heb al een aantal fondsen.

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Volgende week staat niet alleen TRAM 60 voor de deur, maar komt ook Dhr FISCUS even langs om (hopelijk) de laatste 10%-tjes van mijn pensioenspaarfonds in te pikken.

kulderzipken
Gast
kulderzipken

Belangrijkste conclusie voor mij is dat het cruciaal is om een pensioenspaarfonds zonder instapkosten te kiezen.Trek bij om het even welk fonds de gangbare instapkosten af en je haalt het niet meer van de fondsen zonder instapkosten. Terechte award dan ook voor Rabobank.be fondsen.

bvdv
Gast
bvdv

Jaar rendementen van 7-tot-8 % , incl beurscrash 2008, zijn toch niet slecht, zelfs zonder fiscale aanmoediging? Ik hoop dat ik met mijn eigen portefeuille ooit aan die jaarrendementen geraak!

Kevin
Gast
Kevin

Ik zit momenteel in Pricos van KBC, misschien beter overwegen om over te stappen naar Rabobank.
De 2% instapkosten spelen al een belangrijke rol en bovendien haal je een iets groter rendement bij Rabobank.

Helaas bestaat het pensioenspaarfonds van Rabobank (Balanced) hoofdzakelijk uit obligaties. Bij een verhoging van de rente zal deze dus hardere klappen krijgen.
Of vergis ik mij?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Pensioensparen is een langtermijn investering en een vorm van periodiek beleggen. Je zorgen maken over de effecten van een renteverhoging is korte termijn denken. Als een renteverhoging een effect heeft op korte termijn, dan zal dat nauwelijks te zien zijn in je resultaat op lange termijn. Of met andere woorden: fondsen met veel obligaties zullen op lange termijn zowel de opgaande curve (rentedalingen) als neergaande curve (rentestijgingen) hebben meegemaakt en dat neutraliseert uiteindelijk alles. Onze simulaties hebben ook een heel speciale eigenschap van pensioensparen uitgewezen. Hoewel je kan aantonen dat het rendement van de diverse fondsen sterk verschillend is, vlakt… Lees verder »

sanpas
Gast
sanpas

Pens sparen is inderdaad lange termijn en die rente zal wel eens aantrekken met een grote val van de waarde van obligaties zeker als ze lang uitstaan. ik zou zeker niet uit Pricos stappen om de move naar Rabo te doen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be