About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willy
Willy
4 jaren geleden

Als hier dus aan begint op je 61 ste, betaal je die 10,8 % dus niet ?

LucF
LucF
4 jaren geleden

Zelfs in dit virtuele voorbeeld, vind ik een finaal rendement van 3,74% nog niet zo slecht maar inderdaad, om je geld zulke lange tijd volledig vast te zetten is dit voor velen onvoldoende.

Onze First Fiscaal contracten… garanderen nog voor het vooropgestelde jaarlijks spaarbedrag (ligt contractueel vast van bij opening polis) een gegarandeerde opbrengst van 3,75%. Dat scheelt natuurlijk al met de 1,50% uit het voorbeeld. Daarnaast is de instapkost 0% (de vooropgestelde 4% is crazy, onacceptabel in de huidige stand van rentevoeten). Ik denk dat op die manier het rendement toch al veel beter zal zijn.

Misschien kom ik wel aan rond de 5% wat misschien toch voldoende is?

Voor mij wel, want dat is uiteindelijk maar een beperkt gedeelte van onze financiën en het maakt onderdeel uit van de “portefeuille Bescherming” dus het gedeelte dat je veiliger wilt beleggen en waarbij je aanvaardt dat het rendement dan ook iets lager is.

Amber tree
4 jaren geleden

Bedankt voor een formules en uitleg. Het bevestigt mijn keuze om niet langer aan lange termijn sparen te doen en het geld zelf te beleggen.
Voorlopig blijf ik wel pensioen sparen omdat die fondsen een degelijk rendement hebben.

Ann
Ann
4 jaren geleden
Antwoord aan  Amber tree

Een paar maanden terug heb ik het ook nog eens bekeken, en zelfs info opgevraagd. Maar ik ben er echt nog niet uit. Het geld staat dan nog +/-20 jaar vast, brengt amper iets op, en zoals ook aangehaald kan de fiscaliteit nog heel vaak wijzigen. En dit is nooit in ons voordeel.
De enige reden dat ik het zou doen, is om nog geld terug te krijgen van de belastingen. Nu mijn lening weggevallen is, is dat kantje-boortje.
Ik sluit me aan bij Amber tree. ‘k Denk dat je beter het geld zelf kan beleggen in aandelen die een mooi dividend uitkeren, waarvan je de RV vanaf volgend jaar ook kan recupereren via je belastingbrief.

LucF
LucF
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

“Geld terugkrijgen van de belastingen” zou niet de motivator mogen zijn.

Een fiscaal contract langetermijnsparen vergelijken met een belegging in aandelen die een mooi dividend uitkeren, is in mijn ogen appels met peren vergelijken.

We hebben dan een compleet ander type belegging, waar een heel ander risico(profiel) aan vasthangt.

De RV recupereren…? Je bedoelt wellicht de vrijstelling van RV voorzien vanaf 2018. Ik citeer:

“Dividenden tot 627 euro worden vrijgesteld van roerende voorheffing (dit is de zogenaamde nieuwe wet Cooreman-De Clercq). Dat levert de belegger een bescheiden fiscaal voordeel van 188,10 euro op. Als het dividendrendement gemiddeld 3,5% bedraagt zijn aandelenportefeuilles tot bijna 18.000 euro volledig vrijgesteld van roerende voorheffing. Grotere aandelenportefeuilles zijn gedeeltelijk vrijgesteld. De maatregel heeft als doel om meer spaargeld te kanaliseren naar de reële economie en investeringen te stimuleren.”

Het gaat dus om een relatief bescheiden voordeel. En als je bijvoorbeeld ook aandelen van coöperatieve vennootschappen hebt (vb. Ecopower, Alterfin, enz.) mag je nog minder aandelen aanhouden tot aan jouw pensioen… tenminste als je er geen RV op wilt betalen.

Ann
Ann
4 jaren geleden
Antwoord aan  LucF

“Geld terugkrijgen van de belastingen” OF “minder belastingen betalen”, het komt allemaal op hetzelfde neer. Niemand betaald ze graag, dus zoek je oplossingen.
En mocht dat fiscale voordeel er niet zijn voor LTS, ik denk eerlijk gezegd dat het dan niet meer bestond. Het rendement is heel laag, en de (toekomstige) regering(en) kunnen de spelregels naar believen veranderen. Ondertussen kan je niet eens aan je geld. Net zoals bij de Volkslening, waar na 1 of 2 jaar de spelregels veranderd zijn. Het resultaat : Je kan het niet meer krijgen !
Ik heb geen glazen bol, weet niet wat de toekomst brengt, en om dan zomaar je geld +/- 20 jaar vast te zetten voor zo’n pover resultaat… Voor mij is het alleszins niet aanlokkelijk.
Dividendaandelen hebben dan misschien wel een ander risicoprofiel, maar je kan ze ten alle tijden verkopen. En als ik aan dat bedrag kom, om tot 627 euro dividenden te komen, zal ik al heel blij zijn.
Die 188.1 euro belastingvoordeel is dan misschien wel niet zoveel als velen met hun LTS halen, maar als ik het uitreken kom ik bij LTS ook maar aan iets meer dan 200 euro belastingvoordeel omdat ik niet voor het volledige maximale bedrag kan gaan.
Zo moet ieder voor zich uitmaken waar hij/zij zich goed bij voelt, wat financieel mogelijk is, enz. En je geld zolang “vast” zetten, is daar voor mij niet bij.

lamberbee
lamberbee
4 jaren geleden
Antwoord aan  Amber tree

Dat blijf ik ook doen. 2 jaren terug wel omgeschakeld naar Pensioenspaarfondsen aangezien de traditionele pensioenspaarformules op korte tijd nog maar 1% opbrachten. We kozen dan ook voor BNP Paribas B Pension Balanced, zoals hier als de betere gemeld. Rendement op die 2 jaren is alvast een heel stuk beter. Ben blij dat we het advies van MK hebben gevolgd.

Philippe
Philippe
4 jaren geleden

Dit rendement is ondermaats in vergelijking met het alternatief van een kleine hypotheeklening van bijvoorbeeld 40.000€ op 10 jaar die je afsluit als je hoofdhypotheeklening afgelopen is.
Je kan de aflossingen van jouw hypotheek in dezelfde fiscale korf inbrengen als je Tak21 lening en je kan het bedrag van 40.000€ verder blijven beleggen in de mixer/flexer aan een hoger rendement als deze tak21. Daarnaast heb je nog de fiscale terugbetaling van een deel van jouw lening en het feit van de gespreide terugbetaling van jouw facturen voor de verbouwing aan jouw huis waardoor dat je de lening met goedkoper geld terugbetaalt.
Ik heb dit vorig jaar gedaan en het netto rendement van deze constructie bedraagt 9.13% in mijn geval rekening houdende met de kosten van de lening, een inflatie van 2% gemiddeld en een opbrengst van het kapitaal van 4% gemiddeld.
In centen van 2016 betekent dit dat de facturen voor de verbouwingswerken aan mijn huis mij geen 40.000€ maar slechts 17.503€ gekost hebben in euros van 2016.

lamberbee
lamberbee
4 jaren geleden
Antwoord aan  Philippe

Zeker interessanter om via verbouwingswerken een beter ‘rendement’ te halen. Wij hebben geen lening meer en hebben al verschillende renovaties achter de rug (ook via hypotheeklening). Maar je kan natuurlijk niet aan de gang blijven hé. Dus andere mogelijkheden zijn interessant

Indesakosj
Indesakosj
4 jaren geleden

Ik had juist vorige week een gelijkaardige berekening gedaan. Mijn conclusie was dat het surplus in jaarrendement (door de fiscaliteit) uitkwam op ongeveer 2.2%. Dus volledig in lijn met de conclusie hier.

Jan
Jan
4 jaren geleden

Hoeveel bedraagt dat netto beroepsinkomen?

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  HKDS

Het gaat hier niet over bruto of netto maar over “belastbaar inkomen”.
Bovendien zou je hier kunnen concluderen dat LT niet interessant is. Alhoewel ik geen hoge pet op heb van verzekeringsfondsen, kan je met “degelijke” verzekeringsfondsen (TAK23) in Lange Termijnsparen wel mooie rendementen halen. Het probleem is die te vinden.
Door de lage rendementen van Tak21 op dit moment, geraak je zelfs met de fiscale winst niet aan aantrekkelijke rendementen. En dat gaat nog heel lang duren.
Om het aftrekbare maximum te berekenen: je neemt 6% van je belastbaar inkomen en je verhoogt dat met €112.50 en dat samen mag maximum … zijn.

Ann
Ann
3 jaren geleden

Ben net terug van de bank (omwille van een overstap), en aangezien mijn lening een dik jaar terugbetaald is, begon men ook over langetermijnsparen.
Ook al had ik voor mezelf uitgemaakt dat het niet interessant is, zeker omdat het geld nog +20 jaar vast staat, ben ik nu toch weer aan het twijfelen.
Er zijn niet veel andere opties om minder belastingen te moeten betalen/meer te kunnen terugtrekken, terwijl het geld toch van u blijft. Ik ken alleen pensioensparen, maar dat heb ik al.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

15
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x