About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

22
Reageer op dit artikel

avatar
6 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
RobokatKoenTomasAl FondsThomas Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Koen
Gast
Koen

Dat klopt, en dat had ik inderdaad gedaan (maar niet vermeld) en nu nog even opnieuw.
Wat ik observeerde in de M* grafiek is dus een combinatie van:
– een wat minder gelukkige periode van 10 jaar waar ik nu toevallig naar kijk?
– het feit dat ik geen jaarlijkse instap heb gesimuleerd, maar enkel naar koersevolutie heb gekeken?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Ja, dat is het nadeel van te evalueren op basis van geannualiseerde rendementen. Afhankelijk van het tijdstip waarop je de zaak bekijk, krijg je totaal andere resultaten. Enkele maanden geleden zag “het klassement” er nog helemaal anders uit.

Onze screening methode levert stabiele resultaten op, los van toevallige hoogte- of dieptepunten. De screening van enkele maanden geleden en nu zal nauwelijks anders zijn. Vandaar dat we die aanpak verkiezen om keuzes op te baseren.

Koen
Gast
Koen

Wij hebben onze keuze qua fonds nog te maken. Bovenstaande tabel is dus erg behulpzaam. Er zijn op zich maar enkele grote spelers, elk bij verschillende emittenten af te sluiten. De getoonde jaarrendementen tussen de groep Dyn en Def verschilt wel wat, maar dat gaat enkel over de laatste 5 jaar. Uiteraard was de impact van 2008 een stuk groter in de Dyn groep. Als ik ze bij M* vergelijk over 10 jaar, is er eigenlijk over die periode geen verschil te zien qua rendement, en is enkel de volatiliteit duidelijk groter bij de Dyn. De curves voor de “growth”… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Om pensioenspaarfondsen te selecteren kan je beter onze selectie en strategie artikels lezen: deel 1 en deel 2.

Thomas
Gast
Thomas

Is er zo’n soortgelijke lijst van de fondsen met de rendementen per jaar?
Heel handig!

Jan Debonnet
Gast

Misschien een erg ‘newbie’ vraag, maar kan je de betekenis van de kleuren (fluogeel en oranje) duiden aub? Ook in andere overzichten merk ik dat er vaak kleuren gebruikt worden waarvan de betekenis mij niet altijd duidelijk is.

Jan Debonnet
Gast

Zoals zo vaak, na verzending vind je zelf de oplossing. 🙂
Ik had het onderscheid ‘def’ en ‘dyn’ gemist waardoor de logica ‘beste score’ niet zo logisch leek… (maar vraag blijft: het kan handig zijn om legendes bij kleuren te vermelden

jhn
Gast
jhn

vraagje: nu je bij rabo 3% instap moet betalen, betekent dat dan dat je 940 euro kan storten, maar dat er uiteindelijk maar 911,8 effectief in het p-fonds komt?
OF
Dat je +/- 968 euro kan storten om uiteindelijk 940 euro effectief in het p-fonds te beleggen?

Kevin
Gast
Kevin

Je stort 940 euro in het fonds. Die 3% instapkosten komen daar nog eens bovenop. Dus je betaalt sowieso iets meer dan 940 euro.

Het zou ook niet logisch zijn dat je instapkosten voor 1/3 kan terug krijgen.

Maxim Janssens
Gast
Maxim Janssens

Hello, ik ben een absolute beleggers-leek. Dus zou ik toch iets willen vragen. Ik ben nog jong en heb dus een enorme beleggingshorizon op vlak van pensioensparen. Dus een dynamisch fonds lijkt mij aangewezen. Als ik nu zou beginnen beleggen in het Metropolitan Rent Growth fonds en fastforward naar mijn 60ste verjaardag. Er zijn goede en slechte jaren geweest. Het fonds heeft op dit moment een hoge koers. Kan ik dan heel deze investering omzetten naar een ander stabieler pensioenspaarfonds? Om te vermijden dat mijn winsten zouden krimpen indien het jaar dat ik op pensioen ga toevallig een slecht jaar… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De meeste beheerders van pensioenspaarfondsen hebben diverse varianten en je kan inderdaad kosteloos wisselen tussen die varianten. Lees hier onze strategie rond pensioensparen.

Maxim Janssens
Gast
Maxim Janssens

Aha, interessant. Bedankt voor het snelle antwoord.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be