About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
4 jaren geleden

Kan het zijn dat de (inhoud van de) kolommen M en N (BEAR10/BULL10) omgewisseld is?
En waarom eerst BULL1 en dan BEAR1 terwijl overal anders BEARx vóór BULLx komt?

Lucèce
Lucèce
5 jaren geleden

Ik wil starten met een pensioenspaarfonds: ofwel Argenta ofwel BNP growth. Beide een hoog rendement . BNP nog iets beter.
Op het eerste zicht lijkt Argenta aantrekkelijker gezien zij geen kosten aanrekenen en je inleg dus van in het begin tevoren rendeert. Als BNP gemiddeld 1% beter presteert dan Argent dan is het rendement bij beide na 6 jaar ongeveer gelijk. Waardoor BNP sneller zal klimmen de nog resterende jaren. Klopt dit?
Ik ben 25 jaar en heb dus nog een weg te gaan.
Dank voor uw advies.
Lucrèce

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Lucèce

Een vuistregel is dat je de instapkost moet delen door het aantal jaren dat je nog voor de boeg hebt. Helemaal precies is dat niet maar dan voel je wel aan dat die 3% instapkost in feite verwaarloosbaar is voor een jong iemand.

Tyger
Tyger
5 jaren geleden

Wanneer stort je nu het beste in een pensioenfonds?
In het begin van het jaar ,of toch 1/12 van het maximum bedrag per maand?

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tyger

We hebben heel wat artikels over pensioensparen en eentje gaat daar over. Via het menu moet je dat wel vinden.

G
G
6 jaren geleden

Ik mis enkele ‘Belgische’ pensioenspaarfondsen in deze lijst, met name de Crelan fondsen?
BE6280097260 ; BE6280093228 ; BE6280095249

G
G
6 jaren geleden

Mijn excuses, niet verder gekeken dan mijn neus lang is. In de prospectus staat inderdaad dat de onderliggende ‘master’ de gelijknamige “BNP Paribas B Pension Funds” zijn.

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden

Helemaal identiek zijn deze echter niet. Ze beleggen voor (minstens) 95% in de BNPP fondsen, en zijn hierdoor in feite een dakfonds, waardoor er in de loop der tijden afwijkingen kunnen ontstaan. De lopende kosten zijn alvast een klein beetje hoger en ook dat zal kleine afwijkingen veroorzaken.

Die hogere kosten zijn net de reden waarom bv. Rabobank.be er niet voor gekozen heeft om een eigen versie op te richten.

midt
midt
6 jaren geleden

Vermits je bij pensoensparen je belegging voor lange termijn vastzet (>20j) , heeft de MKQ (=AV3/LOW1%) dan enige waarde ?

Of zou je een MKQ-PS = AV15/LOW10% indicatie kunnen gebruiken?

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  midt

zie artikels van vandaag en vooral morgen hoe we met de cijfers omgaan.

el spenos
el spenos
7 jaren geleden

zijn in de screening de recurrente kosten (beheerkost en eventuele instapkost) reeds verrekend? Ik lees in de infofiche van bvb Argenta dat zij recurrent 1,2 % beheerskost en 1,34 % lopende kosten vragen.

Ann
Ann
7 jaren geleden

Dank voor dit overzicht. Ik kijk alvast uit naar de vervolgartikels, want een keuze maken is niet eenvoudig. ‘k Had het gevoel er uit te zijn, maar begin met deze cijfers toch weer te twijfelen.
Is het, met pensioenspaarfondsen, een optie om het switchen van Dynamisch, naar Neutraal, naar Defensief niet te laten afhangen van je leeftijd, maar hier bv. nu (2016) te kiezen voor Dynamisch (Growth), als alles op een crash wijst, over te schakelen naar Defensief, en omgekeerd als je vermoed dat de bodem bereikt is ?
Het moment om in de ene of de andere richting te switchen bepalen zal allicht het moeilijkst zijn (en er moet een jaar tussen zijn), maar het is een idee waar ik mee zit. Hebben jullie hier al eens over nagedacht of proberen te simuleren ?

Luc
Luc
7 jaren geleden

Beste Al Fonds,

Is het mogelijk een update te geven van deze screenings of ze gewoon op te nemen in screening van de beleggingsfondsen?

Met dank,

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

We maken maar één maal per jaar een update van deze screening. Dit vormt immers de basis van een heleboel vervolgartikels en ten slotte onze Award voor pensioenspaarfondsen. De cijfers in al die artikels moeten met elkaar overeenkomen.

Het is ook de reden waarom we de screening van deze fondsen afzonderlijk houden, anders wordt dit maar verwarrend voor wie in pensioenspaarfondsen geïnteresseerd is.

Moeten we frequenter screenen? Indien dit ieder kwartaal andere resultaten zou geven, dan zou er toch iets schelen met de methode. De huidige cijfers zijn dus nog altijd relevant.

luc1961
luc1961
8 jaren geleden

Ik lees nu in het regeerakkoord : “De bestaande heffing op het
pensioensparen in de derde pijler wordt verlaagd van 10% naar 8%. De verminderde
heffing wordt vervroegd ingehouden en dit gespreid over meerdere jaren”. Wat moet ik mij daarbij nu voorstellen?

Bart
Bart
8 jaren geleden

Van de bestaande contracten zal men de komende 5 jaar 1% van het bedrag op 31/12/2014 afhouden en op 60 jaar nog eens 3%. In enkele berekeningen in de Tijd kwam het voordeliger uit dan de huidige 10% op 60 jaar. Vooral als je contract nog niet lang loopt zou het voordeliger zijn.
Voor nieuwe contracten (vanaf 2015) zou men op 60 jaar 8% afhouden.
Het beste zijn af de contracten van 5 jaar oud en nooit het max bedrag gestort. En vanaf 2015 dan wel het maximum storten.

Luc
Luc
8 jaren geleden

Ben pas 65 geworden en heb volgende vragen:
-zou ik mijn Rentorastro growth nu al verkopen? De huidige YTD is niet slecht.
-zou ik niet beter omzetten in balanced, die het momenteel beter doet? Zijn daar kosten aan verbonden?
Beste dank,
Luc

Vo Wani
Vo Wani
9 jaren geleden

Dank voor deze nuttige informatie. Suggestie: een interessant getal om nog toe te voegen aan jouw tabel bij fondsenanalyses is de “maximale % daling” van een fonds. Die parameter zou ons een inzicht geven van het grootste procentuele verlies dat een belegger kon oplopen in dit fonds (door in te stappen aan een topkoers, en daarna dalingen te ondergaan). Beleggers zijn hiervoor gevoelig denk ik. Vaak hoor ik zeggen: “Hoeveel procent zou iemand met dit fonds ooit verloren hebben in het slechtste geval?”. Voorbeeld: het Argenta Pensioenfonds — dat me een goed fonds lijkt trouwens — daalde met meer dan -41% tussen eind-juni 2007 en mid-augustus 2008. De voorbije 3 jaar was de maximale tussentijdse daling ongeveer -10%, tussen mid-mei en mid-oktober. De “maximale procentuele daling” (tijdens een bepaalde periode) biedt nuttige informatie over een fonds, en geeft aan beleggers een concreet beeld over maximaal te verwachten verliezen, en is dus een goede aanvulling is op het begrip “volatiliteit”. Dank om dit te willen overwegen!

Vo Wani
Vo Wani
9 jaren geleden

Mijn punte was algemeen bedoeld, voor alle soorten screenings van fondsen die jij doet, niet enkel voor pensioensparen. Wat de periodes betreft voor de maximum drawdown: dat laat ik aan jouw wijsheid over.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

28
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x