About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Reageer op dit artikel

41 Reacties op "Studiejaren afkopen: weinig interessant?"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
obelix
Gast

het zal wel werken worden tot 67…zij die doodgaan tevoor of kort daarna zullen sowieso geen voordeel gehaald hebben:(

Philippe
Gast
Heb net even de simulator op de tijd gebruikt om mijn persoonlijke situatie na te rekenen: als ik wacht tot het laatste moment om 4 jaren terug te betalen (mei 2019) en op pensioen ga in mei 2023 dan is de terugbetaaltermijn 2,8 jaren. Dit is een beleggingstermijn van 6,8 jaren om een positieve return te hebben. Dat betekent dat ik vanaf mijn 66 jaar (3 jaar na mijn pensioenleeftijd) al een financiëel voordeel heb tot het einde van mijn leven. Dit lijkt me de moeite waard om het te doen. Te meer daar ik niet in aanmerking kom voor… Lees verder »
Pjèrke
Gast

Heb een tijdje geleden niet gereageerd op artikel ‘Enkele “nadelen” van MijnKapitaal’. Dit artikel doet me eraan denken om toch nog eens bedankt te zeggen voor de vele goede artikels die jullie brengen. Keep up the good work!!!

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Vermits wij belangeloos werken aan deze site, doet een aanmoediging altijd deugd.

obelix
Gast

vandaag op website van een krant enkele simulaties door een fiscalist,
als je een “hoog” pensioen hebt, pakken de belastingen quasi alles terug af, dus niet doen

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Niet alleen de belastingen ! Je valt ook mogelijk uit de boot voor een aantal sociale uitkeringen.
Ze willen geld binnen krijgen en later niet al te veel uitgeven.

Het manneke
Gast

Heb ergens gelezen dat de 250 € extra pensioen bruto is, wat de berekening natuurlijk afhankelijk maakt van het pensioenbedrag/belastingschijf. Ook niet te onderschatten wat is 250 € extra pensioen nog waard binnen xx jaren , toch niet vergeten te indexeren .
Anderzijds : wat je zelf doet doe je gewoon beter toch.

Ronny
Gast

Volgens mij is het interessant om het in een fonds te stoppen dat de afgelopen 10j het meest heeft opgebracht. We spreken hier over meer dan 30j. Bvb pictet security. Dit bracht meer dan 8% op jaarbasis op. En dan, net als bij pensioensparen, op je 55ste kijken hoe de beurzen ervoor staan om over te stappen naar een defensief.

Ronny
Gast

Nog vergeten aan toe te voegen. Misschien eerst een correctie afwachten alvorens in te stappen.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Was die van 04/2015 nog niet straf genoeg: de meeste fondsen hebben die na anderhalf jaar nog steeds niet verteerd.

herman
Gast

Allemaal goed en wel als je investering goed zit maar het kan verkeren zoals bij mijn collega’ die hun investering verloren ( Fortis , dexia etc. ) .
Daarom kun je dit eigenlijk ook zien als een verzekeringspremie .
Per slot van rekening weet je trouwens ook niet of tot je pensioenleeftijd zult blijven leven.
Tot slot een andere bedenking. Iedereen zegt toch dat je moet spreiden in je beleggingen. Wel, beschouw dit als een spreiding.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Spreiden is inderdaad de boodschap, maar wel om te beginnen spreiden in degelijke fondsen

Mattias
Gast

ik heb ook ergens gelezen dat de afkoopprijs fiscaal aftrekbaar is; dat maakt het plaatje wel heel wat gunstiger, zeker in de hogere belastingschijven. Dan moeten de politici ook de geschatte korte termijn inkomst in netto rekenen (wat ze uiteraard weeral niet doen). Gelukkig dat er nog enkele coalitiepartners twijfel hebben, amaai, je zou anders echt denken dat ze niet kunnen rekenen

Koen
Gast

Nog 2 bedenkingen:
– hier wordt gerekend met 750 euro netto; in realiteit moet je 1500 prefinancieren, en krijg je 1(,5) jaar later 750 euro terug. In vergelijking met zelf sparen is dat volgens mij 1560-750=810 euro netto die je kan opzij zetten (gerekend aan 4%, ook voor dat eerste jaar)
– de kans op “return on investment” doet zich pas voor na x jaar na je pensioenleeftijd; mocht je deze om één of andere reden niet halen, ben je de inleg kwijt; als je zelf spaart blijft daar nog wel iets van over

costaadeje
Gast

16500 euro winst (aan 6% per jaar)? Klopt dat?

lamberto
Gast

Volgens mij …
12.147 12.876 25
12.876 13.648 26
13.648 14.467 27
14.467 15.335 28
15.335 16.255 29
16.255 17.230 30
17.230 18.264 31
18.264 19.360 32
19.360 20.522 33
20.522 21.753 34
21.753 23.058 35

costaadeje
Gast

Is het dan even voordelig als je die 3000 euro maar 25 jaar meer kan laten renderen?

costaadeje
Gast

In het voorbeeld wordt vermeld dat het voordeliger is om zelf 750 euro per studiejaar opzij te zetten. Ik veronderstel dat je dit bedrag eenmalig dient opzij te zetten en gewoon 35 jaar laat renderen? Stel dat je vier studiejaren hebt, betekent dat dan dat je 3000 euro gedurende 35 jaar laat renderen en je nog meer overhoudt dan het afkopen van je studiejaren?

Jos
Gast

Wellicht is dit wel interessant voor 55+ die niet aan een volledige loopbaan van 45 jaar komen

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik las ergens dat het de bedoeling was om snel geld binnen te krijgen, dat ze later misschien nooit moeten terugbetalen.

de kleine kmo-er
Gast

of zoals we intussen gewend zijn, onze regering is alweer een put aan het vullen door te beloven in de toekomst een nog grotere te graven…

costaadeje
Gast

Een zeer interessant artikel. Nadat dit in het nieuws gekomen was, had ik me al de vraag gesteld of het voor mij als ambtenaar zinvol is om mijn studiejaren af te kopen…

Andreas
Gast

Je hebt ze als ambtenaar al gratis gekregen! Pas onlangs heeft de overheid hier een eind aan gemaakt, maar wat je hebt, heb je. Bv. als je momenteel halverwege je loopbaan bent, heb je (als ambtenaar welteverstaan) de helft van de studiejaren al gratis gekregen.

Jan
Gast

Ik snap uw redenering niet…..

GejeM
Gast

Toch eerst goed navragen. Mijn vrouw kreeg halfweg haar loopbaan (+30 jaar geleden) een vaste benoeming. Toen ik de rest van haar studieperiode wou regulariseren, werd me dat afgeraden omdat de 2 systemen, zelf betalen en gratis krijgen, niet samengeteld werden: het was het een of het ander. Mogelijk is dat nu veranderd.

Andreas
Gast

Tot onlangs telden de studiejaren automatisch mee voor het pensioen -voor ambtenaren welteverstaan. De regering heeft dit voordeel afgeschaft, maar niet met terugwerkende kracht. Dus: als je bv. driekwart van je loopbaan achter de rug hebt, mag je als ambtenaar driekwart van je studiejaren aftrekken. Voor het laatste kwart (in dit voorbeeld) moet je echter betalen zoals ieder ander.

ambertreeleaves
Gast

Bedankt om het na te rekenen… Dat spaart wat tijd dit weekend.
Wat mij vooral tegen houdt is de instabiele fiscaliteit in België. Niets is zeker in het leven. Het is wel zeker dat de Belgische politici de regels vaak veranderen..

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be