About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Fons Ghistelynck
Fons Ghistelynck
10 jaren geleden

Geachte Robokat,

Ik heb de vraag dus voorgelegd aan Rabobank, zoals U me adviseerde, en ontving vandaag reeds volgend antwoord ;

“Bij de overname van een bestaand pensioenspaarfonds wordt tevens de volledige historiek overgenomen. De stortingen uit het verleden zullen door uw huidige financiële instelling worden doorgegeven. Bij een overname start er dus geen nieuwe verplichtingen om minimum 5 stortingen te doen alsook de periode van 10 jaar is niet opnieuw van toepassing.”

“Op basis van uw schriftelijke opdracht zorgen wij voor de verkoop van uw bestaande deelbewijzen en van aankoop van de effecten in het door u gekozen fonds.”

“Rabobank.be zorgt tevens voor alle fiscale verplichtingen. De volledige historiek van alle stortingen uit het verleden wordt overgebracht naar uw nieuwe rekening. Zo kan u optimaal profiteren van het fiscale voordeel en dit zonder extra kosten.”

Ik wou U deze informatie niet onthouden, en neem dus aan dat bij dergelijke operatie, ook na de anticipatieve heffingen, geen enkel nadeel inhoudt voor de houder van pensioenfondsen. En het voordeel van de 0% instapkosten is meegenomen, al is het dan maar voor 4 keer (tot het jaar waarin ik 64 wordt)

Nogmaals dank voor jullie toelichting en advies.

Fons Ghistelynck.

Luc
Luc
10 jaren geleden

Al meer dan 30 jaar doe ik aan pensioensparen via Metropolitan Rentastro Growth BE0026549684 en als ik de rendementen zie die dit fonds momenteel geeft, kan ik alleen maar vaststellen dat zelfs zonder het fiscaal voordeel dit een prima belegging is.
Waarom zou dit fonds niet in aanmerking komen als belegging tout court? Ook de volatiliteit lijkt doenbaar.

Fons Ghistelynck
Fons Ghistelynck
10 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Geachte,

1 – Wat Luc bedoelde was waarschijnlijk de vraag die ik mezelf ook stelde : de pensioenspaarfondsen zetten mooie rendementen op lange termijn neer, en daar ben ik best mee tevreden. Maar de inleg is beperkt tot 940 Eur per jaar (voor 2013.) Waarom creëren de financiële instellingen geen “spiegelfonds” dat exact dezelfde beleggingsstrategie gebruikt als hun pensioenfonds ? Eenvoudig in beheer (strategie moet niet meer uitgedokterd worden) en een mooi rendement. Ik zoek dergelijke fondsen om mijn spaarcenten in te beleggen, maar zie door de bomen het bos niet meer, er zijn zoveel fondsen te bestuderen… En dus blijf ik met de vraag zitten waarom men geen “copies” van pensioenfondsen creëert, zodat iedereen op een simpele manier en tamelijk risicoloos op lange termijn kan beleggen. Mogelijks heeft U een antwoord daarop ?

2 – Tot slot een praktisch vraagje : ik ben 61 en heb Pricos en Starfund lopen. De eindbelasting werd dus reeds afgerekend. Maar ik zou graag overschakelen op het BNP Paribas pensioenfonds via Rabobank, dus met 0 % instapkosten, en tot mijn 64ste jaarlijks blijven storten.
– Kan ik op 61-jarige leeftijd nog een nieuw pensioenfonds openen ?
– Moet dan dan ook nog 10 jaar lopen ? Ik vermoed van wel…
– Indien ik een nieuw pensioenfonds open op 61-jarige leeftijd, met de bedoeling mijn Pricos en Starfund daarnaar over te brengen, moet dit nieuwe fonds dan ook nog 10 jaar lopen, alhoewel het eigenlijk een verderzetting is van bestaande pensioenfondsen die reeds meer dan 10 jaar liepen ?

Met dank bij voorbaat,
Fons.

Redactie
10 jaren geleden
Antwoord aan  Fons Ghistelynck

Ik wil toch nog even nuanceren rond puntje 2. Na je 60ste en voor je 65ste kan je in theorie nog steeds een nieuw contract afsluiten. Maar fiscaal is dat weinig interessant. In je oude contracten kan je nog bijstorten tot 65, zonder dat je daar nadien nog op belast wordt, want de anticipatieve heffing is al gebeurd. Als je op 61 een nieuw contract start, dan zijn stortingen pas vrijgesteld van 10% heffing nadat het contract 10 jaar oud is. Concreet ga je dus op alle resterende stortingen nog die 10% heffing betalen, die je bij de oude contracten niet zou betalen. In vergelijking zijn die instapkosten slechts een peulschil.
Nu heb ik wel al gehoord dat bij overzetten van één pensioenfonds naar een ander de fiscale historiek ook wordt mee getransfereerd van de ene bank naar de andere. Of dit ook betekent dat je nieuwe contract hiermee ook vrijgesteld is van toekomstige heffingen, zou je Rabobank moeten vragen. Mij lijkt de kans op complicaties bij dergelijke oefening nogal groot, en dus de moeite niet waard.

Redactie
10 jaren geleden

Je moet over een netto belastbaar inkomen van minstens 8.000 euro beschikken om voordeel te halen bij pensioensparen. Maar zoals Al Fonds zegt, best even simuleren.

Roos Sanders
Roos Sanders
10 jaren geleden

Zelf doe ik ook aan pensioensparen en ben overtuigd van het nut ervan.

Maar mijn zus is persoon met een zware handicap en werkt niet (tenzij dan begeleid werk).

We hebben het hier nooit echt overwogen maar zou pensioensparen voor haar nut hebben? Momenteel doet ze (via de vermogensbeheerder) wel aan automatisch sparen.

Jhn
Jhn
10 jaren geleden

Ik pensioenspaar al vele jaren, ik weet perfect wat mijn opbrengst is.
Maar hoe bereken ik de gemiddelde jaarlijkse rente.
Heb je daar een formule voor?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x