Een obligatie biedt meestal een vaste coupon. Maar wat is nu de invloed van de koers van de obligatie op het rendement? En maakt dat iets uit als je de obligatie gewoon bijhoudt?
Als een uitgever een obligatie op de markt zet, dan heeft die obligatie een zekere waarde, bvb. 1000 euro. Dat heet dan de nominale waarde. De obligatie heeft ook een coupon van bvb. 5%. Dit betekent dat deze obligatie ieder jaar een bedrag van 1000 x 5% = 50 euro uitkeert.
De obligatie is verhandelbaar tussen beleggers onderling. Dit is de secundaire markt. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod en kan dus stijgen of dalen.
Stel nu dat de prijs daalt naar 80% en je koopt de obligatie aan deze prjis aan. De werkelijke waarde is dan 800 euro en dus lager dan de nominale waarde. Wat is dan mijn rendement ?
De obligatie van 1000 euro brengt nog altijd 50 euro per jaar op. Ik heb echter maar 800 euro betaalt, dus mijn persoonlijke rendement is 50/800*100 = 6,25%.
Op het einde van de looptijd krijg ik dan ook nog eens 1000 euro terug van de uitgever, hoewel ik maar 800 euro betaald heb. Dit levert nog een bijkomend koersrendement van 200/800*100=25% op. Je kan dit rendement dan bvb. delen door de resterende looptijd en bij het jaarrendement tellen.
Strikt genomen is de berekening van het zgn. actuarieel rendement een heel stuk complexer, maar dat is huiswerk voor gevorderden.
Samengevat: 1. De coupons van de obligatie wijzigen dus nooit en op het einde van de rit krijg je ook de nominale waarde van de obligatie terug uitbetaald. 2. Voor iemand die de obligatie koopt aan 100% en gewoon bijhoudt, blijft het rendement altijd gelijk aan de coupon. 3. Voor wie de obligatie koopt aan een lagere koers, is de coupon nog altijd dezelfde, maar het jaarrendement berekend t.o.v. zijn aankoopkoers is hoger. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook, als je aan een hogere koers koopt dan 100%, daalt je rendement.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Op welke website kan men een écht goede calculator vinden om het rest-rendement van een obligatie uit te rekenen?
Daarbij moet men kunnen ingeven: – datum van transactie (meestal datum van vandaag, maar kan ook andere zijn) – datum van maturiteit (vervaldag) – koers van de obligatie (prijs) – bruto percentage coupon – percentage roerende voorheffing (bvb 15% of 21%) – aantal keer per jaar dat coupon uitbetaald wordt (meestal 1 maal)
Op Frankfurt beurs heb je een zeer goede obligatiezoeker ( bondsearch ). Wanneer je een bepaalde obligatie gevonden hebt kan je op de info van deze obligatie de calculator aanklikken . Bij oblis had je vroeger een universele calculator die ook rekening hield met onze rv maar die is nu specifiek voor de desbetreffende opgezochte obligatie . Ik ben nu op zoek naar een calculator die ook rekening houdt met onze rv . Kan iemand mij helpen ? Deze mag ook betalend zijn ;mijn bank kan mij ook niet helpen mvg Filip .
Je kan dit berekenen in excel met de functie ‘Rendement’ (eng: ‘Yield’). Je kan hier een voorbeeld vinden hoe je dat precies doet. Gebruik als rente dan wel de netto rente en niet de bruto rente.
Beste Ik heb een aantal japanse staatsobligaties. Waar kan ik deze verkopen? Is eentje van 35 jaar oud en was gekocht voor 40 jaren. Alvast bedankt
Beste, Daarvoor neem je best contact op met je bank.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be