Update in 2018 van een artikel uit 2012:
We zullen onze defensieve beleggingsportefeuille in eerste instantie opbouwen met enkele obligatiefondsen. We zoeken dus fondsen die een gematigd doch regelmatig rendement bieden, zonder grote verrassingen.
Opmerking anno 2018: of het met de huidige lage rentes nog een goed idee is om in pure obligatiefondsen te beleggen is een andere zaak. We laten dit even in het midden en beschouwen dit puur als educatief voorbeeld.
Stel dat je een fonds op het oog hebt, hoe ga je dat nu beoordelen ?
Om niet steeds theorie te verkondigen, ga ik werken met praktische voorbeelden. Dit betekent niet dat ik die fondsen aanbeveel. Het is aan jou om zelf te oordelen. Misschien gebruik ik hier en daar wel een inferieur fonds als voorbeeld, opdat je goed zou blijven opletten.
Ons eerste voorbeeld is het Blackrock Euro Bond fund, dat je hier op Morningstar vindt. Kijk rustig eens wat er allemaal te lezen valt op de eerste pagina.
De grafiek valt als eerste op, maar die geeft slechts een beeld, dus hecht daar niet teveel belang aan. We gaan naar onder kijken naar de beleggingsdoelstelling. Daar lezen we dat het fonds het rendement wil maximaliseren door te beleggen in investment grade obligaties in Euro. Dat laatste is interessant, want je weet dus dat je geen munt risico loopt zoals bij sommige andere obligatiefondsen.
We zien bovenaan rechts de zgn. Morningstar rating, die in dit geval uit vijf sterren bestaat. Deze rating wordt vaak op de infofiches van fondsen overgenomen, alsof het een kwaliteitslabel is.
Je moet echter oppassen met deze rating, want bij de beoordeling komt er geen mens aan te pas. De star-rating is het resultaat van een wiskundige berekening, en geeft aan hoe goed het fonds de afgelopen jaren heeft gepresteerd in vergelijking met andere fondsen in dezelfde categorie.
Dit laatste is heel belangrijk om te beseffen. Fondsen die bvb. in India beleggen hebben in 2011 gemiddeld -50% opgetekend. Een fonds dat slechts 40% heeft verloren heeft het dus relatief beter gedaan dan zijn lotgenoten en zal dus misschien ook 5 sterren krijgen. Maar daar ben je vet mee, als je op verlies staat.
De Moringstar sterren zeggen dus niets over de prestaties in absolute termen. Bovendien zijn ze gebaseerd op de prestaties in het verleden. En de algemene regel in het beleggen stelt:
prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst
Je zal die regel wel ooit eens gelezen hebben op productfiches, en ik ben overtuigd dat je nooit mag beleggen puur op basis van prestaties uit het verleden. Maar de regel van Robokat luidt een beetje anders:
Goede prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor goede prestaties in de toekomst. Slechte prestaties uit het verleden zijn meestal wel een garantie voor slechte prestaties in de toekomst.
M.a.w. een fonds dat het in het verleden veel slechter gedaan heeft dan zijn lotgenoten, zal het waarschijnlijk ook slecht doen in de toekomst. De Morningstar rating is dus geen reden om een fonds te kopen, maar je kan ze wel gebruiken om slechte fondsen te elimineren.
Bij sommige fondsen zien we ook een Morningstar Analyst rating. In ons geval is die Gold. Deze rating is opgesteld na analyse door een specialist en is in mijn opinie belangrijker dan de gewone Morningstar rating. Er wordt immers gekeken naar de verwachtingen hoe het fonds in de toekomst zal presteren, en dit op basis van een kwalitatieve evaluatie.
De analyse vind je terug in het Fondsanalyse menu, die is enkel bereikbaar voor wie is ingelogd. De analysten van Morningstar beschikken natuurlijk ook niet over een glazen bol, maar je kan die analyses wel als een vrij neutrale beoordeling beschouwen.
We lezen in dit geval dat men op verschillende punten positief is over dit fonds. Daarnaast lezen we dat men verwacht dat dit fonds bovenmaats zal presteren.
Toch moeten we dit opnieuw relativeren. Morningstar zegt nooit of het op dit ogenblik opportuun is in een bepaald soort fondsen te beleggen.Het zou dus goed kunnen dat de toekomst voor obligatiefondsen er erg negatief uitziet en dat je de komende jaren enkel verliezen mag verwachten. Toch zal Morningstar zeggen dat ze erg positief zijn over dit specifieke fonds indien ze denken dat die verliezen bij dit fonds kleiner zullen zijn dan gemiddeld.Beleg dus nooit in een fonds puur op basis van de Analyst rating. Of een bepaald soort fondsen interessant is, moet je via andere kanalen te weten komen. Morningstar zal je enkel helpen bij het selecteren van fondsen binnen een bepaalde categorie.
Toch moeten we dit opnieuw relativeren. Morningstar zegt nooit of het op dit ogenblik opportuun is in een bepaald soort fondsen te beleggen.
Het zou dus goed kunnen dat de toekomst voor obligatiefondsen er erg negatief uitziet en dat je de komende jaren enkel verliezen mag verwachten. Toch zal Morningstar zeggen dat ze erg positief zijn over dit specifieke fonds indien ze denken dat die verliezen bij dit fonds kleiner zullen zijn dan gemiddeld.
Beleg dus nooit in een fonds puur op basis van de Analyst rating. Of een bepaald soort fondsen interessant is, moet je via andere kanalen te weten komen. Morningstar zal je enkel helpen bij het selecteren van fondsen binnen een bepaalde categorie.
Er valt nog veel meer te vertellen over de informatie die we bij Morningstar lezen over dit fonds. Maar dat is voor het volgende artikel.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Bedankt voor de toelichting over Morningstar; zeer nuttig. Ik kijk uit naar het volgende hoofdstuk.
Ik zie op morningstar het voorbeeld obligatiefonds Rorento niet meer terugkomen (vervangen door Robeco Global Total ….). Kunnen jullie misschien tekst van cursus wat aanpassen zodat we de logica van de cursus nog wat kunnen volgen in morningstar?
bedankt!
Ik heb het artikel wat opgefrist en gebruik nu een ander voorbeeldfonds.
Zes jaar na de originele publicatie is mijn visie op deze zaken ook verder verfijnd en heb ik nieuwe inzichten over wat je kan verwachten van Morningstar. Voor iedereen dus de moeite om na te lezen.
de link naar het rorenta-fonds klopt niet meer denk ik (gaat over een ander fonds)
Zonder alles te controleren, denk ik dat enkel de naam van het fonds gewijzigd is. Dat kan je natuurlijk krijgen als je heel oude artikels van 2012 vanonder het stof haalt…
Op een andere site maken we reclame voor de cursus… zodat mensen leren begrijpen wat fondsen zijn. Dan kunnen er natuurlijk wel vragen komen indien fondsen niet meer bestaan of gewijzigd zijn….
De grafiek op 10 j is misschien slecht, maar in de analyse wordt gezegd dat Van Trigt, (die sinds begin 2004 de leiding heeft van het kwantitatief geleide staatsobligatiefonds Lux-o-Rente) het fonds onder zijn hoede gekregen heeft. Als je het grafiek bekijkt op YTD kan je al zien dat het fonds goed gestegen is sedert januari 2012, datum dat Van Trigt begonnen is. Toeval? Ik denk het niet.
Je kan toch de grafiek sinds 10 jaar oproepen? (Geeft trouwens niet zo’n positief beeld, blijft een derde achter op de referentieindex).
Robokat, zet eens een teller op je website, ik ben benieuwd naar de exponentiele curve die de stijgende lijn zal maken als je elke dag zoveel informatie aanlevert. Doe zo voort, ik kom alvast elke dag langs !
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be