In het eerste artikel over “leren beleggen voor beginners” dachten we na over hoeveel risico je wil lopen. Dat is een belangrijk startpunt. Maar hoe ga je nu aan de slag als je nog nog geen ervaring hebt met beleggen?
Samen zullen we in de volgende artikels van de cursus bekijken hoe je met een heel defensieve portefeuille kan starten. Langzamerhand, nadat je wat ervaring opdoet en je meer vertrouwen krijgt, zullen we elementen met een wat hoger risico toevoegen.
Het opbouwen van een goede portefeuille is een werk van lange adem. Je doet dit niet op enkele maanden, want dan loop je te veel risico.
Wat je dus ook doet, zorg dat je niet alles in een keer belegt. Hou voldoende cash over om in de toekomst je portefeuille verder uit te bouwen. Een gezonde spaarrekening is dus het vertrekpunt, en we beleggen alleen met geld dat we minstens 5 tot 8 jaar kunnen missen.
Verwacht ook geen grote winsten op korte termijn.
Deze tekst dateert van begin 2012, dus nog van voor de oprichting van MijnKapitaal. Anno 2018 (het ogenblik waarop we de cursus teksten even opfrissen) is dit meer waar dan ooit. De markten zijn de laatste 6 jaar enkel maar gestegen. De risico’s op een grote terugval zijn sterk toegenomen.En dat geldt in het bijzonder voor beleggingen (zoals obligaties) die vroeger als “laag risico” werden geklasseerd. Dat maakt defensief beleggen veel moeilijker dan 6 jaar geleden.Wie bij een bank aanklopt, krijgt vaak het advies om het volledige bedrag dat je ter beschikking hebt direct te beleggen. Omdat wij –in tegenstelling tot je bankadviseur– hier niets aan verdienen, is ons advies dus anders: zorg dat je altijd voldoende cash achter de hand houdt. En beleg zeker niet alles in één keer.
Deze tekst dateert van begin 2012, dus nog van voor de oprichting van MijnKapitaal. Anno 2018 (het ogenblik waarop we de cursus teksten even opfrissen) is dit meer waar dan ooit. De markten zijn de laatste 6 jaar enkel maar gestegen. De risico’s op een grote terugval zijn sterk toegenomen.
En dat geldt in het bijzonder voor beleggingen (zoals obligaties) die vroeger als “laag risico” werden geklasseerd. Dat maakt defensief beleggen veel moeilijker dan 6 jaar geleden.
Wie bij een bank aanklopt, krijgt vaak het advies om het volledige bedrag dat je ter beschikking hebt direct te beleggen. Omdat wij –in tegenstelling tot je bankadviseur– hier niets aan verdienen, is ons advies dus anders: zorg dat je altijd voldoende cash achter de hand houdt. En beleg zeker niet alles in één keer.
In het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op Termijnrekeningen en kasbons.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik reageer omdat ik Rachel Fox bezig zag op youtube .Ze is pas 18 en zit op de amerikaanse beurs.Ik heb moeite met de termen die worden gebruikt.Maar het interesseert mij veel.Hoe begin ik eraan.Waar moet ik letten.Hoe ga ik te werk enz..
@Robokat (Carl De Ridder) :
Je kan onderaan de reactie telkens meegeven over je wenst op de hoogte gehouden worden van nieuwe reacties, doch ik kruis aan maar er wordt geen gevolg aangegeven, of werkt dat anders ?
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be