Beleggingsfondsen zijn een populair product om mee te beleggen. Waar moet je op letten en hoe selecteer je de beste fondsen? Het wordt hoog tijd om eens naar beleggingsfondsen te kijken. Maar wat zijn dat nu precies ? En op welke manier gaan we die beoordelen en opvolgen ?
Een beleggingsfonds is een vennootschap die een portefeuille van aandelen, obligaties en andere beleggingen beheert. Kort samengevat, als je een beleggingsfonds koopt, dan ben je samen met andere mensen een stukje eigenaar van een portefeuille van aandelen en obligaties, alsof je die zelf zou gekocht hebben.
Dat heeft één belangrijk voordeel: indien je bank failliet gaat, of zelf als de fondsbeheerder failliet gaat, dan ben je nog altijd eigenaar van de onderliggende aandelen en/of obligaties. Zoals we later zullen zien, is dat met andere soorten beleggingen (bv. tak23) niet het geval.
Met een fonds ga je in één klap flink wat spreiding in je portefeuille aanbrengen, en dat is een goede bescherming tegen het falen van individuele bedrijven. Met een tiental fondsen kan je zonder moeite beleggen in duizenden verschillende obligaties en/of aandelen.
Je koopt van een beleggingsfonds een aantal “stuks”, de deelbewijzen. Een deelbewijs heeft een bepaalde koers, die kan stijgen of dalen, naargelang de onderliggende waarden het goed of slecht doen. Die winst strijk je natuurlijk enkel op indien je het fonds verkoopt. Sommige fondsen keren ook een dividend uit, waardoor je regelmatig inkomsten uit het fonds verwerft zonder het te moeten verkopen.
Als je 10 beleggingsexperten vraagt hoe je goede fondsen moet kiezen, dan zal je wellicht 11 meningen krijgen 🙂
Bedenk dat je bank hier geen neutrale partij is om je te adviseren. Ze zullen je een product aanprijzen waar de bank goed aan verdient, en niet noodzakelijk waar jij goed aan verdient. We gaan dat dus zelf doen.
Het kiezen van fondsen is iets heel persoonlijks. De fondsen moeten overeenkomen met je beleggingsdoelstellingen, met het risico dat je wil nemen, hopelijk ook met een goed rendement.
Om dat alles af te toetsen, zullen we gebruik maken van een gratis online tool, nl. de Franky Matic tool. Als je deze tool nog niet kent, dan moet je er nu beslist even gaan kijken.
Geïntimideerd ? Geen paniek, we gaan stap per stap zien hoe je beleggingsfondsen kan beoordelen. Download alvast de tool. Dit zal je alvast helpen om een goede portefeuille op te bouwen.
Via de tool kan je een virtuele portefeuille aanmaken, zodat je kan gaan beleggen zonder echt geld. Of je kan er je echte portefeuille perfect mee opvolgen. Voor de ongeduldigen: je kan zelfs een portefeuille maken met aankopen in het verleden, zodat je kan weten wat er zou gebeurd zijn indien je bvb. exact een jaar geleden een aantal fondsen zou gekocht hebben die je op een of ander forum werden aangeraden. 🙂
Begint het al wat te kriebelen ? Laat het eens weten en reageer onderaan…
Wil je alvast een lijst met de beste beleggingsfondsen? Bekijk dan de onderstaande gerelateerde artikels.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Goede middag Robokat – Ben begonnen met deze site wat grondig onder de “loupe” te nemen…en meer expliciet Deel 1 van de Beleggerscursus. Ben verheugd over de inhoud en het degelijk structurering. De verwijzing naar en het gebruik van Morningstar als tool is een nieuwe ontdekking. Met deze eerste reactie hartelijk mijn dank hiervoor.
Hey Robokat, interessante cursus die je hier aanbiedt!
Vraagje: niet alle fondsen keren dividenden. Hoe vind je in morningstar terug of een fonds dividend uitkeert?
Kapitalisatie of distributie zie je meestal in de naam (resp. Acc voor accumulate of Inc voor income).
Maar niet alle distributiefondsen keren altijd dividend uit. Soms vind je dat wel terug mij Morningstar op het overzicht – dividendrendement. Maar soms ook niet.
Leuk om stilaan weer in te pikken, ik heb een paar maanden gespaard speciaal voor dit doel. Het is ondertussen al een goed gevulde site geworden. Bedankt heren!
Interessante blog Robokat 🙂
Fijn, bedankt, dat ik mijn portefeuile kon maken en opvolgen via Morningstar wist ik niet !
Er kan nog veel, veel meer, maar we zetten een stapje per keer.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be