Hoe moet je Beleggingsproducten vergelijken? Afhankelijk van het beleggingsprofiel komt de belegger in aanmerking om bepaalde producten in de portefeuille op te nemen: belangrijk is dus dat een spaar- of beleggingsproduct ‘past’. Maar wat moet hij kiezen als er meerdere ‘passende’ producten zijn? Bij wie moet de spaarder zijn geld beleggen als er meer dan één aanbieder is voor het meest geschikte product?
Om op deze vragen min of meer een antwoord te vinden, doet de spaarder er goed aan om de productfiches met alle kenmerken van de beleggingsproducten ter hand te nemen en eventueel te vergelijken. Op die manier kan hij een gefundeerde keuze maken.
De keuze van een belegging hangt nauw samen met de beleggingshorizon van de koper. Kan hij zijn geld op lange termijn missen, dan komt hij voor andere producten in aanmerking dan bij een kortetermijnvisie. Bovendien geldt: hoe langer de looptijd van een financieel product, hoe hoger (meestal) de opbrengst. Maar dit betekent niet dat kiezen voor de langste beleggingshorizon altijd het beste rendement oplevert.
Het is wel zo dat hoe langer de tijdshorizon, hoe minder risico iemand loopt om te moeten verkopen op een ongunstig moment: de belegger kan immers wachten op een gunstiger moment. Het tijdselement is dus een belangrijke factor bij de keuze van een spaar- en beleggingsproduct.
Het heeft geen zin om zeer lang te beleggen op een vastrentend beleggingsproduct in tijden van lage rentevoeten, dus als de kans groot is dat de rentevoeten gaan stijgen.
De liquiditeit van een belegging sluit nauw aan bij de looptijd of de tijdshorizon. Liquiditeit heeft immers alles te maken met de vraag hoe gemakkelijk een belegging weer is om te zetten in geld: zijn er mogelijkheden om vóór de vervaldag of vroeger dan oorspronkelijk verwacht weer aan het belegde kapitaal te geraken? En zo ja, tegen welke kostprijs?
Producten met een vaste looptijd zijn meestal illiquide en er moeten doorgaans kosten betaald worden bij vroegtijdig uitstappen.
De bedoeling van een belegging is geld te verdienen. De ‘verdienste’ of opbrengst kan bestaan uit rente of interest, maar ook uit dividend, koerswinsten en couponuitbetalingen. De opbrengst kan zelfs negatief zijn. De opbrengst uitgedrukt als percentage van het belegde bedrag, is het rendement van een belegging.
Het rendement van een belegging is sterk gecorreleerd met het risico van het betreffende product. Het beleggingsrisico heeft namelijk te maken met de onzekerheid over de toekomstige opbrengsten en over het kapitaal. In normale omstandigheden staat tegenover meer risico ook een groter rendement en vice versa. Bovendien kan een belegging onderhevig zijn aan meerdere risico’s, die hierna worden toegelicht.
Aan heel wat beleggingsproducten hangt een reeks kosten vast. Men moet niet vergeten dat die het rendement van de belegging verminderen. Zo zijn er onder andere instapkosten, uitstapkosten, beheerskosten, en transactiekosten.
De fiscus heft belastingen op de opbrengsten van belegde kapitalen en in bepaalde gevallen worden daarbovenop ook nog taksen aangerekend. Bij de keuze van een beleggingsproduct moet er rekening mee gehouden worden dat deze heffingen ook het rendement van de belegging negatief beïnvloeden.
Aan de andere kant is de fiscaliteit niet altijd in het nadeel van de belegger, omdat bepaalde spaarproducten genieten van een fiscaal gunstregime, oftewel het ‘fiscaal sparen’: de spaarder betaalt minder belastingen, wat het rendement van de belegging in belangrijke mate verhoogt.
Bij de keuze voor een belegging (op lange termijn) moet rekening worden gehouden met overlijden. Wat gebeurt er met de belegging bij overlijden? Misschien is het mogelijk om een deel van het vermogen te onttrekken aan de nalatenschap. [ulplocker id=”rby8EpYDcjaMpNTj”].[/ulplocker]
Er is een interessant boek hierover beschikbaar op Borgerhoff-Lamberigts. Het boek kreeg de titel Aandeel tot zichtrekening 2019 (isbn 9789089319173) en werd geschreven door Leen Carrijn en verwerkt door Owl press. Het boekt telt 648 pg's en met de kortingscode "aandeel" ontvangt u nog eens korting.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be