Via Crowdfunding kunnen particulieren durfkapitaal investeren via een direct contact met de ondernemers. Dit is een alternatieve manier van financieren, waarbij KMO’s en start-ups zich via het internet wenden tot het grote publiek in plaats van aan te kloppen bij de traditionele geldschieters zoals banken en investeringsfondsen.
Als gevolg van de tax shelter geniet de investeerder een fiscaal voordeel van 30 tot 45 procent (afhankelijk van de omvang van de starter) van het geïnvesteerde bedrag.
De grootbanken stellen een crowdfundingplatform ter beschikking vanstartende ondernemingen. Op die manier kunnen ze hun startende klanten gemakkelijk bij de crowd (lees: familie, vrienden, believers) aan kapitaal of krediet helpen.
De toegevoegde waarde die een bank hierdoor biedt aan de crowdfundingsector is dubbel: enerzijds helpt ze de ‘demand side’ of de start-ups die geld zoeken en anderzijds is er een extra aanbod voor de ‘supply side’ of de beleggers-investeerders.
Voor de klant zelf heeft het ter beschikking stellen van een crowdfundingplatform positieve en negatieve gevolgen.
Nadelen van Crowdfunding zijn de beperkte winstgevendheid, aangezien de investering maar in geringe mate rendeert, en eventuele reputatieschade als een project faalt.
Voordelen van Crowdfunding zijn veelzijdig. Je kan op een relatief eenvoudige manier investeren in innovatieve technologieën en met de creatieve, ondernemende start-ups. Ze levert immers een constructieve bijdrage aan de economie.
Banken bieden voor beide partijen een aantal voordelen:
BNP Paribas Fortis en Keytrade gingen een commerciële alliantie aan met het bestaande crowdfundingplatform MyMicroInvest.
ING sloot een partnerschap met Seedrs voor de financiële en met KissKissBankBank voor de niet-financiële crowdfundingdeals.
KBC, daarentegen, startte met een eigen platform BoleroCrowdfunding.
Hello Bank!, de mobiele dochter van BNPPF, startte het HelloCrowd-platform dat zich richt naar niet-financiële crowdfundingcampagnes.
Bij Donation-based crowdfunding zegt het woord het eigenlijk zelf. Je geeft een donatie aan het initiatief om het te steunen. Dit type komt voornamelijk voor bij verenigingen, NGO’s, …
Rewards-based crowdfunding is een ander populair type van crowdfunding. We zien dit type heel vaak in Amerika. In dit geval krijgt de persoon een beloning als er iets gerealiseerd werd. Vaak is dit in de vorm van shirts, hoeden, product staaltjes, protypes, …
Bij Equity-based crowdfunding investeer je mee in het bedrijf of iniatief. Afhankelijk van het ingelegde bedrag krijg je een deel van de aandelen.
Credit-based crowdfunding bieden jonge starters en KMO’s via het internet achtergestelde leningen met een looptijd van minimum vier jaar aan. De rentevoeten liggen tussen 6 en 12 procent en de ontvangen interesten zijn tot 9.965 euro jaarlijks geïndexeerd (15.000 euro, 2019), vrij van RV.
Heb je al geïnvesteerd in een crowdfund?Laat het hieronder zeker weten.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ervaring met crowfunding dit zowel in als buiten ons land. De regels in Belgie 48 uur vooraf kennis namen in Belgie zelden. In Nl daar en tegen steeds voorafgaande kennis name. zelf actief bij Bolero – october;nl – lendahand nl. Dan nog een klein verschil Lendahand terug betaling 6 m of jaar. October maandelijks rente + kapitaal (soms paar maanden enkel rente en daarna k + r) Bij october start project altijd na max 72 uur kapitaal opgehaald of niet. Bij Lendahand soms weken alvorens start. Dan nog de minima start in NL vanaf 20 €. Melding bij Cap is wel aan te geven en ontvangen rente’s van de Nl wel op taks brief aan te geven ( geen rv aan de bron)
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be