Onze verschillende artikels over dakfondsen (o.a. dit artikel) wekken bijzonder veel reacties op van onze lezers. Het concept van dakfondsen is dan ook bijzonder intrigerend: met één enkel fonds haal je een complete beleggingsportefeuille in huis. De beheerder van het dakfonds belegt op zijn beurt in allerlei andere fondsen. Je kan het bekijken als “vermogensbeheer voor de gewone man”.
In België kon je tot voor kort enkel dakfondsen van grootbanken verkrijgen. Die bevatten vooral huisfondsen van die grootbanken. Al Fonds heeft een voorbeeld daarvan doorheen zijn screening gehaald. De conclusie? Rommel in = rommel uit.
Een aantal recentere dakfondsen proberen het beter te doen, door te vertrekken van internationaal gereputeerde fondsen i.p.v. eigen huisfondsen. Bij gebrek aan voldoende historiek kunnen we die echter nog niet beoordelen.
Om een alternatief te bieden, hebben we op MijnKapitaal de koppen bij elkaar gestoken.
Neen, een echt product kunnen we je niet aanbieden. Wel willen we je tonen hoe je snel en eenvoudig je eigen dakfonds kan maken.
Als eerste stap heeft Al Fonds een speciale selectie gemaakt van fondsen die we gaan gebruiken in ons dakfonds. De fondsen in deze selectie hebben een beleggingshorizon van 5 jaar. Het geld dat je gebruikt moet je m.a.w. 5 jaar kunnen missen. Maar de kans is dan ook erg groot dat je na 5 jaar een positief resultaat zal scoren.
Dit dakfonds is dan ook echt bedoeld om serieuze bedragen in te beleggen, en niet enkel voor de hobbyist die eens enkele honderden euro wil investeren als spielerei.
De speciale selectie van Al Fonds is ook bijzonder omdat de fondsen gerangschikt zijn volgens categorie (bv. aandelen groeilanden, obligaties groeilanden, …). Dit moet ons helpen om een goede spreiding aan te brengen in de portefeuille.
Wat nu nog rest is een goede strategie om je dakfonds samen te stellen.
Het voordeel van strategieën is dat er zoveel van bestaan. Zet honderd beleggers samen en je hebt 200 strategieën om in fondsen te beleggen. Ik stel er ééntje aan je voor die ik persoonlijk gebruik: de kern – satelliet portefeuille. In het Engels heet dat core-satellite.
Het idee is eenvoudig. De kern van je portefeuille bestaat uit relatief defensieve fondsen. De kern vertegenwoordigt dus veiligheid en stabiliteit en je verwacht dat je zelden deze fondsen zal wisselen.
Daarrond plaats je meer offensieve satelliet fondsen die voor je rendement zullen zorgen, maar ook wat meer risico met zich meebrengen. Deze fondsen zullen misschien wat vaker wisselen volgens de marktomstandigheden. Denk maar aan goudmijnfondsen.
De kern zal een groot deel van je dakfonds-portefeuille uitmaken. Voor defensieve beleggers kan dat tot 60% gaan, bij een meer neutrale portefeuille is dat misschien 50%. Dit betekent ook dat je kernfondsen voor grotere bedragen aanwezig zijn in de portefeuille.
We stellen verschillende eisen aan onze kernfondsen. Eerst en vooral zijn ze relatief defensief. We kiezen enkel fondsen die heel breed beleggen, bij voorkeur wereldwijd. Zo kan de fondsbeheerder alle kanten op om voor jou een goede performantie en laag risico te bieden. Mixfondsen zijn ook ideaal.
We vermijden alle fondsen die in specifieke regio’s of sectoren beleggen.
Uit de selectie van Al Fonds halen we volgende mixfondsen (mix – neutral):
Daarnaast komen volgende wereldwijde obligatiefondsen (B. World – Divers) zeker in aanmerking:
Ten slotte kan volgend euro-obligatiefonds ons ook nog (in beperkte mate) bekoren:
Je mijdt best wel de US obligatiefondsen (B. USA), omdat die weinig toekomstperspectieven(*) hebben.
Per fonds mag je dus gerust 10% – 15% van je “dakfonds” kapitaal beleggen.
Hier heb je vrije keuze uit de overige fondsen uit de selectie van Al Fonds of uit je eigen inspiratie. Maar spreid zoveel mogelijk over de verschillende categorieën en verschillende fondsmanagers. Per fonds beperk je je inleg tot pakweg 5%.
Ik geef je nog enkele persoonlijke tips, te nemen voor wat die waard zijn:
Wereldwijde aandelenfondsen (A. World) verkiezen mijn voorkeur boven meer specifieke aandelenfondsen. Idem voor aandelen uit groeilanden, daar kiezen we bij voorkeur voor (A. EM Mkts – World).
Ga je voor heel specifieke fondsen zoals bv. het HSBC Turkije fonds, dan kan je misschien mooie winsten maken, maar het risico is ook veel groter. Als er iets verkeerd loopt in Turkije, dan heeft de fondsmanager immers geen enkele uitweg: hij is gedoemd om in Turkije te (blijven) beleggen. Idem voor bv. Blackrock World Gold.
Ten slotte wil ik nog even reclame maken voor enkele fondsen die we niet in deze selectie aantreffen, maar wel in vroegere selecties: Pictet-Emerging Local Currency Debt en Invesco Emerging Local Currencies Debt.
Waarom verkies ik deze fondsen boven de EM obligatiefondsen uit de 5 jaar selectie? Er zijn de afgelopen jaren enorme hoeveelheden geld naar obligaties uit groeilanden gestroomd. En vooral naar de obligaties in harde valuta (USD). Specialisten vertellen ons dat deze stilaan overgewaardeerd raken. Bij de versies in lokale munt (local currency) zou dit in mindere mate het geval zijn.
De kern van je eigen dakfonds kan je op relatief korte periode opbouwen. Over een lange periode gespreid instappen in bv. Patrimoine of Ethna heeft relatief weinig zin, alhoewel die fondsen occasioneel wel eens een kortstondig dipje durven vertonen.
De satelliet fondsen bouw je best over een langere periode op. Door daar gespreid in te stappen, verlaag je het risico.
Heb jij een eigen strategie voor fondsbeleggen ? Klim in je pen (euh, toetsenbord) en reageer hieronder. Misschien gebruiken we je bijdrage zelfs als gastartikel en oogst je daarmee eeuwige roem.
(*) Al Fonds stelt dat je nooit kan weten welke sectoren het in de toekomst goed zullen doen. Ik stel echter dat je wel kan voorspellen welke sectoren het waarschijnlijk niet goed zullen doen. Een timing ken ik natuurlijk niet.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Naast de 3 kernfondsen, heb ik nog een reeks van 17 andere fondsen in port:
Hier zijn de 4 sat-fondsen die tot nu het best presteren. De laatste 2 heb ik van voor de “2013 dip” en zijn niet te veel gezakt en herstellen goed
Threadneedle ICVC American Fund (EUR) Cazenove Int’l PLC UK Equity Fd (EUR) BR GF Continental EU Flexible A2 Threadneedle UK Mid 250 (GBP) C
veel plezier ermee
De 🙂 says it all. Zoals gezegd, puike site, jullie aura zal er wel bij varen!
Als je onze blog nog maar pas ontdekt hebt, dan zal je waarschijnlijk nog niet gelezen hebben dat wij dit werk zuiver en alleen voor de goede zaak doen. In deze tijden bijna onverantwoord ! Ons advies is volledig gratis en je kan bij ons geen fondsen of andere producten kopen. Dus ook geen dakfondsen: ons voorstel was: stel het zelf samen en steek al die overbodige en vaak nutteloze managementkosten in je eigen pocket. Of drink die pint liever zelf, met deze warmte misschien al een eerste goed idee toch ?
Zeg heren mijnkapitalisten,
één ding hebben jullie over het hoofd gezien: elders op deze site worden die dakfondsen nogal afgebroken wegens de extra kosten, en nu zitten jullie hier een doe-het-zelf-geen-extra-kosten-dakfonds op te stellen.
Maar al die vergaderingen met jullie 3’en, al die pintjes, pizza’s belletjes naar ongeruste vrouwen omdat het weer zo laat aan het worden is, dat moet toch ook betaald worden nietwaar….? Met andere woorden: ik ben erg benieuwd naar de management fee die jullie voor jullie dakfonds gaan aanrekenen!!
🙂
Mag ik zeggen dat jullie met deze site schitterend werk doen, ik heb hem nog maar pas ontdekt via de andere forums, maar wat een aanwinst!
Ik heb even het Pictet Latin America Local Currency Debt P Fonds, ISIN LU0325328614, bekeken. Als je het rendement van dit fonds bekijkt wat moet je dan verwachten van de toekomstige rendementen. Zou je dan niet moeten vrezen dat de obligaties in het fonds overgewaardeerd gaan zijn waardoor het rendement in de toekomst zal dalen.
Als je de portefeuille van dit fonds bekijkt, dan belegt het in hoofdzaak maar in twee landen: Brazilie en Mexico. Dit fonds is dus sterk afhankelijk van de rente- en muntevolutie in deze twee landen. En dat is in handen van onvoorspelbare overheden.
Wat het toekomstig rendement zal zijn, valt dus niet te voorspellen.
We zijn zo goed als klaar met ons dakfonds, en daar mijden we absoluut dergelijke fondsen. Ze zijn te weinig gespreid en enkel geschikt voor gespecialiseerde beleggers.
Toekomstige rendementen voorspellen, voor om het even welk fonds (et al), dat kan niemand.
Robocat,
Blackrock Global Allocation, op basis van welke faktoren moet je beslissen of je de EUR of de dollarversie neemt ? Franklin Templeton IF Global Total Return -A- (EUR) C en Templeton Global Bond A (EUR) C, merk eigenlijk niet zoveel verschil op, of zie ik iets over het hoofd ?
Als de fondsen verder identiek zijn, is het altijd best om de EUR versie te nemen. Tenzij je een dollar rekening hebt, betaal je altijd wisselkosten bij de aankoop van een USD fonds. Dat is snel 0,5% of meer en in feite een overbodige kost. Ervaren beleggers die vaak in USD fondsen handelen, zullen daarom altijd een dollar rekening openen. De twee Templeton fondsen die je noemt, zijn qua portefeuille erg verschillend.
Bedankt voor de informatie. Ik ga nog wat tak23 verkopen en vervangen door een drietal fondsen uit de lijst. Niet alle fondsen kan ik kopen maar ik heb er wel 2 gevonden die ik kan kopen bij Binckbank waarvan 2 zonder instapkosten (kernselectie) nl. MFS Europ small en Fidelity Gl.Industr. Amundi Internat zal ik kopen via Keytrade omdat men daar kan kopen met een min. van 300 dollars.
Vo Wani; waar haal jij de informatie van deze fondsen ? volgens mijn gegevens, BNP Paribas Flexi I Tactical LU0356155472 oprichtingsdatum 22april 2008 Invesco Balanced-Risk Allocation Fund LU0482498176 oprichtingsdatum 28 april 2010 JPMorgan Global Income A LU0395794307 oprichtingsdatum 11 december 2008 DNCA Invest Eurose A LU0284394235 oprichtingsdatum 28september 2007 of beschik ik over mogelijke foutieve gegevens ?
@Zoeker, Zoals Vo Wani schrijft zijn al deze fondsen erg jong en eigenlijk nog niet te beoordelen. Het enige fonds dat volgens mij een kans maakt om ooit in de selectie te komen is Invesco Balanced-Risk Allocation. Van BNP Flexi Tactical kan ik zelfs nog geen rendement bereken over 2 jaar ( DTD ). JP Morgan Global Income haalt 3,12 % per jaar over de laatste 2 jaar: zoiets overtuigt mij niet. DNCA Eurose haalt op 2 jaar 4,05 % per jaar. Voor Invesco hou ik mijn beoordeling in beraad. Voor de anderen: er zijn er veel betere.
Beste Al Fonds, Mag Ik U eens vragen de volgende fondsen te screnen: BNP Paribas Flexi I Tactical LU0356155472 Invesco Balanced-Risk Allocation Fund LU0482498176 JPMorgan Global Income A LU0395794307 DNCA Invest Eurose A LU0284394235
Ik heb de vraag doorgespeeld aan AF.
Dit zijn allemaal fondsen die pas sinds begin 2012 bestaan. Weinig historiek, dus kan men niet evalueren hoe deze fondsen zich gedragen in diverse marktomstandigheden (bvb tijdens de crisis van 2008). En dat lijkt mij toch essentieel bij de selectie van een fonds.
Waarom amundi oblig of Schröder en niet een templeton global total return die het als wereldwijd obligatiefonds zeer goed doet? Is er een specifieke reden al fonds van je keuze hierboven?
Het initiele selectieproces resulteerde in een lijst van fondsen van 4 bladzijden lang. Daar stonden een tiental wereldwijde obligatiefondsen in, met o.a. Templeton Global Return, zeer zeker ook een uitstekend fonds.
Die lijst was echter veel te lang voor onze doeleinden, het maken van het dakfonds. Teveel keuze maakt het voor de mensen moeilijk te kiezen(heb je dat probleem ook niet als je in de supermarkt moet kiezen tussen 50 soorten tandpasta?). Met een horizon van 5 jaar waren de andere fondsen net ietsje beter en zo hebben we lijst gereduceerd.
We zijn nu de samenstelling van het dakfonds aan het bepalen en ook daar kan je de vraag stellen, waarom dat fonds en niet een ander? Maar voel je vrij om zelf alternatieve fondsen te gebruiken. Onze keuzes zijn een illustratie hoe een core-satellite benadering er uit ziet.
Robokat, is het mogelijk om bij elk fonds dat je hierboven aanbeveelt ook de ISIN-code te vermelden aub ! Alvast bedankt !
Als je even doorklikt naar de speciale selectie van AF, dan vind je daar de excel met alle details van de fondsen.
OK, bedankt !
Hartelijk dank voor deze practisch bruikbare suggesties. Ik heb een effectenrekening bij Rabobank en Binckbank.Bij deze laatste vind ik wel veel fondsen die jullie aanraden terug. Het enige probleem (voor mij) is dat de minimum bedragen voor een aankoop vaak hoog liggen (1000,1500 of meer euro’s of dollars).Zo is het wel erg moeilijk om te spreiden. Hebben jullie hierrond een suggestie? Bij Rabobank kan ik wel gedeelten van een éénheid kopen maar die hebben veel fondsen niet .
De starterselectie van AF is meer gericht op fondsen die je voor kleine bedragen kan aankopen. Maar dan eindig je met een heel andere lijst van fondsen, die wel vrij defensief is, maar heel beperkt in rendementspotentieel.
We bekijken dit probleem even verder bij onze oefening rond het dakfonds. Maar ik vermeld reeds in het artikel dat je voor een dergelijke portefeuille toch over een wat groter te investeren bedrag moet beschikken.
Tof artikel. Wel frapant: Al Fonds zegt al lange tijd dat we met kleine bedragen grote spreiding moeten hebben (per 500 euro bijvoorbeeld). Nu noemen ze je een hobbyist die wat speelt als je dat doet…
‘niet enkel voor de hobbyist die eens enkele honderden euro wil investeren als spielerei.’
Als je je eerste stappen in fondsbeleggen zet, is het sterk aanbevolen om inderdaad met kleine bedragen te werken. Tot je een beetje gevoel ontwikkelt hoe het allemaal moet.
Maar ik heb een beetje het gevoel dat sommige mensen niet voorbij die fase raken. En dan wordt fondbeleggen eerder een hobby dan iets anders. Eerzaam op zich, maar het helpt je niet financieel vooruit.
In een wereld waar je geen enkel rendement meer haalt via spaarrekeningen en andere “veilige” alternatieven, moet je die stap vooruit durven zetten.
Op een gegeven moment kom je tot de vaststelling dat, alle moeite en geld eigenlijk weinig opbrengt in absolute getallen. Als je in totaal 5000 euro fondsen hebt en je scoort 10% overall, dan is dat een super winst maar eigenlijk heb je 500 euro. Leuk, maar zoals robokat schreef, daar kom je niet echt mee vooruit. Dus als je meer inzicht krijgt en je hebt al eens wat winst gemaakt en een set van goede fondsen, dan kan je verder opbouwen.
Ik voel aan na 15 maand dat ik een belangrijke fase ben doorgesparteld. Nu volhouden, voeten op de grond houden en verder opbouwen. Veel succes aan iedereen
Wat zouden jullie dan als een waardig minimumbedrag bezien om dit dakfonds samen te stellen? Pas vanaf de 20000 van in het voorbeeld? Jullie radne idd ook aan om als beginner met kleine bedragen te werken. Maar een goed onderbouwde kern als deze (met eventueel wat sattelieten), kan dit dan geen optie zijn voor een beginner die weinig ervaring heeft maar wel zijn geld weg wil halen van niets opbrengende spaarboekjes?
Mooi dat je even dit oude artikel naar boven brengt. Het idee werd later door ons verder ontwikkeld en resulteerde uiteindelijk in het MK Kernfonds en nog later in het MK Mixerfonds. Ik word er bijna weemoedig van. (jij ook Al Fonds?) Concreet kan je met relatief kleine bedragen werken, hoewel bepaalde fondsen tegenwoordig een minimum instap vragen die dit wat verhinderen. Tenzij je dan weer kiest voor een formule van geprogrammeerd beleggen. Voor de beginner zonder ervaring zou ik eerder voor de MK Mixer gaan dan voor de kern-satelliet benadering die wat meer opvolging vergt.
Ik heb er al een aantal jaren opzitten met vallen en opstaan op de beurs (aandelen turbo’s enz..) en kwam op het idee om nu maar eventjes vlug met fondsen aan de slag te gaan….gemakkelijk toch. Maar ik kwam vlug tot de conclusie dat simpel toch wat anders is. Weken zat ik in de knoei hoe de fondsen het best te verdelen,welke je al dan niet moet nemen,alle gegevens van de verschillende fondsen uitpluizen enz…en kwam er maar niet uit.
Tot ik op dit forum terecht kwam, plots krijg je hier zomaar een selectie van allerhande fondsen waar je mee aan de slag kan volgens eigen mening , maar wel streng uit geselecteerd.
En er bovenop nog een een strategie voor een eventuele verdeling van al de fondsen , net het punt waar ik al weken mijn hoofd over brak, gewoon prachtig wat die mensen hier doen.
Er zijn bij mij al wat forums gepasseerd,de ene al beter dan de andere, maar dit forum overstijgd al de rest met grote onderscheiding, de voorbeelden en lessen die je hier kan volgen vind je nergens.
Mijn ervaring met fondsen is nog te groen om er hier over mee te praten , maar het is mijn manier om de mensen hier te bedanken voor hun inzet, en …..een kopzorg minder een mooie strategie voor fondsverdeling
zie de eerdere commentaar: we willen hier nog een stapje verder gaan met een concrete samenstelling voor ons dakfonds.
Volledig mee eens! Keep up the good work!!
Het zou interessant zijn om dit virtuele dakfonds van Al Fonds te beschouwen als een fonds dat écht bestaat, en op regelmatige basis de “koers” ervan te publiceren, aangevuld met een grafiek, zodat we de rendementen en volatiliteit van dit “Aldak”-fonds kunnen opvolgen, en vergelijken met andere (dak)fondsen. Jullie zouden op Mijn Kapitaal een vaste pagina (met eigen URL) hiervoor kunnen aanmaken, zodat we die webpagina kunnen toevoegen aan onze bookmarks, om zo makkelijk te kunnen checken hoe het er mee staat. Jullie zouden als startdatum voor het fonds bvb 1 mei 2013 (of 1 januari 2013) kunnen nemen, de samengestelde koers daarvan (gewogen op basis van de door jullie gekozen percentages voor elk van de individuele fondsen die in het dakfonds zitten) op die dag een indexwaarde 100 kunnen toekennen, en dan dagelijks/wekelijks/maandelijks, etc de koers publiceren en de grafiek updaten. Zou boeiend worden!
We hadden die mogelijkheid al intern eens besproken of we er een echte beheerde portefeuille van maken, en of daar voldoende interesse voor was.
We hebben nu besloten om dat ook effectief doen voor een neutraal profiel, incl. regelmatige opvolging.
Geef ons even wat tijd, want we willen een aantal dingen afchecken. De varianten van de fondsen moeten bv. vlot verkrijgbaar zijn bij een aantal fonds-supermarkten en dat vergt wel wat werk. Het is een randvoorwaarde zodat je ons dakfonds effectief zelf kan samenstellen/aankopen.
Veel dank, Dat wordt iets om naar uit te kijken! Enig idee op welke termijn jullie dit voor mekaar gaan krijgen?
Nieuwsgierig als ik ben, ben ik gaan opzoeken waarom de fondsen Pictet Emerging Local Currency en Invesco Em Local Curr niet in de selectie zijn verschenen. De historieken die ik te pakken kreeg, waren onvoldoende lang ( te jong… ) om voldoende berekeningen te kunnen maken. Qua rendement lijkt het goed te zitten. Ik moest echter streng zijn.
… wat in feite de stelling bevestigt. Local currency fondsen zijn een relatief nieuw gegeven en nog vrij onbekend. De kans op overwaardering is dus lager.
prima artikel, ik denk dat ik al min of meer zo werk, onbewust dan ik zal mijn port eens projecteren op deze strategie, zien wat het heeft
PS: wat mij de laatste tijd (maand zelfs maanden) opvalt, is dat de fondsen, mooie sprongen voorwaarst maken. ineens gaat het heel snel.
Zulke artikels bewijzen dat ‘mijn kapitaal’ al langer het niveau van een blog of forum overstijgt. Proficiat. Zelf had ik bijna al iets dergelijks als reactie geplaatst als ik sommige portfolio’s van bezoekers zag passeren… Voor de modale belegger is en blijft een kern met bewezen beleggingswaardes een must. Wil je dan echt sectorieel gaan als bv in telecom zoals ik hier zag dan zou ik dit enkel nemen als ‘maantjes’ van de buitenste planeten. Natuurlijk mag zo’n strategie ook geen keurslijf worden en kun je bv tijdelijk één van de buitenste ‘planeten’ vervangen door een land tracker (vb s&p 500), of een nieuw flex-mix fonds enz. Maar zorg steeds voor een goeie kern met voldoende zwaartekracht. Het leuke hieraan is dat je aan de kern zo goed als geen omkijken hebt; AF doet dit trouwens al een voor ons. 😉
Toch een vraag….Nu het goud in 2de klasse speelt zijn er goud(mijn) fondsen verdwenen uit de selecties. Zelfs Carmg Patr had er bijna een indigestie van. Wrss hadden Blackrock mijnfondsen 2 jaar geleden wel dichter bij de kern gezeten…. Stel nu dat dit moment ook het geval is met ‘emerging’ ? Mss zitten die binnen 2 jaar ook een (tijdelijk) een divisie lager ? Daarom misschien wel een goed idee om zoals in de tekst hierboven staat zeker voor pure aandelen eerder global te gaan ?
“Emerging” landen zijn geografisch erg sterk verspreid, dus die globale categorie zal wel een belangrijke rol blijven spelen. Maar correcties zijn altijd mogelijk, vooral indien er zich bubbels vormen. Zowel globaal als in bepaalde EM regio’s. Ik ben een groot voorstander van ‘wereldwijd’ of ‘global’. Laat het maar aan de fondsbeheerder over om de juiste keuzes te maken. Ikzelf kan dat nooit zo goed als een goede fondsbeheerder.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be