We gaan verder met de analyse van ons fonds. Wat is het risico ? Wat is het mogelijke rendement ? En past dit fonds binnen onze defensieve portefeuille ?
Ik heb je in het eerste artikel gevraagd even na te denken: welk verlies ben je bereid te aanvaarden als je gaat beleggen?
Was het antwoord: geen enkel, dat houdt het verhaal hier op. Maar ben je bereid om een klein risico te nemen, laat ons zeggen een maximale (en hopelijk tijdelijke) daling van 5% tot 10% over één jaar, dan is er heel wat mogelijk.
We gaan onze fondsen dus selecteren op volatiliteit. Dit begrip beschrijft de mate waarin een fonds schommelt over een bepaalde periode. Er bestaan allerlei ingewikkelde theorieën rond volatiliteit en hoe je die berekent, maar daar raken we enkel van in de war. We benaderen dit begrip beter op een intuïtieve manier.
Om het begrip volatiliteit te leren aanvoelen, geef ik een voorbeeld van een heel erg volatiel fonds.
Bekijken we de grafiek van het fonds, dan zien we direct dat dit erg op en neer schommelt:
Maar ook de cijfers bevestigen dat: een verlies van -61% in 2008 en -24% in 2011, maar evengoed een stijging van +141% in 2009.
Als beginnende, defensieve belegger zal je wellicht niet goed slapen van een verlies van -61%, ondanks het feit dat dit het jaar nadien terug goed gemaakt is. Dergelijke fondsen zullen we dus niet selecteren.
Kijken we terug naar ons obligatiefonds, in de rendement tab, dan zien we dat ons fonds zich heel netjes gedraagt. Het verlies op jaarbasis was maximaal 1%. Je kan dit dus doen voor ieder fonds dat je onderzoekt: wat is de maximale daling op jaarbasis, en kan je daar mee leven ? Stel hierbij je eigen limiet, dit is voor iedereen anders. Dit is natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar geeft toch een goede indicatie.
Opgepast: in de Rating en Risco tab krijg je ook een Morningstar risico rating te zien. Deze rating beschrijft het relatieve risico t.o.v. andere fondsen binnen dezelfde categorie. D.w.z. een score “laag risico” voor een Emerging Markets fonds zal wellicht nog een vrij groot risico inhouden in absolute termen. Je moet dus weten welk risico er aan een fondsklasse kleeft, voor je deze rating kan gebruiken.
We willen natuurlijk een mooi rendement halen met de fondsen die we selecteren. Morningstar geeft ons in de rendement tab de rendementen over 1 dag, 1 week, … tot 10 jaar. De rendementen zijn berekend alsof het een rendement op jaarbasis betreft, dit heet het geannualiseerd rendement.
Bij de beoordeling van een doorsnee fonds zullen we de rendementen op korte termijn (<5 jaar) laten links liggen. Die zijn teveel onderhevig aan tijdelijke schommelingen. Stel dat je bijvoorbeeld een periode van 3 jaar bekijkt, waarvan het begin toevallig voor of na een beurscrash ligt, dan zien de resultaten er helemaal anders uit. Zelfs over 5 jaar moet je nog oppassen met dit effect.
Voor defensieve fondsen is dit probleem minder aan de orde: de fondsen die voor onze portefeuille in aanmerking komen hebben we reeds geselecteerd op lage volatiliteit. De cijfers kan je dus zonder veel valkuilen gebruiken. De rendementen zijn op 3 jaar (7,65%), 5 jaar(3,75%) en 10 jaar (3,16%).
Is dit nu een goed fonds? De eindbeoordeling laat ik aan jullie over.
Ik geef enkel een kleine tip mee: kijk eens naar de groene lijn op de grafiek op de rendement tab. Dat is het rendement van de index waarmee het fonds zich vergelijkt.
Kunnen obligatiefondsen ook dalen ? En onder welke omstandigheden ? Kunnen we hier mee rekening houden bij de selectie ? We bekijken dit in een volgend artikel.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Is het mogelijk van deze cursus eens up to date te maken? Als ik morningstar gebruik dan heb ik moeite om te volgen/begrijpen daar we ondertussen 2017 zijn.
Ik kijk wanneer ik daar wat tijd kan voor vrijmaken…
Zou willen leren beleggen. Ben bezig uw cursus te lezen! Is de cursus nog aangepast aan de datum van vandaag of zijn de cijfers verouderd? o.a. dit De rendementen Rorento zijn op 3 jaar (7,65%), 5 jaar(3,75%) en 10 jaar (3,16%). op deze link https://www.mijnkapitaal.be/cursus/leren-beleggen-beginners/een-fonds-onder-de-loupe-2/
We houden al die cijfers niet up-to-date, maar de principes blijven wel altijd geldig.
Dus als ik bij de les ben 3j 4,67 – 5 j 5,19 en 10 j 3,74 % heb het moeilijk om te leren. Maar ben de bijna als niets opbrengsten beu op spaarboekjes! Zie uw replic ook van Tak 21 verzekeringen maar als je meer dan 8 jaar ook maar iets van 1,5 tot 2 % krijgt met kosten eraf, is ook niet veel. Je stuurt ons ook naar spaargids waar ik ook elke dag op kijk! Dacht van eens te kijken naar Argenta Rabo en Deutsche bank fondsen. Denk dat mix fondsen beter zijn hé?
Correct. De wereld is de afgelopen jaren inderdaad veranderd en defensief betekent ook laag rendement.
Mixfondsen bieden volgens de beste manier om enig rendement te halen zonder dat de risico’s al te sterk oplopen. Maar neem best je tijd om je via onze site goed te informeren, want je moet wel begrijpen waaraan je begint.
Dus met mix fondsen heb je geen beleggingsdatum bv 3 jaar vervaldag. Maar verkoop je wanneer je wil? Ik zie bij DB zeer weinig instapkosten! Argenta duurder. Carmignac patrimoine A Eur En dan heb je RABO nog. Dus via bank is beterkoop dan BINCBANK bv?
Als we de grafiek van het Rorento fonds bekijken: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04BVZ&tab=1
We zien duidelijk dat de groene lijn van begin 2008 tot eind 2008 stijgend verloop. Als we dan naar het rendement van de index (= ook de groene lijn) kijken over 2008, zien we een percentage van -7.03 (dus een verlies). Hoe valt dit verschil te verklaren?
2de vraag: als we de tabel met rendementen van het fonds jaar na jaar vergelijken met de index, zien we dat het fonds het elk jaar beter doen dan de index (hogere winst% in goede jaren, lagere verlies% in minder goede jaren). En toch geeft de grafiek een totaal ander beeld??
1. het rendement van de index wordt nergens vermeld. Het cijfer van -7,03 is het relatieve verschil van het fonds t.o.v. de index, dus dit betekent dat het fonds in 2008 7,03% lager gepresteerd heeft dan zijn index.
2. Het fonds doet het sinds 2005 5 jaren slechter dan zijn index en 4 jaren beter. In de tabel daaronder zie je hoeveel dit cummulatief uitmaakt. Op 10 jaar vergeleken, doet het fonds het ieder jaar -1,16% slechter dan zijn index. Op 10 jaar is dat dus een verschil van een kleine 12% en dat zie je in de grafiek.
Het begrip volatiliteit en het relatieve van de rating komt mijn inziens goed naar voor wanneer men uw aangehaald fonds, Rorento, even vergelijkt met Threadneedle Monthly Extra Income Retail Net Inc, ISIN GB0008370826. Dit fonds wordt momenteel bij Binck aangeboden met 0% instapkosten. Het gaan voor deze 0% instapkosten kan ertoe leiden dat men een fonds aankoopt waar men na verloop van tijd ’s nachts wakker van ligt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be