About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
luc1961
Gast

Het indexfonds met ISIN code = FR0000018483 met als naam “SSgA Euro Corporate Industrials Bond Index Fund” is veranderd van naam en ISIN code. Bij rabobank in mijn portefeuille is dit nu LU0956453996 en heet nu “SSgA Luxembourg SICAV SSgA Euro Corporate ex-Financials Bond Index Fund P. Wat is dit nu en gaat het nog om hetzelfde ?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het gebeurt wel meer dat fondsen, en in dit specifieke geval ook trackers, wijzigen van naam, samengevoegd worden met een ander fonds enz… Volgens ik hier snel heb nagekeken, gaat het over hetzelfde fonds met dezelfde fondsbeheerder, maar is het fonds nu in Luxemburg gestationeerd. Fiscale redenen weet je wel !

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Wel daar ga ik niet op antwoorden want ik zou teveel beheerders op de tenen trappen. Dat die index er zelf niet al te veel van terecht brengt, kan voor hen een heel geldig excuus zijn. In mijn screenings over periodes van 5 jaar geeft de BEL20 Price Total Return ( met inbegrip van de coupons ) een gemiddeld rendement van -4,73 % per jaar. Dus geen aanrader ! Dat geeft je ook een idee wat voor heksentoeren onze pensioenfondsbeheerders moeten uithalen om een positief rendement te genereren. Voor wat de fondsenkeuze betreft: ik kies de fondsen niet omdat hun… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

En overal lees je dat je dient te beleggen in ETF’s omdat er zo weinig kosten zijn …

E J
Gast
E J

Hallo Al Fonds , Ik heb even een prospectus van een fonds nagelezen en daar staat ook gewoon in dat ze witholding tax moeten betalen op dividenden aan het bronland van de aandelen. Dat fonds zit in luxemburg en ontsnapt daarom aan belastingen op de dividenden die het fonds uitkeerd aan jou. Zoals Robokat stelt is dat dus hetzelfde voor een fonds en een tracker. Het verschil zit hem in de instapkosten, beheerskosten en uitstapkosten, die globaal genomen lager zijn voor de trackers (passief beheer) dan de fondsen (meestal actief beheer). Die hogere kunnen gerechtvaardigd zijn als je niet geloofd… Lees verder »

E J
Gast
E J

Wat ik hier schreef over belgische fondsen en trackers klopt dus blijkbaar (misschien?) niet meer:
Hier staat dat Beveks neit meer de roerende voorheffing kunnen recupereren:
http://www.mijnkapitaal.be/thema/nieuws/begrotingscontrole-juni-fondsbelegger-opnieuw-uitgeperst/
In het artikel stond er dat het nog neit duidelijk was of dit betekend dat distributie-beveks in belgische aandelen 2 keer belast worden. Is dit nu wel al duidelijk of nog steeds niet?

E J
Gast
E J

Bedankt Robokat, Ik zou eerder stellen dat het een argument is om niet in fondsen (en ik veronderstel dat hetzelfde geldt voor trackers) te beleggen met onderliggende belgische aandelen/obligaties maar de onderliggende aandelen/obligaties zelf te kopen. In dat geval betaal je maar 1 keer roerende voorheffing. Zowel bij kapitalisatie als distributie beveks moet het bevek roerende voorheffing betalen op de dividenden die het ontvangt. De verandering die in 2013 werd doorgevoerd maakt geen onderscheid tussen beiden. Het verschil dat de koper van het fonds zelf geen roerende voorheffing betaald op kapitalisatie maar wel op distributie heeft niets met deze wijziging… Lees verder »

E J
Gast
E J

Die fiscaliteit is inderdaad complex. Ik probeer het een beetje uit te zoeken maar vind veel tegenstrijdigheden. Neem nu dit Artikel van Robokat: http://www.mijnkapitaal.be/thema/nieuws/ishares-belgie/ Daar wordt beweerd dat Ishares in Ierland zijn en dat betekend dat we ontsnappen aan de dubbele belasting op dividenden. Als je echter de prospectus erop naleest staat er het volgende: Dividends, interest and capital gains (if any) which the Company receives with respect to its Investments (other than securities of Irish issuers) may be subject to taxes, including withholding taxes, in the countries in which the issuers of Investments are located. It is anticipated that… Lees verder »

Raf M
Gast
Raf M

Hoe zit het met de fiscaliteit omtrent indexfondsen en ETFs?

Kiwi-Banaan
Gast
Kiwi-Banaan

AlFonds onlangs postte jij toch dit over CP vs Eurostoxx ? http://www.mijnkapitaal.be/fondsen/carmignacfondsen-onder-de-loep/ Ook volgens de site van Morningstar blijkt C.P. dit jaar 4.9% onder zijn referentieindex van mixed funds te presteren : Morningstar In zoverre C.P. met enige referentieindex te vergelijken valt natuurlijk gezien zijn erg flexibel karakter :o) Nu niet dat ik daar blij mee ben met de huidige underperformance, gezien ik C.P. en C.I. al jaren in portefeuille heb. Maar dit terzijde, we zullen zien wat het op lange termijn geeft. Had vorig jaar toch her en der meerdere artikels van kritiek gelezen dat C.P. te groot geworden… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Beste Kiwi-Banaan, ik voel me altijd ongemakkelijk als de journalisten niet meer weten wat te schrijven en dan maar mekaar beginnen te interviewen. Op onze VRT bespreken ze onderling ook alle wereldproblemen en vinden ze mekaar hoe langer hoe belangrijker.
Waar zijn zijn gegevens die dat moeten aantonen ?
Voor sommigen werd C. Patrimoine ook te groot en zouden er problemen volgen. Ondertussen klopt C.P. nog elke dag zonder veel moeite de Euro Stoxx.
Ik ben niet overtuigd !

Kiwi-Banaan
Gast
Kiwi-Banaan

‘Resutaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ is ook iets om in overweging te nemen bij aankoop van populaire fondsen die historisch goed presteerden en daardoor (te) veel in trek zijn bij de grote massa. Als een fonds TE groot wordt, speelt dit blijkbaar zeer sterk in het nadeel.

Zie ook volgende grafiek (Fonds prestaties van Fondsbeheerders volgens het vermogen dat ze beheren) :
Prestaties van Fondsbeheerders UK

En dit recent interview : Groter Beter ? Niet voor Fondsen

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Mijn collega raakt hier één van mijn stokpaardjes en dan kan een reactie natuurlijk niet uitblijven. Ik stel me niet zozeer vragen bij het nut van trackers maar ik erger me werkelijk aan de argumenten die door de distributeurs van indexvolgers gebruikt worden bij het in de markt zetten van die trackers en de risico’s van synthetische trackers die men meestal niet vermeldt. Als er zoveel ETF’s zijn zoals Robokat vermeldt, dan zal daar volgens de Wet van Pareto ook wel een massa “rommel” tussen zitten. Meestal zie je echter maar twee elementen om ze te promoten: 1°: er zijn… Lees verder »

TK14
Gast
TK14

Robokat,

Bedankt voor de reactie… Ik had zojuist de aparte rubriek van trackers gevonden op Morningstar en daarbij inderdaad vastgesteld dat dikwijls ETF of het woord tracker of index in de naam voorkomt… Voor mij zijn trackers en indexfondsen totaal nieuw en wou er toch eens in gaan neuzen…

TK14
Gast
TK14

Hoe kan je (het snelst) zien (bv. op Morningstar of bij Binck, Rabobank,…) dat een fonds een indexfonds of een tracker is? Is dit ergens af te leiden uit de naam? of…?

luc1961
Gast

Het fonds SSGA euro Corporate kan men kopen bij Rabobank zonder instapkosten.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be