Telkens de onrust op de financiële markten toeneemt, krijgen we dezelfde vraag van lezers die in fondsen beleggen: wat indien mijn bank omvalt? Ben ik dan alles kwijt?
Het antwoord is erg duidelijk: natuurlijk niet. We leggen in enkele stappen uit waarom.
Een fonds is een beleggingsvennootschap. Een fonds is dus een zelfstandig bedrijf, met een eigen raad van bestuur, een eigen ondernemingsnummer enz…
Juridisch gezien staat het fonds dus volledig los van de bank die het fonds verkoopt. Hoewel ze soms de naam van een (groot)bank dragen, worden ze uitgegeven door fondsenhuizen die los staan van de bank.
Als je een fonds koopt, wordt je aandeelhouder van die beleggingsvennootschap. Je bent dus juridisch gezien een stukje eigenaar.
Je bank verkoopt je een fonds, en jij bent dus juridische eigenaar van dat fonds. De bank staat meestal zelfs niet eens in voor het bewaren van het fonds. Die taak wordt overgelaten aan een bewaarbedrijf of zgn. custodian.
Custodians zijn gespecialiseerde bedrijven die dus effecten bewaren voor de klanten. Het zijn bedrijven die weinig risico’s nemen en ook los staan van je bank.
Het fonds is dus op geen enkele manier verbonden met je bank, die in feite enkel een verkoopskanaal is.
Indien je bank omvalt, is er relatief weinig aan de hand. Jij blijft eigenaar van je fonds en dat fonds is veilig opgeborgen bij de custodian. Je zal enkel tijdelijk niet meer kunnen handelen in dat fonds, dus is verkoop niet mogelijk.
We nemen een echt gebeurd voorbeeld.
Toen Kaupthing bank failliet ging, kregen beleggers vanaf 9 oktober 2008 geen toegang meer tot hun effectenrekening. In januari 2009 werden deze effectenrekeningen overgedragen naar het toenmalige Landbouwkrediet en vanaf 20 februari hadden alle klanten terug volledige toegang.
De effecten van de klanten bij Kaupthing bank waren dus op geen enkele manier betrokken bij het faillisement, er was enkel het praktische probleem om die effecten terug aan die klant beschikbaar te stellen via een andere bank. Weet dat zoiets wel een tijdje kan duren.
Kan een fonds failliet gaan? Het is vrij zeldzaam, maar onmogelijk is dat niet.
Vooral bij zgn. hedge funds (hefboom fondsen – niet te verwarren met hedged fondsen), die grote risico’s durven nemen, zijn er wel wat voorbeelden waarbij fonds zelf het loodje legde.
De kans dat zoiets voorvalt met de fondsen die in België verkrijgbaar zijn voor particulieren, is heel erg klein. Fondsen moeten aan strenge regels voldoen qua spreiding, de mate waarin ze derivaten bij één enkele tegenpartij mogen afsluiten enz…
Uiteraard kan je met sommige fondsen wel heel veel geld kwijtraken, puur door het beleggingsbeleid. Wie bijvoorbeeld 5 jaar geleden in mijnbouwfondsen investeerde, zal weinig plezier beleefd hebben aan zijn investering met verliezen die oplopen tot -80%.
De keuze voor de juiste fondsen is dus heel belangrijk, alsook een voldoende spreiding over verschillende fondsen van verschillende fondsenhuizen
Een totaal andere categorie zijn de zgn. gestructureerde producten. Vrijwel alle producten met kapitaalbescherming vallen onder deze categorie. Heel misleidend is dat deze soms “fund” in hun naam dragen, maar fondsen zijn ze niet. Het zijn een soort (bank)obligaties en dat maakt een heel verschil.
Als je een gestructureerd product koopt, dan wordt je geen eigenaar zoals bij een echt fonds, maar wordt jij schuldeiser van de uitgever van dat product. Als die uitgever failliet gaat, dan kan je (net zoals andere schuldeisers) proberen je geld terug te krijgen. Is die uitgever een bank, dan bestaat de kans dat men die bank probeert te redden via de zgn. bail-in regeling (lees ons artikel over de bail-in hier). Als de situatie heel erg is, trekt men obligatiehouders mee in bad. Gestructureerde producten komen daarvoor in aanmerking en dan raak je wellicht ook een deel van je kapitaal kwijt.
Wie zich dus zorgen maakt over de financiele gezondheid van zijn bank, moet zich vooral zorgen maken over welke gestructureerde producten hij in portefeuille heeft en welke de uitgever van die producten is.
@Robokat_MK
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
ING dakfondsen zitten bij NN. Stel dat het daar fout loopt, ben ik dan nog eigenaar van de onderliggende fondsen?
Fonds of dakfonds maakt niet uit. Alles wat je in het artikel leest blijft geldig.
Is het mogelijk dat mijn bank de fondsen of obligaties of aandelen die in mijn portefeuille zijn aan derden tijdelijk uitleent of in pand geeft. Wat gebeurt er dan indien mijn bank of de derde partij in faling gaat?
De meeste banken doen dit niet, met uitzondering van enkele buitenlandse brokers.
Uitlenen gebeurt altijd met onderpand, dat minstens de waarde van het uitgeleende effect heeft (soms zelfs meer) en dus je vangnet vormt.
Bij mijn weten is er zelfs tijdens de crash van 2008 en bankencrisis nooit een accident gebeurd en zijn de verplichtingen naar klanten toe altijd nagekomen.
Hoe zit dat met Private Invest Best Managers van Deutsche Bank? Staat dat volledig los van DB en is dus veilig bij een faillissement van de bank?
Ja. We plannen trouwens een artikel over PI Best Managers.
Als mijn fonds niet bewaard wordt bij de bank, maar bij een fondsenhuis. Waarom moest ik jaren geleden dan elk jaar een bewaarloon betalen? Ik betaalde dus eigenlijk lucht?
Bewaarloon behoort bij het verdienmodel van banken. Internetbanken, die heel lage kosten hebben, laten die vaak vallen.
Vandaag nog gehoord: De lage rentes snijden in de winstgevendheid van banken. Ofwel ontslaan ze nog meer mensen, ofwel gaan ze de onkosten optrekken…
@Robokat (Carl De Ridder) Heb je al nieuws ivm die vragen voor DB, DI en Kaldemorgen?
Lees deze reactie.
Ik vermoed dat bij de pensioenspaarfondsen een soortgelijke situatie is. Wat er met het pensioenspaarfonds van Recordbank gaat gebeuren na samensmelting met ING vraag ik me wel af. Wordt dit omgezet naar het ING Starfund of blijft dit afzonderlijk bestaan?
Ik denk niet dat iemand daar op dit ogenblik een antwoord kan op geven.
En als ze daar op één of ander moment zouden over beslissen, dan zullen ze toch jouw toestemming moeten vragen. Zonder jouw goedkeuring geen overdracht.
Wat met fondsen die uitgegeven worden door de bank zelf ? bv fondsen van BNP Paribas Fortis.
Fondsen worden niet uitgegeven door banken, hoewel het misleidend is dat die meestal de naam van de bank dragen. De fondsen van BNP Paribas worden uitgegeven door BNP Paribas Investment Partners. Bij Belfius is dat duidelijker, daar heet het fondsenhuis “Candriam”.
Ik ga het artikel zo dadelijk nog een update geven, want banken geven wel producten uit die soms met fondsen verward worden: de zgn. gestructureerde producten. En daar is het verhaal helemaal anders.
Ook de verzekeringen van de bank worden uitgegven door een andere maatschappij: bij ING is dat ING Insurance, bij BNP P is dat Ageas,….
En de (dak)fondsen van ING vroeger zitten allemaal bij NN als ik het goed doorheb.
NN Investment Management om precies te zijn.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be