About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

52 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
3 jaren geleden

@ Marc & Carl, bedankt voor de reacties. Zal de lectuur eens goed bestuderen vooraleer ik mij op dat “beleggingspad” waag.
Met vriendelijke groet!

Jan
Jan
3 jaren geleden

Als je een leek bent in allemaal die zaken en je wil wat geld in het Mixerfonds steken, weet je dan voldoende als je de cursus “leer beleggen” eens goed leest? Het wordt na het lezen van dit alles (nu over GOGI) wat ingewikkeld. Daarom deze vraag…..

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Jan

Ik zou je die lectuur zeker eerst aanraden. Dan langzaam opstarten, liefst met gespreide stortingen.
Eens de motor aan de gang, kan je verder schakelen.
Komt er iets op je pad dat vragen oproept, dan weet je ons te vinden.

IllBeBack
IllBeBack
4 jaren geleden

Ik heb de berekeningen gedaan voor het Mixer fonds (kan trouwens met eender welk fonds).

Zelfs met een AV1L120 die dagelijks wordt aangepast zijn de resultaten gelijkaardig.

Dat het per toeval goed heeft gewerkt voor die periodes in 2015 is uiteraard geen garantie dat het altijd goed zal werken.

Wat betreft het feit dat je de stijgende periodes niet kwijt bent: er is natuurlijk ook een “opportunity cost”. Als je van een fonds met een gemiddeld rendement van 4% maar 70% van de stijging meeneemt, dan heb je uiteindelijk maar 2,8%. Je zal dan misschien vermijden dat je bij een eerste terugval op verlies zit maar je moet daar wel een heel stuk van je rendement voor inleveren.

Het blijft dus zeer moeilijk om een goede “momentum” indicator te vinden …

IllBeBack
IllBeBack
4 jaren geleden

Ik heb even een simulatie gemaakt van de GOGI score sinds 01/01/2009.

Ik ben uitgegaan van een gemiddeld rendement van 5,9% (berekend sinds 2005, enkel de laatste 5 jaar in rekening brengen levert volgens mij niet echt een realistisch rendement gezien de prestatie sinds 2009 ook mee het resultaat is van de terugval in 2007/2008).

Spijtig genoeg kan ik hier geen grafiek toevoegen. Volgens mijn bevindingen zou een STOP van toepassing geweest zijn in de volgende periodes:

10/09/2009 t.e.m. 11/03/2011
18/06/2012 t.e.m. 06/03/2014
30/05/2014 t.e.m. 21/08/2015

Dit zijn allemaal periodes die bijna continu stijgend geweest zijn (13,08%, 15,22% en 8,01%).
Ik begrijp dus niet hoe je met deze benadering een beter rendement kan halen (je zou met dit systeem niet belegd hebben gedurende meer dan 1/3de van de stijging van het fonds).

Wat doe ik verkeerd?

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  IllBeBack

Als je alleen belegt op die momenten dat het fonds onder zijn gemiddelde rendement draait, dan moet je toch winst genereren. Dat kan niet anders.
Die stijgende periodes ben je niet kwijt, want daar profiteer je van mee omdat je dan in de markt bent.
Je vermijdt wel dat je op te dure momenten bijstort en bij de eerste terugval op verlies zit.
Maar een goeie raad: wacht de artikels van morgen en overmorgen af: Wilfried heeft nog heel wat in petto en zo kan je het ook eens van iemand anders horen. Op een totaal ander manier aangebracht.

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Jullie hanteren een veiligheidsbuffer van 10% voor het mixerfonds. Vandaar die x0,90.
Als ik een veiligheidsbuffer van 25% wil en dus x0,75 doe. Is dit dan correct?

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Perfect, een bank vooruit en een kus van de juffrouw.
Ik wil er echter aan toevoegen dat dat niet veel verschil maakt: de GOGI is vrij volatiel.

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Ik neem aan dat een fonds toch wel flink moet dalen om 75% van zijn langjarig gemiddelde te bereiken?

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Dus de 0,90 aanpassen naar 0,75 maakt eigenlijk geen verschil? Ik wil eigenlijk eens experimenteren en zien hoe die verschillen zich gaan verhouden tussen een 0,90 en 0,75. Maar hoe bedoel je ‘Gogi is vrij volatiel’. GOGI geeft toch gewoon het rendement weer van een onderliggend fonds.

Roland
Roland
4 jaren geleden

Ik begrijp de term “…voortschrijdend gemiddelde …” hier niet. De term Y1 in de formule is toch geen gemiddelde? Het is het rendement tussen 2 tijdstippen?

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Ik bedoel daarmee dat GOGI vrij heftig beweegt: je gaat zien dat als de 90% limiet doorbroken wordt, terzelfder tijd meestal ook de 75% doorbroken wordt.
Je zal zien als je ze allebei uitrekent, dat er weinig fondsen zijn die twee verschillende scores tonen.

Veron Degraeve
4 jaren geleden

Kan het dat de resultaten van het flexerfonds maar éénmaal per maand worden gepubliceerd en dat dit de reden is waarom dec nog niet beschikbaar is
Waar vind ik op bestendige wijze de GOGI resultaten van de flexerfondsen.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Veron Degraeve

Mijn collega publiceert die telkens er iets verandert. Nu allemaal STOP.

Roland
Roland
4 jaren geleden

Ik zou nog graag 2 opmerkingen maken:
1) het verleden. Over welk verleden gaat het hier, periode tussen 2009-2015? De koersen waren minder evolutief dan 2015/? Wat toen geldig was en goede resultaten opleverde is nu misschien niet geldig…
2) seizoenseffecten en het zomerdipje: deze opmerking verwondert mij sterk dat er seizoenseffecten in fondsenkoersen zitten. Ik dacht dat dit al bewezen was… dat dit niet bestaat (sell in may….). Ik verwijs graag naar het artikel van Al Fonds van 19/12/16 en de grafiek Eurostoxx50.
In 2015 was het zomerdipje 1/10/15, in 2016 heeft men er 2: 10/3/16 en 01/07/16. Dit is toch geen synchroon fenomeen? En vandaar dat er (soms) foute adviezen berekend worden.

Roland
Roland
4 jaren geleden

Het advies STOP/NOGO wordt, volgens mij, soms onterecht gegeven omdat in het verleden (1 jaar terug) er een sterke terugval was van de koers. Dit komt grotendeels door het volatief gedrag van de koersen in het verleden:2015/2016. Voor een bepaald fonds kwam op 1okt2016 een STOP/NOGO en op 1dec2016 een ALLOW/SPREAD, alhoewel de koers (op 1dec2016) wel hoger is. Het was dus beter toch bij te kopen op 1okt2016.
Dit komt omdat in de formule van GOGI, de variabele Y1 slechts berekend wordt met fondswaardes van 2 datums: fondswaarde op de meest recente datum (vb 1dec2016) en de fondswaarde 1 jaar terug (vb 1dec2015).
Het is voldoende dat er juist een dipje was op 1dec2015 om het advies STOP te geven. Zou het niet beter zijn om het volatief karakter van het verleden wat af te zwakken door te vergelijken met de gemiddelde koers van het verlopen jaar ipv een enkele waarde van 1 jaar terug?

Roland
Roland
4 jaren geleden

Er staat: “… In het ergste geval sla je eens onterecht enkele maanden over in de loop van meerdere jaren waarover je je instap spreidt….” De werkelijkheid is dat voor ongeveer de helft van alle periodes men een STOP krijgt. Kijk eens naar de formule en doe eens een simulatie. Kijk eens bijvoorbeeld naar BGF Global Allocation A2 EUR (LU0171283459). Veronderstel nu dat ik wil starten op 15/9/2014 met periodiek beleggen (2xper maand). Van de 57 periodes in het recente verleden heb ik 31 STOP periodes (meer dan de helft).

Roland
Roland
4 jaren geleden

Ik haal enkel uw woorden aan: “enkele maanden een STOP over meerdere jaren”. Dit is niet correct. Het gaat meer dan enkele maanden…Mijn simulatie wijst uit dat er 54% STOPs aanwezig zijn over een periode van een goed 2 jaar. De resultaten (cijfers) van uw simulaties kan ik hier niet vinden. Ik zal dan zelf maar simulaties uitvoeren en conclusies trekken.

Veron Degraeve
4 jaren geleden

Ik lees de discussies over spread en stop en denk dat de stops heel terecht en zeer zinvol zijn. Zoals voor aandelen probeer je eerder bij een dip dan een top te kopen.
Wat me echter intrigeert is, wanneer krijgt de mixer, flexer…. een spread of stop. Moeten alle fondsen of een bepaald percentage spread of stop krijgen om het geheel een spread of stop toe te kennen.
Kan me voorstellen dat héél zelden alle fondsen tegelijjkertijd spread of stop krijgen.

Veron Degraeve
4 jaren geleden

Ik heb de gerelateerde artikelen meermaals gelezen , maar zie geen antwoord hoe men voor het “volledige” fonds, mixer of bv flexer tot een conclusie spread of stop komt.
Ik herhaal mijn vraag, gezien men stelt dat de mixer of bv flexer best aangekocht worden als geheel, ik me afvraag of om tot een spread of stop advies te komen ALLE individuele fondsen op spread moeten staan opdat het mixerfonds het advies spread kan krijgen.
Het lijkt me moeilijk dat alle individuele fondsen tegelijkertijd hetzelfde advies krijgen

Roland
Roland
4 jaren geleden

Het is voor mij nog onduidelijk hoe men de “koers” van de Flexer berekent. Is dit de som van de koersen van de onderliggende fondsen (eventueel gedeeld door een konstante)?

jempi25
jempi25
5 jaren geleden

Zou dit zelf eens willen doen! Niet dat ik jullie kennis niet vertrouw maar gewoon om dit eens zelf te doen!

welke kolommen moet ik dan gebruiken bv voor de 1 jaar rendement ( av1 of am 1 ) het ( lange termijnrendement )
ALLOW= (Rendement 1 jaar) < (langetermijn rendement * 0,90)

En als ik de formule ingeef in de Franky of GOGImatic krijg ik niets van cijfers
=ALS(OF(AM1<120;AV1<0);”NOSCORE”; ALS(Y1<(AV1*0,90);”ALLOW”;”NOGO”))

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  jempi25

De juiste formules worden in de artikels vermeld.

Luc Van Keer
5 jaren geleden

Ik heb de afgelopen week de meeste van jullie artikels betreffende screening van fondsen gelezen. Zeer interessant.
Graag kreeg ik ook de paswoorden voor de “gogi” bestanden toegestuurd. Ik heb me hiervoor enkele dagen geleden ingeschreven op de nieuwsbrief, maar tot op heden nog geen code ontvangen (wel al 3 nieuwsbrieven)

Bedankt.

Jan
Jan
5 jaren geleden

Hoe geraak je eigenlijk aan historische NIW van fondsen die niet door jullie worden opgevolgd? Ik heb er al een paar terug gevonden op de websites van de fondsbeheerders, maar lang niet allemaal. En een mooie tabel met alle NIW door de jaren heen is blijkbaar door de fondsbeheerders niet makkelijk op te stellen en bij te houden…

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jan

Als het interessante fondsen zijn, dan hoor ik graag welke.
Ik vraag ze de laatste tijd meestal op bij de fondsbeheerders zelf. Dat wil nog niet zeggen dat je ze zal ontvangen.
Als ik me niet vergis, zijn de koersen van aandelen op meerdere plaatsen beschikbaar. Ik vind dat dat van fondsen ook zo zou moeten zijn.

Rentmeester
Rentmeester
5 jaren geleden

Leuk, data mining vermengd met een ponzi game 😉
Een soort van technische analyse, toch ?
Hoe bepalen jullie de parameter van het verwachte lange termijn rendement nu de risicovrije rente tegen de nul is geparkeerd ?

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Rentmeester

Ik vrees dat je op het verkeerde spoor zit en meer van GOGI verwacht dan er inzit.
In tegenstelling tot technische analyses die koop- en verkoopsignalen proberen aan te duiden, geeft GOGI alleen aan wanneer je beter niet bijstort. In onze backtesting verbeterde dat het rendement van een gespreide instap. Als je dit jaar gestopt was met bijstorten bij NOGO dan zat je nu niet op verlies zoals sommigen.

jempi
jempi
5 jaren geleden

Al Fonds ben bezig te lezen zoals je me geschreven heb in een reactie!
Maar GOGI Momentum is het verschil tussen percentuele verschil tussen AV1 en Y1,
Deze First Eagle Amundi Int AU K €
AV1 11% en Y1 8,41 % is momentum -22 %!
Hoe kom je daaraan?
Vraag gewoon uitleg en het is geen kritiek hé. Bijleren is de boodschap.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  jempi

AV is het gemiddelde dat het fonds jaarlijks haalt. Y1 is het resultaat van het laatste jaar.
Hoeveel % lager is dat resultaat ten opzichte van het gemiddelde.
Het laatste jaar lager dan gemiddeld = ALLOW en het laatste jaar hoger dan gemiddelde= NOGO.

Het Manneke
Het Manneke
5 jaren geleden

AV1L120 zou volgens de handleiding het gemiddelde zijn over 5 jaar of 120 maanden.
Zit hier een een klein foutje : het aantal maanden 5 X 12 = 60 of L120 of begrijp ik het verkeerd ?
Het systeem lijkt mijns inziens ook sterk op de 200 , 100 en 50 daags lopende gemiddelden die typisch zijn voor aandelen marktindexen en grafieken waarop dan ook signalen zoals RSI en de daarbij horende koop/verkoop triggers worden afgeleid.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Het Manneke

Cijfers worden genoteerd per halve maand. Elke maand twee noteringen en dit gedurende 5 jaar = 120 noteringen. (2 x 12 x 5 + 120)
Nu kan je iets al snel beoordelen als oude wijn in nieuwe vaten en je daar smalend boven zetten. Je moet toch wel eens ernstig onze GOGI bekijken want onze cijfers gelijken totaal niet op die langlopende gemiddelden en de conclusie die wij daaruit trekken, heb ik ook nog nergens gezien.

Het Manneke
Het Manneke
5 jaren geleden

Nooit iets bedoeld als oude of nieuwe wijn. Sorry als dat zo overgekomen is.
Ok begrepen waar de 120 vandaan komt.

Kevin B
Kevin B
5 jaren geleden

Oorspronkelijk gebruikten we de RSloss als indicator om te verkopen, vervalt dit nu door het GOGI system (want nu krijg je volgens mij net een ALLOW als de waarden drastisch gezakt zijn). Hoe gaan we hiermee om ?

Bram B
Bram B
5 jaren geleden

Is het een idee om je geld dat je maandelijks in je fonds zou steken in tijden van een NOGO “cash” te houden en in het geval van een ALLOW het voorlopig gespaarde geld in je portefeuille te steken? Ik heb het dan in het bijzonder over een keyplan opgebouwd op basis van mixerfondsen. Of breek je daar een bepaald principe van gespreid instappen. Ik besef dat een ALLOW dan nog steeds geen garantie geeft op een goeie prijs en dat je dus plots veel geld investeert aan een slechte prijs. Ik vermoed ook dat NOGO zich een lange tijd kan voordoen? Graag jullie mening hierover.

EricB
5 jaren geleden

Zouden jullie in de volgende GOGI excel sheet een kolom willen toevoegen (bvb Portefeuille) die we kunnen gebruiken om in één klik de fondsen van de Mixer of Flexer te filteren?

Rudi
Rudi
5 jaren geleden

Eigenlijk zou Morningstar dat moeten opnemen in hun cijfers.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

52
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x