About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guido
Guido
5 jaren geleden

Ik heb via Medirect een bedrag belegd in Mixerfonds. Hoe werkt het verder: moet ik zelf periodiek nakijken of de samenstelling van het Mixerfonds gewijzigd is en de overeenstemmende ver- en aankopen doen, of gebeurt dat automatisch?

Guido
Guido
5 jaren geleden

Dank voor het duidelijk antwoord.

juluscesar
juluscesar
5 jaren geleden

Ik kan het artikel wel voor het grootste gedeelte volgen. Toch is zoals met alles; de werkelijkheid veel genuanceerder en speelt de productverkoper(adviseur ;-)) ook nog andere rollen binnen familie vermogens. In sommige gevallen een beetje vgl met de huisarts en niet iedereen is gelukkig met een huisartsen praktijk (mijn kapitaal fondsen)
Goed ik speel even de advocaat van de duivel en duw eventjes ongenuanceerd deze vraag onder de neus;
Waarom moeten we dan nog gogi gaan bepalen als als er x-aantal fondsbeheerders dit eigenlijk in onze plaats voor ons zouden moeten doen.

Hierbij denk ik nog eens terug aan de oudere discussies op een ander forum waarbij ik moest aandringen (lucs gewijs) bij AF om over te gaan tot een selectie fondsen waar er geen werk aan was als belegger. Tja mssch is dit inderdaad niet mogelijk en moet je bv nog altijd zelf (of door een adviseur) in en uitstap gaan bepalen ??(kwestie ook van verantwoordelijkheid te leggen)

Concreet we hebben al een tijdje een nogo en bijna weer een allow…maar zie na dit weekend …. Zou mij toch straf lijken mochten we een situatie krijgen waarbij een instappen in een toekomstige correctie of afvlakking een inhalen door inzet van rustende cash de Trump en Macron rally mogelijk maakt.
Tenzij het natuurlijk om DE correctie zou gaan.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden

Heel wat fondsen vermelden in hun reglement ook een limiet voor cash. Bovendien kan je moeilijk van een beheerder van een aandelenfonds verwachten dat hij in zijn verslag aangeeft dat hij voor 100% in cash zit.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  juluscesar

De markten overdrijven altijd: dat kan je zien op de grafiek van de psyche van de belegger.
Als de markten stijgen beginnen steeds meer beleggers aankooporders in te voeren en geven zo een boost aan die hausse. Daarna komt er een daling want er zijn er steeds meer en meer die hun winst nemen.
De GOGI geeft aan wanneer het te snel begint te gaan zodat je kan stoppen met aankopen en… vermijdt dat je bij de eerstvolgende correctie met een negatief rendement staat te blinken.
Ik werk aan een artikel om dat aan te tonen: ik dacht dat de publicatie voor één dezer dagen zou zijn maar door de verkiezingsuitslag in Frankrijk en de daaropvolgende opstoot van de beurzen, zal het nog wat langer duren, moet ik toegeven.
Je gaat dan duidelijk kunnen zien hoe sterk die GOGI wel is.
Alhoewel iedereen wel weet dat je bij beleggen je emoties dient uit te schakelen, blijkt dat bij vele beleggers niet te lukken. Geduld is een mooie deugd…

juluscesar
juluscesar
5 jaren geleden

Laat nu juist mijn ervaring zijn dat die bank adviseur dat dikwijls in jouw plaats doen; de emoties uitschakelen.

juluscesar
juluscesar
5 jaren geleden

Ook dit is weer een sterke veralgemening , net zoals luc ten onrechte denkt dat de ‘relatiebeheerder’ niet direct in aandelen zou gaan en naast fondsen vooral tak beleggingen zou doen. Dat er ook altijd direct herbelegd moet worden kan ik tegenspreken…..

Als het misloopt krijg je namelijk gewoon een ‘nieuwe’ adviseur. 😉

E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
5 jaren geleden

Ben als totale leek in Mei 2013 (toen niet het meest geschikte moment, omdat ik na enkele maanden al opkeek tegen een “serieus” verlies) voor het eerst met de aankoop van Kern- en mix(er)fondsen – gecombineerd met enkele trackers en andere (sateliet)fondsen begonnen en volg nu nog steeds de MIJN KAPITAAL-strategie. Heb nog geen echte “crash” meegemaakt, wel al enkele “ferme” correcties en na bijna vier jaar ben ik best tevreden en fier over de positieve rendementen van mijn diverse fondsen-porto’s. Kan dus alleen maar beamen dat hetgeen hier ter kennis wordt gebracht, zeer zeker interessant is voor beginnende/gedisciplineerde beleggers.
Zijn verleden week (naar periodieke gewoonte) nog bij de persoonlijke adviseur van onze bank langsgeweest. De voorbije twee jaren zijn zijn adviezen vrij beperkt, is hij het met de keuze van onze aankopen eens en past hij de waarden mbt onze “financial IDs” aan, zodat wij verder aan de slag kunnen blijven. Dat geeft mij dan weer eens het gevoel dat ik als “kleine bankier” goed bezig ben geweest…..en dit alles dank zijn met MK-team!

Leon
5 jaren geleden

Bij flexibele fondsen is de fiscaliteit ook flexibel. Dit hangt af van de verdeling aandelen/obligaties. Bij verkoop dus eerst informeren hoe die verdeling op dat ogenblik is. Zouden de vermogensbeheerders daarmee rekening houden?

juluscesar
juluscesar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Leon

NEE; in tegendeel ze proberen bv van die fondsen te verkopen die altijd ‘uitkeren’. Ook al zit dit vol met vooral aandelen en hogere finaci¨le magic…en eten die fondsne zichzelf op in slechte tijden.
Je betaald dan op de uitkering in slechte tijden 30% rv op jouw eigen kapitaal.

maar ja de klant krijgt het gevoel te rentenieren en de bank doet het naar zijn gevoel goed.
Ook veel makkelijker en lui dan zo nu en dan een order tot verkoop te moeten ingeven…voor jaren geen gezwets van de klant.

Kenneth
Kenneth
5 jaren geleden

Soms vraag ik me af of de vermogensbeheerders niet kunnen intekenen op andere (hoger) renderende producten waar wij als particuliere belegger niet op kunnen intekenen. Ik denk dan aan sommige obligaties ? Enkele jaren geleden kon ik via een vriend die toe werkte bij een beursvennootschap achtergestelde obligaties kopen van KBC met meer dan 5% rendement. Die heb ik van mijn bankier nooit aangeboden gekregen. Zou daar een verschil in kunnen liggen ? Nu werkt die vriend bij grootbank en krijg ik dergelijke aanbiedingen niet meer. Ik ben sindsdien naar de Mixer overgeschakeld, maar die 5% jaarlijks heb ik sindsdien spijtig genoeg niet meer gehaald.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Kenneth

Ik heb ooit obligaties gekocht met een jaarlijkse rente van 13,75% (bruto).
Kijk voor obligaties niet naar het verleden om te vergelijken: de tijden (en de rente) zijn drastisch veranderd.

Kenneth
Kenneth
5 jaren geleden

ok, ik heb ook nog kasbons gehad aan 13% (35 jaar geleden), maar waar ik van spreek is een jaar of 3 geleden toen de intresten op de spaarboekjes (nog) tussen 1à2% lagen. Kan maar mijn ervaringen delen wat hun mogelijke meerwaarde kan zijn. Een hypothese : Als ze als institutionele beleggers hogere opbrengsten krijgen zouden ze dit (deels) kunnen uitkeren dan hun investeerders. Zo krijg je als klant meer opbrengst dan bij de grootbank en houden zij er ook wat aan over (+ commissies). Weet totaal niet of dit klopt, maar zo zou ik het doen.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Kenneth

Je moet zeker die voorwaardelijke wijs (zou) niet aanhouden, want ze doen dat al op die manier.
Naast kapitalisatievarianten en distributievarianten bestaan er ook varianten voor institutionelen. Naast de instapkost en de beheerskost steken ze ook dat verschil op zak.
Van sommige pensioenspaarfondsen heb ik die varianten ook in mijn databestand zitten: ik publiceer die niet, maar kan daardoor wel zien wat er aan de strijkstok blijft plakken.

juluscesar
juluscesar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Kenneth

De KBC obligatie waarvan sprake was een erg diep achtergestelde en viel eigenlijk helemaal buiten enige als de bank in slecht vaarwater zou komen. (dus nog voor eigenlijk in faling gaan van de gehele bank.

Het werd mij dan ook zo uitgelegd dat de klanten van de bank een profiel wordt aangemeten en dat deze obligatie omwille van het zeer hoge risico/valkuilen zo goed als bij geen enkele particulier kon geplaatst worden.

Zelf kreeg ik de raad indien ik ze toch wenste te kopen dit te doen bij Binck waar ze op de secundaire markt redelijk gunstig kort na de aanbieding noteerde. Binck stelt immers geen intern profiel op van de klanten….hierbij kreeg ik duidelijk het advies van KBC dit niet te kopen. Na wat aandringen kwamen ze enige tijd daarna met een paar andere obligaties voldoende onder pari; inclusief een correcte melding en afhandeling als ze verkoopsrijp waren.
Mssch wel de laatste ronde scoren met obligaties ?

Luc
Luc
5 jaren geleden

Allemaal heel juist. Je ziet ook dikwijls bij “private banking” dat het gaat om mensen die hun geld liever in handen van een bankier geven waar ze wél vertrouwen in hebben. De kosten nemen ze er maar voor lief bij. Jammer maar zo verdient iedereen zijn (belegde) boterham.

Ik zou haast schrijven “moet een private banker nu echt voor een groot stuk in individuele aandelen beleggen zou hij door zijn selectie een onderscheid kunnen maken”. Uit eigen ervaring kan ik niet anders dan zeggen dat dit de beste activa zijn. Als het goed gaat gaan ze stukken sneller omhoog dan al die gemengde fondsen MAAR als het even minder is gaat ze ook rapper omlaag.

Een private banker zal waarschijnlijk quasi nooit individuele aandelen kopen. Ze hebben liever fondsen waar ze sowieso al een commissie van ontvangen en waar ze zelf nog een beheerscommissie op berekenen. Om nog maar te zwijgen van instapkosten. En dan nog continu verkopen en kopen met telkens… opnieuw instapkosten. Maar denk niet dat ze het daarvoor doen, neen hoor, daar zit een weldoordachte strategie achter.

Voor tak-21 en 23 hebben ze veelal ook een zwak, zeker voor mensen met defensief profiel.

In elk geval ben ik blij vast te stellen dat jullie mijn visie delen. Tientallen jaren terug was ik zo al een beetje de “communist” die tegen de haren instreek. Nu lees ik bevestiging!

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

21
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x