Er bestaan talrijke fiscale mogelijkheden om een nalatenschap te optimaliseren. Zo biedt bijvoorbeeld de combinatie van een roerende schenking met een Luxemburgse levensverzekering heel wat voordelen.
De schenking is in het Belgische fiscale stelsel een essentiële tool geworden om bij leven een deel van uw vermogen over te dragen. Dankzij een schenking valt de erfbelasting voor de kinderen van de overledene immers een heel stuk lichter uit. ‘Waarop al schenkbelasting werd betaald, kan later niet meer onderworpen worden aan de erfbelasting,’ bevestigt Nicolas Milos (Senior Wealth Planner bij OneLife).
Via een onrechtstreekse schenking (die niet wordt geregistreerd) vermijdt men dat er schenkbelasting moet worden betaald en bedraagt deze dus 0%, mits bepaalde voorwaarden worden nageleefd. Zo moet de schenker nog minstens drie jaar in leven blijven vanaf de datum waarop de schenking gebeurde.
Bij een rechtstreekse schenking (die wordt geregistreerd bij de notaris) geldt deze voorwaarde niet, maar deze geeft aanleiding tot de betaling van schenkbelasting, die 3% tot 7% bedraagt, afhankelijk van het gewest en de graad van verwantschap.
Hoewel een levensverzekering niet meteen aan ‘vermogensplanning en fiscale optimalisatie’ doet denken, is het echter wel mogelijk om deze te combineren met een schenking. Dat is fiscaal namelijk interessant. Nicolas Milos benadrukt dat een voorafgaande schenking van gelden zeer goed ingeburgerd is. Op die manier kan de begiftigde de betaling van de premie van het levensverzekeringscontract voor zijn rekening nemen.
‘Wat interessant is, is dat de schenking een flexibel instrument is waarin allerhande voorwaarden kunnen worden ingebouwd. Elke voorwaarde heeft een bepaald doel. Zo is het mogelijk om de persoonlijke wensen van elke cliënt in te vullen die de overdracht van zijn vermogen vorm wil geven. Een ‘bestseller’ is ongetwijfeld het conventioneel beding van terugkeer.’ Aan de hand van deze voorwaarde kan men ervoor zorgen dat de geschonken goederen automatisch en zonder erfbelasting terugkeren naar het vermogen van de schenker indien het kind (de begiftigde van de schenking) vóór de ouder (schenker) zou overlijden. ‘Dit is een voorwaarde die tegenwoordig in alle contracten wordt opgenomen die wij aanbieden, en die verband houden met dit soort schenking.’
Andere voorwaarden die kunnen worden opgenomen in levensverzekeringscontracten, zijn bijvoorbeeld:– de opname van een rentebetaling (beperkt tot 4% van de geschonken goederen) die wordt opgenomen in de schenking. Zo kan de schenker zijn levensstandaard aanhouden. Deze rente wordt in België niet gefiscaliseerd.– de opname van een beheermandaat, zodat men erop kan toezien dat de geschonken goederen op de goede manier worden geïnvesteerd.– de opname van een beding van onvervreemdbaarheid, die de geschonken goederen in zekere zin aan banden legt, en die ervoor zorgt dat de ouders vooraf hun goedkeuring moeten geven wanneer de kinderen over de som willen beschikken.
‘Het is eveneens mogelijk om de methode van de schenking nog naadlozer te integreren in het levensverzekeringscontract,’ benadrukt Nicolas Milos, ‘bijvoorbeeld door het levensverzekeringscontract zelf te schenken wanneer de ouder, die de schenker is, er al volop in heeft belegd en over alle rechten op het contract beschikt. Dit komen we vaak tegen wanneer een ouder een grote controle wenst te behouden over zijn vermogen alvorens hij beslist om het over te dragen, en om de touwtjes zo lang mogelijk in handen te houden.
‘Waar al schenkbelasting op werd betaald, kan later niet meer onderworpen worden aan de erfbelasting,’ is een uitdrukking die vaak door VLABEL wordt uitgesproken. Dit houdt in dat de aangroei van de reserve tussen het moment van de schenking en die van overlijden van de schenker mogelijks aan successiebelasting wordt onderworpen. Deze problematiek kunnen wij ook vermijden door gebruik te maken van de opname van een rentebetaling (beperkt tot 4% van de geschonken goederen) die wordt opgenomen in de schenking. Op die manier wordt de meerwaarde op het contract verminderd en bijgevolg eveneens de belastbare basis voor de toepassing van de successierechten.
Aan de hand van dit type overdracht kan men een planning organiseren voor zijn kinderen, en tegelijkertijd ook een zekere controle behouden tot het overlijden. Dit vereist echter wel dat het contract niet wordt ontbonden bij de overdracht van rechten.
Deze zaken kunnen ook een internationale dimensie krijgen, bijvoorbeeld wanneer een ouder die een Belgische fiscale inwoner is, een kind heeft dat in het buitenland woont, en een planning op punt wenst te stellen die de gelijkheid tussen zijn verschillende erfgenamen respecteert en ondertussen ook de fiscale gevolgen van het overlijden tempert. De oplossing ligt in een Luxemburgs levensverzekeringproduct, dat wordt aangeboden door OneLife. Dit zijn op maat gesneden oplossingen wanneer een successieplanning een internationale dimensie heeft.
Daarnaast kan men door het afsluiten van een Luxemburgs levensverzekeringscontract eveneens de tegoeden bijzonder doeltreffend beschermen dankzij het veiligheidssysteem dat van toepassing is in Luxemburg. Er is eveneens veel expertise op het vlak van internationale nalatenschappen. Luxemburg neemt deel aan de automatische uitwisseling van inlichtingen voor wat fiscaliteit betreft. Zo zal de Belgische belastingdienst op de hoogte worden gebracht dat er een Luxemburgs contract bestaat via deze automatische uitwisseling van fiscale inlichtingen tussen Luxemburg en het land waar de intekenaar zijn fiscale woonplaats heeft (i.e. België). Op die manier kan men nagaan of de fiscale aangifte van de Belgische fiscale inwoner in kwestie wel volledig is.
MijnKapitaal.be is een financiële website in België, opgericht met als doel mensen te informeren over financiën. MijnKapitaal.be geeft geen beleggingsadvies en bemiddelt niet in financiële producten. Elke belegger is zelf verantwoordelijk voor de handelingen die hij stelt.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be