About the author

Redactie

MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
peter de ceuster
peter de ceuster
9 maanden geleden

ik ben de ongekroonde prins van microsoft excel
je zal misschien geen miljard binnenhalen maar die onafhankelijkheid najagen daarvoor doe ik het

Guido
Guido
2 jaren geleden

De belasting op de groepsverzekering is weinig transparant en complex. De regels veranderen ook regelmatig. Hierbij een reëel voorbeeld: opname aan 60 jaar (de verzekeraar laat je meestal geen keus, want hij wil van je centen met te hoge intrest af): RIZIV 3.55%, Solidariteitsbijdrage 2%; Bedrijfsvoorheffing 20%. Daarnaast moet je de ontvangen bedragen aangeven het jaar er op, op je belastingbrief en worden er nog eens gemeentelijke opcentiemen ingehouden (tussen 0 en 9%). Zo geraak je aan 30% en meer. Maar daar stopt het niet. In uw pensioenberekening staan die bedragen nog eens, naast uw wettelijk pensioen. Heel mysterieus staat daar bij “. Dat bij de berekening van de belasting op uw pensioen “rekening werd gehouden met deze bedragen”. Onmogelijk dus om te achterhalen hoeveel, maar je krijgt iedere maand minder pensioen omdat je een groepsverzekering hebt ontvangen, zoveel is duidelijk.

jansenius
jansenius
2 jaren geleden

“De groepsverzekering wordt afgeroomd bij uitkering met een hele resem crisis en andere lasten en opcentiemen ten belope van gemakkelijk 30%, maar daarboven betaal je elke maand van je verdere leven een bijdrage (…)” –> dat lijkt me toch een overdreven statement… Als je een groepsverzekering als kapitaal laat uitkeren heb je géén weerkerende bijdragen meer na de initiële belasting. En die initiële belasting bedraagt ook niet “gemakkelijk 30%”… eerder iets tussen de 21% en de 26-27%.

Guido
Guido
2 jaren geleden
Antwoord aan  jansenius

Zie hierboven

Aminatje
Aminatje
2 jaren geleden

Ik ben 47 en heb pas mijn eerste 4 ETF’s aangekocht.
Wil de komende 20 jaar toch nog aan dat potje werken. Ben al jàren, met periodes, bezig om te leren hoe te beleggen en ook steeds weer gestopt. Nu “dankzij” corona heb ik er, zoals velen, eindelijk echt werk van gemaakt.
Wie weet waag ik me na een tijdje ook nog wel aan aandelen, maar zover ben ik nog niet.
Heb hierin nooit steun of hulp gehad, maar dankzij het online gebeuren geraak je een heel eind als je wil.
Ik zeg altijd zolang ik achterom kijk en kan zeggen dat ik me kan verbeteren tgo de generaties voor me, ben ik goed bezig en een tevreden mens.
Ik laat mijn zoon van 15 mee volgen en kijken, we bespreken het concept van beleggen ook. Zoals hier gezegd, dit zou ook op school gegeven moeten worden.
Ik ga voor hem ook een potje opstarten…en wat een prachtige horizon krijg je dan hé??

Meneertje Geld
Meneertje Geld
2 jaren geleden

Bedankt voor het artikel!
ikzelf doe aan beleggen omwille van de volgende redenen

  • Om de wereld beter te kunnen begrijpen
  • Omdat er geen alternatief is om mijn spaarcentjes hun waarde niet te laten verliezen
  • Om financiële onafhankelijkheid na te jagen

Hoewel beleggen zeker risico’s inhoudt, lijkt het me risicovoller om niet te beleggen 😉

Roel
Roel
2 jaren geleden
Antwoord aan  Meneertje Geld

Hier ook: om financiële onafhankelijkheid na te streven. Pas wanneer je tijd hebt, kan je jezelf echt leren kennen en leven volgens je eigen waarden.

Wilfried
Wilfried
2 jaren geleden

Je kunt ook beleggen om “het spel” te leren beheersen en die kennis door te geven aan degenen die na jou komen.

In de jaren ’60 en ’70 (vorige eeuw) was er eigenlijk niemand die aan haar/zijn kinderen kon leren hoe je moest beleggen. Vandaag staan we véél verder en ligt die kennis binnen het bereik van de meeste mensen. Zelfs al is het voor jezelf geen must om die spreekwoordelijke appel voor de dorst opzij te leggen, dan is het wel van belang dat je je kennis doorgeeft zodat de generatie na jou er haar voordeel mee kan doen.

Veel mensen vinden dit een doel dat te ver in de toekomst ligt. Ieder stelt zijn eigen doelen.

Redactie
Beheerder
2 jaren geleden
Antwoord aan  Wilfried

Ik treed je volledig bij Wilfried. Bedankt voor je interessante opmerking! Leren Beleggen zou een vak op zich moeten worden in de scholen. In sommige scholen pakken ze het al wel goed aan door het organiseren van een beursspel, opzetten van een mini-onderneming, ….

Zo kunnen leerlingen op een speelse wijze leren beleggen.’Gamification’.

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door Redactie

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

9
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x