Wie ooit een prospectus van een obligatie-uitgifte heeft doorbladerd, was ongetwijfeld zwaar onder de indruk van de talrijke waarschuwingen die je in zo’n document terug vindt. Vaak beschrijft men bladzijden lang welke de risico’s zijn die met een obligatie gepaard gaan.
In onze oblgatie-analyses beschrijven wij onderaan ieder artikel een aantal van deze algemene risico’s. Tijd om hier eens wat dieper op in te gaan.
Obligaties kan je bijhouden tot het einde van de looptijd en dan krijg je gewoon 100% kapitaal terug betaald. Als je een obligatie tussentijds wil verkopen, dan kan dat ook. De prijs die je krijgt, wordt dan bepaald door vraag en aanbod.
Stel dat je op een obligatie intekent aan 4%. Binnen 2 jaar wil je die verkopen, maar misschien staat de marktrente dan aan 5%. Niemand zal je obligatie willen kopen, want men kan een beter rendement krijgen met een nieuwe obligatie. Tenzij jij die obligatie van 4% verkoopt met “korting”.
Conclusie: bij een stijgende marktrente, daalt de prijs van bestaande obligaties. Dit heet het renterisico.
Gevolgen: De marktrentes zijn nu erg laag. Als je nu op een obligatie inschrijft, en je wil die ooit vervroegd verkopen, dan is er een reële kans dat de rente intussen is gestegen. In dat geval kan de verkoopsprijs minder dan 100% bedragen en dan maak je verlies bij verkoop.
Gouden raad: Je kan er best van uitgaan dat je obligaties die je nu koopt, moet bijhouden tot de einddatum. Beleg dus enkel met geld dat je zeker kan missen gedurende de hele looptijd.
De koersen van obligaties zijn ook afhankelijk van andere factoren. Indien het niet goed gaat met het bedrijf, dan zal dat ook een negatieve weerslag hebben op de tussentijdse koers van de obligatie. Dit risico leidt tot dezelfde conclusie als hierboven: als het wat tegenzit, is vroegtijdig verkopen weinig interessant.
Bij obligaties in vreemde munt kan de wisselkoers ongunstig evolueren, zodat je misschien jarenlang moet wachten tot je terug “boven water” komt. Zelfs bij het aflopen van de obligatie kan de wisselkoers tot verlies leiden. Dan moet je ofwel je verlies nemen, ofwel in dezelfde munt herbeleggen.
Indien je bij jouw bank een minimum bewaarkost betaalt voor obligaties op je effectenrekening, kunnen deze jaarlijkse onkosten heel sterk gaan doorwegen indien je slechts een kleine hoeveelheid obligaties koopt. Je kan dit lezen in dit artikel over obligaties en onkosten.
Onderschat dit probleem niet, de impact kan erg groot zijn.
De banken die een obligatieuitgifte begeleiden, hebben soms een belangenconflict. Enerzijds moeten ze aan jou neutraal beleggingsadvies verlenen. Anderzijds wordt het opgehaalde geld vaak gebruikt om een bedrijfslening van die bank terug te betalen. M.a.w. de bank heeft er alle belang bij dat de obligatie goed verkoopt, en zal het risico misschien daarom wat minimaliseren.
Informeer jezelf daarom best bij een neutrale partij voor je een obligatie koopt.
Bovenstaande risico’s zijn vaak perfect aanvaardbaar zolang je maar bewust bent van deze risico’s en de manier waarop je er mee kan omgaan.
Het kredietrisico is een ander paar mouwen. Dit blijft een niet te onderschatten risico in obligatieland. We bespreken dit uitgebreid bij de analyse van iedere obligatie. De verhouding tussen de geboden rente en het risico, bepaalt of een obligatie interessant is of niet.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Punt 2 en 3 kan je makkelijk opvangen, 2 kies enkel EUR obligaties, 3 er zijn banken die geen bewaarloon of kosten aanrekenen voor het bewaren van obligaties die ze aanbieden. Er is wel een risico dat niet vermeld is, namelijk of de obligatie achtergesteld is of niet, bij faillissement wel belangrijk, daarom ook altijd handig om de jaarrekeningen er bij te nemen en ook het onderdeel in de prospectus na te lezen waarvoor het geld benut opgehaald wordt. Als de jaarrekeningen positief zijn kan je uitrekenen of deze de intrestuitbetaling volledig afdekken of niet.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be