About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Daniel
Daniel
6 jaren geleden

Wat late reactie ,en als ik de obligatie voor de koepondatum opnieuw verkoop?

Dit bij een nl obligatie. Gekocht en verkocht in nl ?

Leon
8 jaren geleden

Bij de verkoop van een obligatie met Isin-code XS… ontvangt de verkoper de bruto verlopen interest en de Belgische koper ontvangt op de vervaldag de volledige coupon min 25% RV.
De verkoper, die de bruto verlopen interest ontvangt, moet dan via de belastingaangifte nog 25% RV betalen. Op de verlopen interest wordt dus tweemaal RV betaald, zowel door de verkoper als de koper. Onbillijk!

Leon
8 jaren geleden

Volgens mij is het verlies zelfs groter. “Stel dat je een buitenlandse obligatie koopt op één maand voor de coupon van 40 euro uitgekeerd wordt. Je betaalt dus 40 euro x 11/12 = 36,67 euro verlopen intrest. Een maand later krijg je de coupon van 40 euro – 25%RV = 30 euro. Je hebt dus een verlies van bijna 7 euro.”

Als het een Belgische obligatie was geweest dan bleef er van de coupon netto 2,5 euro over. Omdat het een buitenlandse obligatie is, verlies je 6,67 euro. Totaal: 2,49 + 6,67 = 9,16 euro. Of 40 : 12 = 3,33 – 25% RV = 2,5 euro, netto opbrengst 1 maand. Of zie ik dat verkeerd?

A. D. Smmout
A. D. Smmout
8 jaren geleden

Het systeem van roerende voorheffing dat wordt gehanteerd bij de aankoop van buitenlandse obligaties leidt tot een dubbele belastingheffing. Immers het geld dat door een koper wordt betaald voor de aankoop van de obligatie, inclusief de verlopen rente, is al eens belast en dus vrij besteedbaar. Door de inning van de coupon krijgt men dat geld gewoon terug en zou dus niet als inkomen belast moeten worden.
Alleen de daadwerkelijke rente die in de coupons zit (kapitaal x tijd van bezit x rentepercentage) behoort te worden beschouwd als inkomen. Het verhaal dat de overheid recht zou hebben op de belasting van de rente van de verkoper geldt alleen als die verkoper een Belg is en dient dus bij de verkoper te worden belast. ( nu wordt dat 3 maal belast, bij de verkoper, de koper en de eerder betaalde personenbelasting)
Als de verkoper een buitenlander is heeft de Belgische staat zo wie zo geen recht op de belasting op mee-verkochte rente.
Met een kromme redenering laat de Belgische staat nu de Belgische belegger hiervoor opdraaien.
Hierbij ontstaat een ongelijke behandeling van Belgische belastingplichtige beleggers.
Dubbele belastingheffing en bevoordeling van Belgische obligaties. Ik kan mij niet voorstellen dat dat conform Europese richtlijnen is.
Het wordt tijd dat beleggers zich eens verenigen en deze praktijk aankaarten bij het Europese Hof.

kris
kris
9 jaren geleden

ik hoor de laatste tijd veel het woordje “obligatiebubbel”, alles zal wel bestaan maar ik zie niet onmiddellijk in hoe dit zou kunnen immers aandelen kunnen een bubbel vormen, oa als de beurskoers teveel boven de echte waarde stijgt, maar obligaties zijn leningen en die kunnen, behalve indien de lening niet kan worden afgelost, toch nooit een bubbel vormen… of toch ? Ook vroeg ik mij af hoe obligatiefondsen dagelijks kunnen worden gewaardeerd ? Ik zie dat de meeste volop in obligaties zijn belegd en dus blijft er toch niet zoveel cash over om extra rendement te halen, enige mogelijkheden zijn dus onder en boven pari kopen en verkopen en bij de opkomende markten de wisselmarkten. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat indien deze fondsen, na diepgaande studies…, zoveel obligaties verkopen om er dan andere te kopen. In deze optiek is het misschien interessant, indien mogelijk, om rechtstreeks obligaties te kopen in opkomende markten.. indien mogelijk natuurlijk.
Bedankt voor de reactie en keep up the good work 🙂

oubli
oubli
9 jaren geleden

Graag een preciezere omschrijving van ‘Buitenlandse obligatie’. Uitgever ? Land van aanhouden ? Titularis ?

Bart
Bart
9 jaren geleden

Ik vroeg me af hoe het zit met een nyrstar obligatie BE6000680668 maar vind de prospectus dubbelzinnig.

* aan de ene kant werd de obligatie aangeboden in belgie en luxemburg en noteert in luxemburg -> internationaal

* aan de andere kant begint de code met BE, zegt de prospectus ‘issued under the belgian code of companies’, en doet de NBB de clearing via het X/N systeem -> belgisch

Ik vermoed belgisch, dat X/N systeem is er net om die belgische berekening te doen
Maar zeker ben ik niet…

evita
evita
9 jaren geleden

Proficiat en bedankt voor die heldere, nuttige toelichting !

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

13
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x