About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

13
Reageer op dit artikel

avatar
7 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
RobokatDanielLeonA. D. SmmoutBart Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Daniel
Gast
Daniel

Wat late reactie ,en als ik de obligatie voor de koepondatum opnieuw verkoop?

Dit bij een nl obligatie. Gekocht en verkocht in nl ?

Leon
Gast

Bij de verkoop van een obligatie met Isin-code XS… ontvangt de verkoper de bruto verlopen interest en de Belgische koper ontvangt op de vervaldag de volledige coupon min 25% RV.
De verkoper, die de bruto verlopen interest ontvangt, moet dan via de belastingaangifte nog 25% RV betalen. Op de verlopen interest wordt dus tweemaal RV betaald, zowel door de verkoper als de koper. Onbillijk!

Leon
Gast

Volgens mij is het verlies zelfs groter. “Stel dat je een buitenlandse obligatie koopt op één maand voor de coupon van 40 euro uitgekeerd wordt. Je betaalt dus 40 euro x 11/12 = 36,67 euro verlopen intrest. Een maand later krijg je de coupon van 40 euro – 25%RV = 30 euro. Je hebt dus een verlies van bijna 7 euro.” Als het een Belgische obligatie was geweest dan bleef er van de coupon netto 2,5 euro over. Omdat het een buitenlandse obligatie is, verlies je 6,67 euro. Totaal: 2,49 + 6,67 = 9,16 euro. Of 40 : 12 =… Lees verder »

A. D. Smmout
Gast
A. D. Smmout

Het systeem van roerende voorheffing dat wordt gehanteerd bij de aankoop van buitenlandse obligaties leidt tot een dubbele belastingheffing. Immers het geld dat door een koper wordt betaald voor de aankoop van de obligatie, inclusief de verlopen rente, is al eens belast en dus vrij besteedbaar. Door de inning van de coupon krijgt men dat geld gewoon terug en zou dus niet als inkomen belast moeten worden. Alleen de daadwerkelijke rente die in de coupons zit (kapitaal x tijd van bezit x rentepercentage) behoort te worden beschouwd als inkomen. Het verhaal dat de overheid recht zou hebben op de belasting… Lees verder »

kris
Gast
kris

ik hoor de laatste tijd veel het woordje “obligatiebubbel”, alles zal wel bestaan maar ik zie niet onmiddellijk in hoe dit zou kunnen immers aandelen kunnen een bubbel vormen, oa als de beurskoers teveel boven de echte waarde stijgt, maar obligaties zijn leningen en die kunnen, behalve indien de lening niet kan worden afgelost, toch nooit een bubbel vormen… of toch ? Ook vroeg ik mij af hoe obligatiefondsen dagelijks kunnen worden gewaardeerd ? Ik zie dat de meeste volop in obligaties zijn belegd en dus blijft er toch niet zoveel cash over om extra rendement te halen, enige mogelijkheden… Lees verder »

oubli
Gast
oubli

Graag een preciezere omschrijving van ‘Buitenlandse obligatie’. Uitgever ? Land van aanhouden ? Titularis ?

evita
Gast
evita

Proficiat en bedankt voor die heldere, nuttige toelichting !

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be