RES-packs-tuttimus-promo NEW (ON 14/08 - OFF 30/09)

About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

28 Comments

 1. 1

  E10

  zeer interessant

  Reply
 2. 2

  Mouche

  Ja, deze tabel is goed om eens te zien. Maar het blijft inderdaad moeilijk te voorspellen hoe die munten nog gaan evolueren in de tijd. Ik zou zeggen…vermijdt de uitersten!

  Reply
  1. 2.1

   Robokat

   De evoluties van een munt op korte termijn kan je er zeker niet mee voorspellen, want die hangen eerder af van het niveau van de intresten en ook van de politiek. Voor de lange termijn(5j – 10j) zou deze methode toch wel indicatief kunnen zijn voor de algemene evolutie.

   Reply
 3. 3

  mario

  Heeft er niemand een antwoord op de open vraag? Wat heeft de bank hier bij te winnen?

  Reply
 4. 4

  De kleine spaarder

  Misschien een massa rommel kwijt geraken of het risico op de schouders van de klant schuiven ?

  Reply
 5. 5

  evita

  Wel die open vraag ga ik stellen aan mijn bankier ! ik houd jullie op de hoogte !

  Reply
 6. 6

  Vino

  Al Fonds,

  Mijn vraag staat misschien niet op de juiste plaats maar kon niet direct iets beter vinden !
  Vooraleer in discussie te treden met mijn bankier had ik graag geweten of het mogelijk is om dollars van mijn dollarrekening bij een grootbank over te schrijven naar mijn dollarrekening bij een broker ( deze laatste moet ik dan wel nog aanvragen ) ?

  Reply
  1. 6.1

   Al Fonds

   Overschrijven van USD van een grootbank naar een andere bank kan. Je dient bij de ontvangende bank natuurlijk wel een rekening in USD te hebben met een specifiek rekeningnummer.
   Of dat ook kan bij een broker: dat zal je daar eens moeten aanvragen: als het kan, zullen ze je daar wel de procedure uitleggen.

   Reply
   1. 6.1.1

    macaba

    Al Fonds, ik heb een verwante vraag. Ik ontvang binnenkort een aardig bedrag un USD, en vroeg me af wat nu de beste manier is om hiermee om te gaan. Omzetten naar euro en hiermee beleggen? USD rekening openen, en beleggen in USD? Andere aan te bevelen opties? Ik heb deze gelden op korte termijn niet nodig / deze kunnen gebruikt voor belegging op lange termijn. Dank bij voorbaat.

    Reply
    1. 6.1.1.1

     Al Fonds

     Eigenlijk stel jij mij de volgende vraag: “Voorspel eens even de toekomst”.
     Ik heb heel veel slechte eigenschappen, maar dat kan ik niet.
     Da’s juist het probleem met munten: ergens wordt een beslissing genomen door een Nationale Bank en… jij bent de peer. Er was gisteren niemand die verwacht had dat de intrest op de NOK ging dalen: vandaar ook de heftige reactie van die munt.
     Als jij nu denkt dat de USD gaat (blijven) stijgen ten opzichte van de EUR dan zou je best die USD aanhouden. Verwacht je een beslissing die een andere reactie zou uitlokken, dan kies je best eieren voor je geld.
     Een echte valuta-oorlog is nog niet aan de gang maar hetgeen Japan doet (zie artikel vooruitzichten Candriam)blijft toch niet helemaal zonder gevolgen.
     Nogmaals: ook bij MijnKapitaal kennen wij de toekomst niet.

     Reply
    2. 6.1.1.2

     Robokat

     Een beetje diversificatie in vreemde munten kan voor een ervaren belegger zeker geen kwaad.

     Reply
    3. 6.1.1.3

     macaba

     Bedankt voor de respons

     Reply
 7. 7

  Zoeker

  Geachte Al fonds en Robokat. Ik denk dat de grafieken uit het artikel hierboven dateren van vorig jaar. Ik ben me ervan bewust dat een update heel wat werk vraagt maar misschien weten jullie wel of deze nog min of meer geldig zouden zijn? Aanleiding is de vervaldag van een Poolse Zloty obligatie. Naar bv Zlotyrenta overgaan zou wisselkoersverschillen vermijden, de grafiek hierboven geeft de Zloty ondergewaardeerd maar bijvoorbeeld Test-Aankoop raadt Zloty af maar wel USD, SEK en CHF aan. Jullie hebben natuurlijk ook geen kristallen bol maar volgen wel van zeer dichtbij de financiële actualiteit. Ik zie deze belegging als bijvoegsel bij het zestal fondsen uit de mixfondsen die ik heb. Graag een vrijblijvend idee en veel dank voor al het werk (zeker de volledige fondsenscreening!).

  Reply
  1. 7.1

   Robokat

   De laatste grafiek is “live” en wordt dus dagelijks bijgewerkt.
   Ik zet het op mijn todo lijstje om de overige grafieken eens aan te pakken.

   Reply
 8. 8

  Jean-Claude

  Volgens mij is de Zwitserse franc , voor de hele wereld altijd een consensuelle “refuge” munt geweest die niet aan de Zwitserse économie of levenstandaard gebonden is maar wel aan de stabiliteit en de neutraliteit van Zwitserland .
  Deze werelwijd “consensus” is de reden van zijn “waarde”.
  Zwitserland is de spaarbank , waar het spaargeld van de wereld naartoe vlooeit , en dat is de reden waarom de Zwitserse franc zich altijd als een heel sterke munt getoond heeft .
  Op termijn heeft , tot nu toe , niemand met deze munt geld verloren , in tegendeel .
  Men kan de Zwitserse franc een beetje met goud vergelijken .
  Wat is de reële waarde van goud nochtans , aan gelijk welke waarde , zegt iederen van altijd een beetje goud op de kant te houden .

  Reply
  1. 8.1

   Robokat

   Het is tegenwoordig allemaal kwestie van geldstromen. Het ene moment stroomde alles richting goud, waarvan de koers door het dak ging. Daarna stroomde het geld uit goud richting andere activa zoals obligaties, en aandelen. Resultaat: goud 30% naar beneden.

   Hetzelfde kan altijd gebeuren indien al het geld dat ooit richting CHF stroomde, besluit dat er betere alternatieven zijn. Vandaar dat de vergelijking met het historisch gemiddelde toch wel enige waarde kan hebben. Na overdrijving komt ooit wel de terugslag. Wanneer, dat is glazen-bol-kijken.

   Reply
  2. 8.2

   costaadeje

   Zou de Zwitserse Frank nog stijgen de komende maanden of eventjes dalen na de spectulaire stijging van vandaag?

   Reply
   1. 8.2.1

    Robokat

    Even in de glazen bol loeren. De CHF zal …. stijgen, behalve indien hij zou dalen.

    Reply
 9. 9

  costaadeje

  Even een vraagje. De laatste maanden is de Noorse kroon wel een stuk gedaald (zoals olieprijs trouwens). Is het dan interessant om nu een bedrag in Noorse kroon aan te kopen via een beleggersrekening, aangezien hij nu historisch gezien zeer laag staat?

  Reply
  1. 9.1

   Al Fonds

   Spelen op de evolutie van een munt behoort niet meer tot beleggen, maar is speculeren.
   Niemand kan inschatten hoe een munt gaat evolueren want in de munten wordt gemanoeuvreerd en dit steeds meer en meer.
   Denk verder eens nuchter na: waar halen die Noren (of moet ik in de verleden tijd spreken) hun grootste winst: natuurlijk uit de petroleumproductie.
   Zijn de prijzen van de olie momenteel aantrekkelijk? Ik denk dat we uitgepraat zijn.

   Reply
 10. 10

  costaadeje

  Conclusie is dus: beleg niet in vreemde valuta…

  Reply
  1. 10.1

   Al Fonds

   Beleggen in vreemde valuta is erg gevaarlijk: zelfs specialisten verbranden nog regelmatig hun vingers.
   Momenteel wordt ook er ook danig gemanoeuvreerd met die munten: het eindresultaat is wispelturiger dan de Lotto.

   Reply
   1. 10.1.1

    Ann

    Is het dan niet raar dat MeDirect voor de Mixerportefeuille de Dollarvariant van Blackrock Global Allocation heeft genomen ?

    Reply
    1. 10.1.1.1

     Robokat

     Lees dit artikel waarin we uitleggen dat het niets uitmaakt in welke munt je fonds is uitgedrukt, maar wel waarin je fonds belegt.

     Een goed gespreide portefeuille belegt wereldwijd en je belegt dus automatisch in een heleboel vreemde valuta. Wat nog iets helemaal anders is dan het aankopen van vreemde valuta als belegging op zich. Momenteel heeft die brede spreiding wel het nadeel dat je portefeuille volatieler is dan voorheen.

     Reply
 11. 11

  frajile

  dacht nochtans voor een bescheiden bedrag de USD te kopen gewoon als belegging omdat de EUR terugkrabbelt

  Reply
 12. 12

  Kleine spaarder

  Bedenk ook dit: stel dat je een obligatie koopt in een munt die 50% ondergewaardeerd is. Stel dat die onderwaardering vergroot tot 60%. Je verliest dan geen 10% (zoals je intuïtief zou denken) maar 20% (elementaire rekenkunde!).
  Dit begrijp ik niet,kan je hier een voorbeeld van geven ?

  Reply
  1. 12.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Dat is echt wel elementaire rekenkunde: hoveel procent verschil zit er tussen waarde 50 en 40?

   Reply
   1. 12.1.1

    Leon

    Vooral eerst eens goed informeren naar alle kosten die de banken aanrekenen voor obligaties in vreemde munt, zowel bij aankoop en verkoop. Dat zijn er heel wat … Oppassen geblazen.

    Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be