About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Blackbelt
Blackbelt
4 jaren geleden

Ik heb daar altijd een gemengd gevoel bij.
Dat een fonds wat sterk stijgt “per definitie” ook het meest gaat dalen is volgens mij niet altijd bewezen.

Het is een beetje als wedden op paarden. Als paard X in de race voorligt op paard y, ga je dan bijwedden op paard X of Y?

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Blackbelt

Zoals je weet, loopt een vergelijking meestal mank.
Je dient te kijken hoe het komt dat een fonds sterk stijgt: is het omdat het fonds heel wat aandelen in portefeuille heeft, dan gaat die component ook zorgen voor een fikse daling als de aandelenmarkten een tik krijgen.
Ook nooit kijken naar éénmalige gebeurtenissen want daar kan geluk of toeval een rol spelen.

Kevin
Kevin
5 jaren geleden

Hoe geef je dat dan correct in in de Franky-Matic? Ik heb dat eens gedaan en meteen traden er al afrondingsfouten op. Ook je geannualiseerd rendement klopt niet meer en ik hecht wel enorm belang aan het geannualiseerd rendement.

Bram
Bram
5 jaren geleden

Ik koop elke maand voor 100 euro één fonds van het Flexer Dynamic fonds bij en herbalanceer dus door een achterblijver bij te kopen. Ik weet niet hoelang ik op die manier de verhouding van de fondsen kan behouden, we zien wel.

Ik ben het wel niet helemaal eens met het puntje over het bijkopen van de achterblijvers. Het heeft inderdaad geen effect op het risicogehalte van je bestaande kapitaal, maar het heeft wel effect op het risico gehalte van het nieuwe totale kapitaal omdat de verhouding van fondsen terug gelijk is.

Philippe
Philippe
5 jaren geleden

Deze vorm van herbalanceren is alleen nodig voor portefeuilles waar je geen extra geld meer bijstort en een bepaalde verhouding tussen de verschillende fondsen wil behouden.

Als je regelmatig geld bijstort in jouw portefeuille dan bereik je hetzelfde effect als je meer delen van de achterblijvers koopt en minder van de koplopers.

Een voorbeeld: stel dat je 2 fondsen in portefeuille hebt, die je elk voor de helft wil bezitten.
Je hebt al op regelmatige basis voor 10.000€ in de portefeuille gestort telkens 50% in fonds A en 50% in fonds B.

Nu merk je na een tijd dat fonds A ondertussen 6.000€ waard is in jouw portefeuille en fonds B is 5.500€ waard.

Als je geen geld meer bijstort in jouw portefeuille dan moet je inderdaad 250€ verkopen van fonds A en daarmee fonds B aankopen. Dan zal de verhouding in jouw portefeuille weer 50%/50% zijn (5.750€ fonds A + 5.750€ fonds B).

Als je nu echter van plan bent om op regelmatige basis verder te blijven storten in jouw portefeuille, dan moet je fonds A niet verkopen. Bij jouw volgende storting van 500€ kan je gewoon 500€ van fonds B aankopen en de verhouding in jouw portefeuille zal ook terug naar 50%/50% gaan (6.000€ fonds A + 6.000€ fonds B).

Herbalanceren door koplopers te verkopen en achterblijvers te kopen heeft alleen zin als je geen geld meer wil bijstorten in jouw portefeuille.

Luc
Luc
5 jaren geleden

Moeten we ons ook niet de vraag stellen waarom bepaalde fondsen achterlopen, i.p.v. direct bijkopen “omdat ze achterlopen”?
Misschien, in dit voorbeeld, zet het mooi gestegen fonds een marktconforme prestatie neer, terwijl de achterblijver minder goed beheerd is en dus misschien eerder moet gearbitreerd worden (vervangen door iets anders)?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

9
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x