About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

14
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jean PanisRobokat (Carl De Ridder)LucjuluscesarRaoul Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Luc
Gast
Luc

Carl, waarom gebruik je niet de Sharpe ratio, indien kan op lange termijn berekend? Ik ben het met je eens dat maar 3 jaar terugkijken uiteraard niet genoeg is, maar bvb DNCA Eurose heeft volgens M* een Sharpe ratio van maar 0,52. De std dev is 5,49% maar tegenover een 3J gem. return van maar 2,77% is dat eigenlijk teveel risico voor het rendement dat het geeft. Je zou die std dev tov return kunnen verbeteren met jullie langdurige cijfers uit de screening maar ook dan zou dat voor DNCA Eurose negatief moeten uitvallen.

Jean Panis
Gast
Jean Panis

Volgens mijn cijfers haalt Eurose sedert 2006 een AV1 van 5,1% met std dev van 5,9%. Raar genoeg is het rendement sedert 2011 slechter: AV1 5,0% en std dev 5,3%.
Daarmee is de ratio rendement/std dev 0,86 wat voor de periode vanaf 2006 helemaal niet slecht is in vergelijking met andere fondsen. Sedert 2011 is dezelfde ratio 0,93 wat dan weer wel zwak is. De betere fondsen halen een ratio van 1 of meer.
Een zeer vergelijkbaar verhaal als Carmignac Patr. dat het de laatste jaren ook beduidend minder goed doet dan voorheen (ratio 0,63 sedert 2011).

juluscesar
Gast
juluscesar

Hmm ik heb van datzelfde bankbedrijf ook complete portfolio’s gezien van mensen waarop de noemer stond :consevatief. En inderdaad bijna alle papier dat op advies van de bank werd gekocht warten obligaties en zelfs producten gebonden aan aandelen maar dan met garanties. Leken zeer veilige portfolio’s tot je gaat kijken van wie al die obligaties en dekkingen komen; voor meer dan 70 % van dezellfde uitgever; de bank zelf. Dat wel bang afwachten toen in volle banken crisis deze bank moest aankloppen bij Vlaanderen om steun. En ja op al die mooie risico cijfertjes van de producten zelf stond er… Lees verder »

Jean Panis
Gast
Jean Panis

Carl, ik ben het niet helemaal eens met je redenering. Met de std.deviatie als risicomaatstaf is helemaal niks mis. Ik ben wel akkoord dat als je dataperiode te beperkt is, dat je dan onbetrouwbare resultaten krijgt. Ik houd zelf de std deviatie bij van een honderdtal fondsen met als begindatum 2006 (voor zover de fondsen dan al bestonden natuurlijk) en ook vanaf 2011. Dan geeft de std.dev. een uitstekend beeld van de volatiliteit van elk fonds. Bv. één van mijn favoriete fondsen is Rotschild Valor (mixed flexibel). Dat geeft een AV1 (sedert 2006) van 9,6% en als stddev 20,9%. Sedert… Lees verder »

Luc
Gast
Luc

Jean Panis, wat vind je zo “performant” aan R Valor? -41% in 2008 en -9% in 2011. Vanaf het dus beetje moeilijk wordt serieus op zijn gat. Voor een mixfonds wel zeer slecht.

Jean Panis
Gast
Jean Panis

Omdat Valor een dynamische strategie hanteert, neemt men meer risico dan het gemiddelde mix-fonds. Dat resulteert in serieuze correcties als de beurs stevig onderuit gaat. Maar, die strategie heeft ook als resultaat dat Valor sedert 2006 gemiddeld 9,4% jaarrendement (AV1) haalt (inclusief de zware dips in 2008 en 2011) en sedert 2011 zelfs 12,1% (inclusief de dip van 2011). Ik ken geen enkel mixed fonds dat beter doet of in de buurt komt. Je mag alleen niet panikeren (hals over kop verkopen als de NAV tijdelijk omlaag duikt) als de beurs weer eens onderuit gaat. Valor belegt met een 5… Lees verder »

Luc
Gast
Luc

Als je niet verschiet van 40% daling, waarom beleg je niet gewoon in SPY. Gooi die eens op die R Valor in morningstar en je zal zien dat je daarmee nog meer rendement zou gehaald hebben als je dat persé wil. Voor mij is de enige reden om in mixers te investeren het beperken van de drawdown en volatiliteit. Wat DNCA Eurose en Carmignac Patrimoine betreft danken die fondsen hun rep vooral aan 2008. Nu oblis minder return geven en bvb ook meer correleren met aandelen zie je dat die fondsen hun strategie moeten herzien met alle gevolgen vandien. Probleem… Lees verder »

Luc
Gast
Luc

@MK Bovenstaande uitleg is ook beetje de reden waarom wij onze bedenking hebben van jullie mixer als geheel te zien. De logica is dat al die fondsen historisch een bepaald evenwicht met mekaar hadden, dus dat bepaalde goed presteren als andere het laten afweten en omgekeerd. Als echter die fondsbeheerders hun strategie aanpassen (wat hun goed recht is) waarbij sommige willekeurig beter en slechter gaan presteren, dan kan dat historisch evenwicht verloren gaan zonder dat je daar veel zicht op hebt.

Jean Panis
Gast
Jean Panis

Voor mij is het aantrekkelijke aan flexibele mix-fondsen dat ze de vrijheid hebben om snel in te spelen op marktveranderingen. Ik ga er van uit dat zij dat veel beter kunnen dan ikzelf. Als ik beleg in SPY en andere indextrackers moet ik zelf constant afwegen tussen regio’s (VS, Europa, China, Japan,…), sectoren en soorten beleggingen (aandelen, obli., goud, grst, cash,..). Een fondsbeheerder heeft (hopelijk) meer know-how dan ik om dat correct in te schatten. SPY heeft nu toevallig een lange goede periode achter de rug, maar blijft dat liedje nog lang duren? First Eagle is recent van eigenaar veranderd… Lees verder »

Raoul
Gast
Raoul

Er wordt tegenwoordig publiciteit gevoerd voor KBC Master Fund Minimum Variance Global dat streeft naar een rendement door, rechtstreeks of onrechtstreeks (via fondsen voor maximaal 10% van de activa), minstens 75% van zijn vermogen te beleggen in een selectie van aandelen uit een globaal gespreid aanbod. Deze selectie gebeurt op basis van een kwantitatief model dat tot doel heeft een aandelenportefeuille samen te stellen waarvan de verwachte beweeglijkheid zo beperkt mogelijk is.
Graag uw oordeel hierover.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be