About the author

Redactie

MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
5 jaren geleden

Geen overbodige luxe om dergelijke artikels geregeld terug eens onder de aandacht te brengen. Bedankt!

Steven
Steven
6 jaren geleden

LOW5 = 4 wil dit dan zeggen dat je in het slechtste geval,op een periode van 5 jaar , elk jaar een rendement had van 4%? En dus niet dat je pas na 5jaar een rendement van 4% had behaald?
AV5 = 10 gaf je dan elk jaar een gemiddeld rendement van 10.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Steven

AV5: ik berekende allemaal periodes van 5 jaar en het gemiddelde rendement per jaar over al die periodes was: 10%.
De laagste rendement van al die periodes was 4% per jaar. Je hebt dan ook nog de beste periode. Bekijk die twee uitersten als een soort marge waartussen jouw rendement ergens gaat liggen over een periode van 5 jaar. Het kan natuurlijk nog iets minder of iets meer zijn: echter, zoals je weet, is een “record” zo maar niet te breken.
Eén ding van belang: de bekeken periode moet lang genoeg zijn: als AM5 dus maar bijv 30 of 40 is, dan is de marge zwak en gemakkelijk doorbreekbaar.

Natalie
Natalie
7 jaren geleden

Kan je eens eenvoudig verschil uitleggen tussen kolom AV1L120 en AV5L120? Geven beiden niet het jaarlijks rendement gemeten over 5 jaar (120 periodes van halve maand)? Blijft verwarrend dit systeem.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Natalie

De AV (van average) staat voor het gemiddelde rendement.
AV1 is het gemiddelde rendement van 1-jarige periodes. AV5 is het gemiddelde rendement van periodes van 5 jaar, maar wel uitgedrukt in jaarlijks rendement over die 5 jaar.
L120 staat voor de laatste 120 periodes van…
Hopelijk verstaanbaar ?

Oliver
Oliver
7 jaren geleden

Gebeurt de screening van fondsen steeds op basis van de NAV (Nederlands: NIW)?

Ik vroeg me ook af of de munt waarin een fonds noteert invloed heeft op de screeningresultaten? Via Morningstar kan ik van bepaalde fonds de NAV-historiek opvragen zowel in USD als EUR, en het quotient van beide is niet gelijk aan de koers USD:EUR, wat ik dus niet geheel begrijp. Onder staat ook dat de “EUR**” kolom betekent dat het fonds noteert in een andere munt, maar werd omgerekend naar EUR. Ik neem aan dat die omrekening wel gebeurt aan de hand van de koers die op begin- en einddatum geldig was?

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Oliver

De fondsen die omgerekend werden naar EUR werden herrekend aan de koers van de dag van de NIW. Elke dag alzo een andere koers.
Sinds mijn collega berekend heeft dat het op de lange termijn (minstens 3 à 4 jaar) weinig verschil maakt (zeker als je gespreid instapt, ben ik daar mee gestopt want dat brengt wel een pak meer werk mee.

Wilfried Voorspoels
Wilfried Voorspoels
8 jaren geleden

Beste Robokat,

In de tekst hierboven (Screening voor fondsen (1) ) staat: “Het fonds is dan gestegen van 750 naar 1.875, een winst van ongeveer 30% per jaar.”
Is dat wel juist? Volgens mij is het 20% per jaar.
De rest van de redenering klopt wel.
mvg,
Wil

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Wilfried Voorspoels

Eindelijk een oplettende lezer! 🙂

Wat maar bewijst dat je alles kritisch moet lezen.

jempi
jempi
8 jaren geleden

@Franky heb een vraag gesteld ivm de frankymatic 1.7 ( had fondsen bijgekocht van deze die ik reeds had en 1 nieuw – de oude gewoon ingegeven in transactie in en de nieuwe bij fondsen en transactie in ) > kreeg de fout bij bijwerken >>> Overloop??? Hoe kan dit en nadien toch het venstertje Klaar!
Heb dan opnieuw uw bestand gedownload en opnieuw alles ingegeven en nu krijg ik die niet meer?

@CP1234 de een is sneller weg met iets en de ander niet! De een moet alles lezen meerdere keren de ander begrijpt het in 1 keer! De 1 zit al langer in de materie beleggen de ander niet!
Als ik nu nog soms artikels lees dan moet ik zeker goed nadenken omdat ik nog maar pas bezig ben > en ik ben niet alleen waarschijnlijk die domme vragen stel?

Laat me 1 pc uiteen nemen en de fouten zoeken en ik doe het, had 100 % op hardware en software iets lager.

Maar % en transacties,, perc en av5 en al die termen zijn nieuw. Zie boven wederom een foutmelding die ik probeer zelf uit te zoeken, maar de maker van die frankymatic heeft meer verstand daarvan als ik en heeft misschien de oplossing onmiddellijk!

CP1234
CP1234
8 jaren geleden

Op zich een leuk artikel, maar de manier waarop jullie werken en waarom is hier al meerdere malen duidelijk beschreven in eerdere artikels. Als ik dan sommige reacties lees van lezers is het alsof niemand de moeite neemt om alles eerst eens grondig te lezen … Zie dus niet echt het nut van dit artikel want vanaf dat dit artikel niet meer bovenaan staat ga je weer opnieuw dezelfde vragen krijgen van personen die de moeite niet nemen om zich eerst eens goed in te werken, wat eigenlijk toch wel een must is als je met beleggen bezig bent.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  CP1234

Dit artikel maakt nu deel uit van onze online cursus en we kunnen hier nadien eenvoudigweg naar linken bij lezersvragen. Bovendien komt er nog een vervolg waar we beschrijven hoe je nu met die cijfers aan te slag kan, en dat hebben we nog nooit in detail gedaan.

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  CP1234

Sinds ik enkele maanden geleden met deze website kennis gemaakt heb, heb ik de cursussen en heel veel andere artikels gelezen en, sommige zelfs meermaals, herlezen. Als deze materie volledig nieuw voor je is, kan je niet alles ineens onthouden.
Maar ik moet toegeven dat ook ik het verkeerd begrepen had, en dacht dat het over de laatste 3, 5 enz jaar ging. Nu ik weet hoe de vork in de steel zit, vind ik het een hele geruststelling te weten dat dit zowel over goede als slechte tijden gaat. Doe zo voort !

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Omdat we weten dat hier misverstanden over bestaan, hebben we even dit artikel gebracht.

En met ruim 600 artikels is er inderdaad een overvloed aan informatie om te verwerken. Vandaar dat lezers van het eerste uur misschien af en toe wel eens een ouder artikel terug zien opduiken dat we opnieuw in de kijker zetten.

Franky
Franky
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Herhaling is de moeder van de kennis

Kevin
Kevin
8 jaren geleden

In het screeninglijstje van Al Fonds zal ik eens proberen een zoekopdracht in te stellen. Als je daar de ALS-functie gebruikt en zegt dat van zodra ‘PERC5’ en ‘PERC10’ gelijk zijn aan 100. Dat hij dan moet gaan zoeken in ‘AV5’, als daar het gemiddelde hoger ligt dan 4 wil ik daarvan alle resultaten zien.

Indien gewenst kun je er nog eens ALS-functie aan toevoegen dat hij enkel rekening mag houden met mixfondsen.
Zo stelt Excel eigenlijk zelf een mixerfonds voor. De screening is dan nog een stuk lastiger omdat je niet alleen selecteert op 5 jaar (wat uiteraard meestal positieve resultaten zal geven na een grote crisis) maar ook die resultaten op 10 jaar (net voor de crisis).

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Je hebt het principe nog niet helemaal door, even het artikel herlezen dus: de resultaten op 5 jaar gaat over periodes met een duur van 5 jaar en slaat dus ook op periodes van voor en tijdens de laatste crash. En dus helemaal niet over de laatste 5 jaar.

De screening cijfers op 10 jaar slaan dus op periodes met een duur van 10 jaar, en omdat je nooit veel zo’n periodes kan berekenen, hebben die slechts beperkte waarde.

Kevin
Kevin
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ok, ik dacht dus dat ‘5 jaar’ de periode van augustus 2010 tot augustus 2015 omvatte (net na de crisis)
En dat de cijfers van ’10 jaar’ liepen vanaf augustus 2005 tot augustus 2015. Dus inclusief de crisisjaren.

Mijn excuses voor het misverstand.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

En dat is nu net het punt van dit artikel.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

19
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x